x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomaţie sau spionaj

Diplomaţie sau spionaj

de Eugenia Mihalcea    |    09 Iun 2009   •   00:00
Diplomaţie sau spionaj

Pasionaţii de limbi străine, economie, istorie, ştiinţe politice, dar şi cei patrioţi sunt aşteptaţi să lucreze în Serviciul Român de Informaţii sau în Ministerul Afacerilor Externe.



Rectorii mai multor universităţi din ţară au fost învitaţi în urmă cu aproximativ o lună, de către ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, care le-a propus acestora lansarea unui parteneriat în vederea recrutării celor mai capabili şi mai talentaţi dintre studenţi, pentru a-şi reprezenta ţara prin intermediul Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Diaconescu a explicat că doreşte să recruteze pentru Ministerul de Externe oameni dedicaţi, care ştiu să pună interesul ţării înainte de satisfacţia materială. "Dorim să lansăm o procedură de headhunting în rândul tinerilor pe care dumneavoastra îi simţiţi că au apetenţa şi calităţile necesare pentru această instituţie", a explicat mi­nistrul.

Şeful diplomaţiei române a mai arătat că instituţia pe care o conduce are nevoie de profesionişti de cel mai înalt nivel şi a anunţat că doreşte să schimbe procesul de evaluare "abrupt şi aleatoriu" al celor care doresc să ajungă în MAE. Ministrul a spus că nu-şi doreşte ca sigurul criteriu pentru a ajunge în MAE să fie cunoaşterea limbilor străine, fiind importantă şi dimensiunea morală a candidatului.

"Ne-am dori ca cei care intră în această instituţie să înţeleagă frumuseţea de a avea o performanţă intelectuală. Exhibiţionismul este exclus. Un tânăr diplomat de carieră nu poate să povestească ceea ce face, nici măcar ceea ce a făcut", a mai spus Diaconescu.

Ministrul s-a plâns şi de lipsa de expertiză economică a unor angajaţi. "Expertiza economică se face mai mult cu copy-paste, dar eu am nevoie de o evaluare de substanţă. Iar această expertiză lipseşte", a adăugat şeful MAE, sugerând că angajaţii din Direcţia ge­nerală de afaceri economice internaţionale nu ar fi oameni care îndeplinesc cerinţele necesare posturilor ocupate.

ADMITERE LA ACADEMIA DE INFORMAŢII
În acelaşi timp, şi reprezentanţii SRI au realizat un turneu la câteva universităţi din ţară, pentru a-şi prezenta oferta. Admiterea în structurile SRI s-a încheiat deja, dar Serviciul Român de Informaţii (SRI) organizează studii de licenţă la zi în două specializări: Psihologia Informaţiei şi Comunicare şi Relaţii Publice - Informaţii. Absolvenţii de liceu pot urma o carieră în SRI dacă sunt admişi la Academia Naţională de Informaţii.

×
Subiecte în articol: scoala