x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul FBI consideră legea contraproductivă

Directorul FBI consideră legea contraproductivă

de Violeta Fotache    |    14 Apr 2009   •   00:00

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, s-a întâlnit ieri, la Departamentul de Justiţie al SUA, cu omologul său american Eric Holder, precum şi cu şefii departamentelor de criminalitate informatică.

Luni, în cadrul întrevederii cu directorul FBI Robert S. Mueller, acesta a apreciat contraproductivă legea românească privind retenţia datelor personale, controversata Lege 298/2008.

La invitaţia Departamentului de Stat al SUA, procurorul general al României efectuează o vizită la Washington DC şi New York, în perioada 11-17 aprilie.

Săptămâna a început cu întâlnirea oficială dintre Kovesi şi directorul FBI, Robert S. Mueller. În cadrul întrevederii, directorul FBI a transmis aprecierile sale pentru eforturile procurorului general Kovesi în combaterea corupţiei şi criminalităţii informatice, precizând că lupta împotriva corupţiei reprezintă principala prioritate şi pentru FBI, se arată într-un comunicat al Ministerul Public român.

Totodată, Robert S. Mueller şi-a exprimat poziţia cu privire la legea română privind retenţia datelor confidenţiale. Oficialul consideră că această lege afectează activitatea Parchetelor putând fi contraproductivă în continuarea investigării cu succes, în special a infracţiunilor informatice.

ANCHETE ÎNGREUNATE
Directiva 2006/24/CE care a stat la baza elaborării Legii 298/2008 a fost criticată de anchetatorii români, care au spus, printre altele, că listele convorbirilor telefonice pot fi cerute de la companiile de telefonie mobilă doar în cazuri de infracţiuni grave şi doar dacă este începută urmărirea penală, iar termenul de şase luni pentru stocarea datelor este insuficient în cazul unor investigaţii complexe.

Ministerul Public spune că lista comunicaţiilor purtate de pe un post telefonic este relevantă în cazurile de dispariţie a unor minori sau în cele de omor, pentru efectuarea unor hărţi informaţionale, acestea fiind necesare în faza investigativă a cauzei, iar Legea 298/2008 îngrădeşte nepermis accesul anchetatorilor la date.

Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, care a intrat în vigoare la 21 ianuarie, prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet doar dacă au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.

Pe de altă parte, reţinerea de date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet se vor aplica începând cu 15 martie 2009, conform Monitorului Oficial numărul 780, în care a fost publicată. Constituţionalitatea Legii 298/2008 va fi analizată de Curtea Constituţională, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie ridicată într-un proces dintre un ONG şi o companie de telefonie.

PROCURORII ROMÂNI, LĂUDAŢI DE OFICIALI AMERICANI
Kovesi a avut ieri şi o întrevedere cu procurorul general al SUA. În cadrul întâlniri pe care Kovesi le-a avut cu oficialii americani au fost subliniate bunele şi constantele relaţii de colaborare şi parteneriat dintre unităţile Ministerului Public din România şi autorităţile judiciare SUA, în special în combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei.

Joi, Kovesi se va întâlni la New York cu fostul procuror general al SUA Michael Mukasey, cu procurori din cadrul unităţii anticorupţie ai districtului New York, precum şi cu judecători din cadrul aceluiaşi district.

×
Subiecte în articol: observator