Se împlinesc 70 de ani de când ruşii au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Herţa
În mod normal nu scriu despre nunţi, botezuri, înmormântări şi parastase. Totuşi, sâmbătă m-am dus la o comemorare. Astăzi se împlinesc 70 de ani de când ruşii au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Herţa.
Pentru localnicii de acolo, a început un calvar. Indiferent de naţionalitate, în numele luptei de clasă, bolşevicii au început să-i persecute pe cei cu o brumă de avere, pe oamenii care avuseseră funcţii în aparatul administrativ românesc, pe "naţionalişti" sau pe cei suspectaţi de relaţii cu capitaliştii. Practic, oricine putea să devină o victimă. Unii au fost pur şi simplu masacraţi, după modelul Katyn. Alţii au fost umflaţi peste noapte şi deportaţi în Siberia sau în Kazahstan, unde au fost supuşi unui regim de muncă forţată, similar, în multe cazuri, cu exterminarea lor. Puţini s-au mai întors.
Sâmbătă, la Biserica Sf. Gheorghe, Asociaţia Română a Victimelor Represiunilor Staliniste a organizat o comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa după 28 iunie 1940, ca urmare a ocupaţiei bolşevice.
Şi părintele Vlad, unul dintre preoţii bisericii, care a oficiat slujba religioasă, a avut o parte a familiei dusă în Siberia. M-am întâlnit cu aproximativ 20 de persoane în vârstă, fiecare dintre ele având o poveste tragică, cu rude ucise sau cu averi pierdute peste noapte. Doamna Veronica Şefer, una dintre membrele asociaţiei, mi-a spus că foştii deportaţi nu au primit nici un fel de compensaţii de la statul rus, moştenitorul URSS.
Am mâncat colivă şi am băut un pahar cu vin în memoria celor ucişi de sovietici, care sunt destui. Mi-am dat seama că am în faţă victimele unei tragedii care multă vreme a fost ignorată. Din cauza asta, în numerele următoare ale ziarului nostru vom reveni cu istorii cutremurătoare povestite de cei care le-au trăit, despre foamete, frig şi moarte în Siberia.
Citește pe Antena3.ro