Am asteptat, chiar si de la mii de kilometri de tara, 'interventia cu poporul' anuntata de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Am ramas pana dincolo de miezul noptii sa urmaresc pe internet anuntata si asteptata intalnire cu masele aflate in strada de fix 13 zile la momentul 'interventiei'. Numai ca, personal, nu l-am vazut la microfoane pe Traian Basescu, presedintele Romaniei, ci numai pe Traian Basescu, vorbitorul, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei.
Dincolo de discursul sec, lipsit de convingere, de idei, am sesizat cum presedintele Traian Basescu fenta realitatea, eluda gravele acuzatii aduse public, inventand judecati de valoare desprinse din universul izolat al palatului prezidential. Am vazut cum Traian Basescu vorbea despre sine impersonal, ca si cum pana si lui a ajuns sa-i fie jena sa se alature propriei persoane. Intregul discurs a fost presarat de formule distante, de analist, de genul: 's-a creat o ruptura intre presedinte si parte din natiune', 's-a creat impresia falsa ca presedintele', 'acea parte a populatiei care si-a pierdut increderea in presedinte', 'vreau sa stiti punctul de vedere al presedintelui Romaniei', 'nu vreau sa spuneti ca presedintele si-a prezentat', 'aproape s-a creat o imagine propagata continuu ca DNA-ul este instrumentul presedintelui', 'cand fac astfel de afirmatii, vorbesc despre presedintele Romaniei', 'sunt opiniile presedintelui Romaniei despre ce este de facut', 'nu asa se comporta un presedinte'...
Prin urmare, Traian Basescu a vorbit in permanenta despre un presedinte al Romaniei, nicidecum despre sine, incercand sa falsifice inca o data realitatea in care traim, incercand sa convinga, fara succes, ca realitatea presedintelului este singura corecta.
Vorbitorul Traian Basescu a folosit de 11 de ori pronumele personal 'eu' in contextul in care 'eu stiu', 'eu am castigat', 'eu vreau', 'si cred eu', 'eu nu as crede', 'eu nu spun', 'pe care eu', 'eu il voi considera', 'eu ii rog', 'l-as fi condus eu', 'eu va pot spune'... mult prea putin si lipsit de incisivitate si convingere, in comparatie cu tentativa de a se detasa de functia de presedinte pe care o detine din decembrie 2004.
Este nejustificat sa insist pe valoarea de mesaj al discursului prezentat de vorbitorul Traian Basescu. Discurs care a debutat cu un adevar, insa un adevar respins de vorbitorul Traian Basescu. Sa vedem: 'Astazi vreau sa ma adresez exclusiv romanilor din tara si romanilor de pretutindeni. Astazi ma adresez romanilor pentru ca manifestatiile din ultima vreme, scandarile din strada din ultimele zile, mesajele de pe mijloacele electronice – internet, Facebook – mi-au creat impresia ca pentru o parte din romani s-a creat o ruptura intre presedinte si parte din natiune. S-a creat impresia falsa ca presedintele nu-i mai reprezinta pe romani si societatea in relatia cu institutiile statului'...
Impresiile vorbitorului si presedintelui, cumva, cat mai curand, ar trebui sa devina evidente, convingeri. Altfel, Romania se va scinda ireversibil intre cei cu impresii si cei care sufera din cauza unor impresii.
• corespondenta din Beijing