x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dirijorul şi compozitorul SERGIU CELIBIDACHE, omagiat de Google, la o sută de ani de la naştere (Video)

Dirijorul şi compozitorul SERGIU CELIBIDACHE, omagiat de Google, la o sută de ani de la naştere (Video)

28 Iun 2012   •   06:03
Dirijorul şi compozitorul SERGIU CELIBIDACHE, omagiat de Google, la o sută de ani de la naştere (Video)

Dirijorul si compozitorul roman Sergiu Celibidache este omagiat astazi de Google printr-un logo special, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea muzicianului. Sergiu Celibidache s-a nascut la Roman, in judetul Neamt, pe 28 iunie 1912 si a decedat in 1996 in Franta.

Sergiu Celibidache a cunoscut faima ca dirijor in intreaga lume. El a condus Orchestra Filarmonica din Berlin si Orchestra Radio din Stuttgart. De asemenea, a condus Orchestra Nationala din Paris si Orchestra Simfonica Radio din Stockholm. In 1979 a primit functia de director muzical general al orasului München si de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din orasul german. Sergiu Celibidache a facut din Filarmonica din München una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Celibidache considera ca a asista la un concert insemna sa iei parte la momentul in care "ia nastere muzica".

Dupa adolescenta petrecuta la la Iasi, unde a luat lectii de pian si compozitie, Celibidache se inscrie la cursurile de filosofie si matematica ale Universitatii din Bucuresti. La a varsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatal sau, Demostene, un influent ofiter de cavalerie si prefect al regiunii, care prevazuse pentru fiul sau, inzestrat cu o inteligenta iesita din comun, o cariera politica. Insa Sergiu Celibidache vroia cu orice pret sa devina muzician. In cele din urma, Celibidache paraseste casa parinteasca pentru totdeauna, scrie fundatia-celibidache.com.

A studiat matematica, filozofia si muzica in Iasi, iar dupa despatirea de familia sa si-a continuat studiile la Bucuresti, castigandu-si existenta in calitate de pianist corepetitor la o scoala de dans. Sergiu Celibidache este nevoit inca de tanar sa se intretina singur si pentru a-si castiga existenta in 1940 lucreaza, printre altele, ca pianist corepetitor al unui dansator, acompaniindu-l in turneele sale. El se dedica insa in continuare compozitiei propriilor lucrari, dar incepe si sa dirijeze; pentru inceput, corurile lucratorilor feroviari si ale controlorilor de tramvai. La acel moment, el se considera intai de toate compozito.

Devine in 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, intrucat directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din functie, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Pana in 1952, cand Furtwängler, reabilitat, redevine sef al orchestrei, Celibidache dirijeaza peste 400 concerte cu orchestra filarmonica din Berlin, impunandu-se ca personalitate muzicala de o exceptionala exigenta artistica, nu totdeauna comoda pentru componentii unei orchestre. Sufera o mare deziluzie cand acestia, in 1954, il aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viata, ca succesor al lui Furtwängler, potrivit Wikipedia.

Un fapt mai putin cunoscut este faptul ca inregistrarile pe discuri cu concertele conduse de Sergiu Celibidache sunt foarte rare, dirijorul refuzand constant astfel de inregistrari. Considera discurile drept niste “clatite cantatoare'. Maniera sa dirijorala originala putea fi “savurata' doar in sala de concerte, de aceea Celibidache socotea ca a asista la un concert insemna sa iei parte la momentul in care “ia nastere muzica'. Timp de 40 de ani nu au existat inregistrari din concertele lui Sergiu Celibidache. Dupa moartea sa, pe piata au aparut mai multe CD-uri si inregistrari video, pe care Celibidache le-a permis in timpul vietii.

×