x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din cauza vrăjitoarelor, cărţile de rugăciune se vând doar cu aprobare

Din cauza vrăjitoarelor, cărţile de rugăciune se vând doar cu aprobare

01 Apr 2009   •   00:00
Din cauza vrăjitoarelor, cărţile de rugăciune se vând doar cu aprobare

Molitfelnicele nu se mai pot cumpăra de la standurile ce aparţin Mitropoliei Banatului decât cu aprobare de la un preot, deoarece conţin rugăciuni speciale care nu pot fi citite decât de preoţi şi episcopi. Un alt motiv este că numărul celor care se ocupă cu magia neagră, folosindu-se de numele lui Iisus Hristos, este în creştere.

Aceste din urmă persoane îşi oferă serviciile prin mica publicitate din presă, dându-şi identitate de maici şi le citesc naivilor blesteme din cărţile sfinte. Preotul ortodox Petru Vasile a declarat pentru Agerpres că măsura este foarte bună, deoarece molitfele conţin rugăciuni prin care este blestemat Satana, iar acest lucru nu este îngăduit decât celor care au primit sfânta taină a preoţiei. 'Molitfelnicul este o carte a trebuinţelor, o carte liturgică pentru folosinţa preoţilor şi episcopilor, care cuprinde rânduiala săvârşirii sfintelor taine şi a ierurgiilor, adică slujbele pentru diferitele trebuinţe şi împrejurări din viaţă şi de la moarte', a explicat preotul. Rugăciunile din cuprinsul lui au fost compuse în diferite timpuri, cele mai căutate de mireni fiind rugăciunile pentru îndepărtarea duhurilor rele, potrivite de către Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Molitfelnicul mai conţine şi rânduiala înmormântării, a Sfântului Mitrofan, mitropolitul Niceei. 'Toată lumea îl blestemă pe dracu, fără a avea cunoştinţă de urmări. Nici preotului nu-i este îngăduit să facă molitfele de alungare a duhurilor rele decât după trei zile de post, la fel ca şi cel pentru care se citesc aceste rugăciuni, cu toată familia. Altfel, se pot întâmpla nenorociri, atât pentru cel aflat în suferinţă, cât şi pentru preot, dar, mai ales, pentru familia acestuia, deoarece preotul este mai protejat, aflându-se sub protecţia divină', a spus preotul Vasile.

De altfel, la intrarea în Paraclinierul de la Catedrala Mitropolitană este afişată rânduiala pentru aceste molitfe, dar numărul de oameni care aşteaptă să intre sub patrafir pentru a scăpa de draci este mare, iar majoritatea nici nu citesc îndreptările.
Un alt pericol - spune preotul Vasile - este acela că în loc să ceară sfatul Bisericii, foarte multe femei aleargă la ghicitoare, clarvăzătoare şi vrăjitoare, pentru a le dezlega problemele, de la sănătate până la căsătorii sau afaceri, iar acestea le citesc tot felul de rugăciuni pe care doar preotul are voie să le citească. 'Vrăjitoarele şi-au făcut rost de Molitfelnice, merg din casă-n casă, pe unde sunt invitate, şi fac ele slujbe. Nu fac decât să aducă mai mult rău celui aflat în nevoi', a conchis preotul Vasile. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania preotul