x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCANDALOS: „Traficanții români de arme”, o invenție a Sky News

SCANDALOS: „Traficanții români de arme”, o invenție a Sky News

11 Aug 2016   •   08:45
SCANDALOS: „Traficanții români de arme”, o invenție a Sky News

Anchetatorii români au identificat armele, mașinile și persoanele mascate care apar în reportajul filmat în România și difuzat în urmă cu câteva zile de televiziunea britanică Sky News. „Se confirmă ceea ce am preconizat la început - un scenariu, care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici",  a declarat ieri procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu. Șapte percheziţii în locaţii din Târgu Mureş şi Bistriţa Năsăud au avut loc ieri în dosarul deschis în acest caz și mai multe persoane au fost audiate.

Bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliștii britanici în timpul filmărilor din România, Aurelian Szanto, a declarat că totul a fost regizat de echipa de la Sky News și că cei doi „mascați” care au jucat rolul contrabandiștilor au fost plătiți pentru actorie, iar el – pentru traducere. Szanto a mai declarat că a fost păcălit de britanici, care i-au spus că este vorba de un documentar, iar la sfârșitul filmului se va menționa că în imagini apar personaje fictive. Conform acestuia, jurnaliștii i-au transmis în scris atât întrebările pentru „traficanții de arme”, cât și răspunsurile pe care aceștia trebuie să le dea, iar în timpul filmărilor chiar a trebuit să se tragă „duble”, pentru că aceștia uitau ce trebuie să spună.

Primele rezultate ale anchetei arată că armele erau deţinute legal pentru vânătoare şi aparţineau unuia dintre bărbaţii mascaţi.

Conducerea postului Sky News a transmis că este de partea echipei trimise în România. Jurnalistul Adelin Petrișor a obținut punctul de vedere al televiziunii britanice: „Stuart Ramsay și echipa sa au prezentat o anchetă solidă privind traficul de arme în România și Sky News sprijină în continuare ancheta”. La rândul său, relizatorul reportajului, Stuart Ramsay, a scris pe contul său de Twitter: „Serios, postacilor, chiar râd în hohote. Proștii care nu înțeleg jurnalismul, chiar nu îl înțeleg. Haha”

Pentru ca reportajul să pară real, personajelor li s-a cerut să fie îmbrăcați în stil militar

×