x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplome aniversare oferite veteranilor de război la aniversarea a 82 de ani de la deschiderea Muzeului Satului

Diplome aniversare oferite veteranilor de război la aniversarea a 82 de ani de la deschiderea Muzeului Satului

17 Mai 2018   •   14:26
Diplome aniversare oferite veteranilor de război la aniversarea a 82 de ani de la deschiderea Muzeului Satului

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" sărbătoreşte joi 82 de ani de când instituţia a fost deschisă oficial pentru public, în 1936, în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", a declarat că evenimentul este unul special, cu atât mai mult cu cât pe 17 mai se sărbătoresc Ziua Eroilor şi Înălţarea. 

"În 17 mai 1936 Muzeul Satului se deschidea pentru public, pentru că prima deschidere, în cadru restrâns, a fost pe 10 mai, de Ziua Monarhiei. Pe 17 mai, însă, aici, în prezenţa lui Carol al II-lea, împreună cu Dimitrie Gusti, cu Gheorghe Focşa, cu cei care însemnau la vremea aceea elita culturală a ţării, s-a deschis Muzeul Satului lângă lacul Herăstrău. Astăzi împlinim 82 de ani de când acest lucru s-a întâmplat şi muzeul este plin de oameni în costume populare, e plin de meşteri, plin de produse tradiţionale, avem şi un târg, dar lucru foarte important de spus este că 17 mai înseamnă şi Înălţarea şi Ziua Eroilor. (...) De ce sunt aceşti oameni prezenţi printre noi, în afară de faptul că este Ziua Eroilor şi este normal ca aceşti eroi să fie aici în muzeu, pentru că în paralel se poate viziona filmul 'Pe eroi să nu-i căutaţi în morminte, ci în inimile voastre', un film al doamnei Camelia Moise, extraordinar, care a prilejuit toată această întâlnire de Ziua Eroilor. În acest moment în 173 de comunităţi din toată ţara, inclusiv de la Chişinău, se desfăşoară absolut acelaşi lucru, deci suntem într-un fel de reţea a binelui în care comemorăm eroii şi spunem 'Hristos s-a Înălţat'", a declarat Paula Popoiu. 

În cadrul evenimentului aniversar, la care a fost prezent şi fostul director general al muzeului, academicianul Georgeta Stoica, Paula Popoiu a înmânat o serie de diplome unor veterani de război şi foşti deţinuţi politici. 

Evenimentele dedicate aniversării celor 82 de ani de la deschiderea Muzeului Satului vor continua până pe 20 mai cu spectacole de muzică populară, târguri, ateliere pentru copii şi După-amiaza muzeului. 

"Avem târgul meşterilor populari care se află în muzeu, târgul produselor tradiţionale specifice înălţării, de asemenea, vom avea spectacole de muzică populară, avem astăzi un spectacol cu totul deosebit cu formaţia Lupus Dacus, condusă de Adrian Moţ, care are spectacole la Ateneul Român, şi de asemenea vom avea După-amiaza muzeului, fiindcă noi nu participăm la Noaptea Muzeelor din motive lesne de înţeles, în cadrul căreia vom avea ansambluri, muzică, ateliere pentru copii, deci oricine vine la Muzeul Satului în aceste zile, inclusiv duminică, poate să găsească ceva", a mai spus managerul Muzeului Satului. AGERPRES

×
Subiecte în articol: diplome aniversare veterani razboi