x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disponibilizari la Ispat Sidex

Disponibilizari la Ispat Sidex

22 Apr 2004   •   00:00

Valoarea platilor compensatorii pentru siderurgistii care hotarasc de buna voie sa plece de la SIDEX a fost aprobata de directorul general al combinatului, Narendra Chaudaru.

Schema de plecari voluntare a fost adusa la cunostinta muncitorilor ieri. Conform graficului stabilit, toti salariatii care doresc sa paraseasca societatea trebuie sa depuna o cerere tip, pana la data de 5 mai 2004. Conducerea colosului siderurgic va analiza cererile depuse si isi rezerva dreptul sa accepte sau sa respinga orice cerere fara sa motiveze acest lucru, tinand cont de interesul societatii. Siderurgistii carora li se va accepta cererea vor fi informati despre acest lucru in maximum trei zile de la data-limita a inregistrarii cererilor.

Sume compensatorii

Potrivit schemei de plecari voluntare, Ispat Sidex va plati salariatilor care vor pleca sume fixe la care se vor adauga intre 6 si 12 salarii brute. Astfel, siderurgistii care au o vechime intre 3 si 5 ani in Ispat Sidex vor primi doar 80 de milioane de lei, in timp ce angajatii cu o vechime pe platforma siderurgica cuprinsa intre 5 si 10 ani vor primi si 6 salarii brute. Cei cu o vechime cuprinsa intre 10 si 15 ani vor beneficia de 80 de milioane de lei si 9 salarii brute, iar cei care au peste 15 ani in slujba combinatului vor primi aceeasi suma de 80 milioane lei plus 12 salarii brute. Plata acestor sume se va face prin transfer bancar in termen de 10 zile lucratoare de la data incetarii contractului individual de munca, iar salariile compensatorii vor fi virate pe carduri pana la data de 20 a lunii urmatoare fata de luna pentru care se face plata. Lefurile compensatorii de care se vor bucura muncitorii sunt cele realizate in ultima luna, anterior plecarii de buna voie.

In plus, fata de sumele acordate, salariatii ale caror contracte individuale de munca vor inceta in baza acordului incheiat intre societate si salariat conform schemei de autodisponibilizare, beneficiaza si de ajutor de somaj timp de 6, 9 sau 12 luni, conform prevederilor legale. Siderurgistii care indeplinesc conditiile de pensionare vor primi doar 80 de milioane de lei, iar cei care se vor pensiona in cursul acestui an vor primi aceeasi suma la care se adauga salariul brut lunar pana la data la care se vor pensiona. Acesta este cel de-al treilea val de autodisponibilizari care are loc la Ispat Sidex, in urma primelor doua parasind platforma aproximativ 10.000 de siderurgisti.

Erik Hoosz


Bani in functie de vechime

Angajatii care se vor disponibiliza primesc salarii compensatorii in functie de vechimea pe care o au pe platforma siderurgica.

  • intre 3-5 ani 80 de milioane de lei

  • intre 5 si 10 ani 80 de milioane de lei + 6 salarii brute

  • intre 10 si 15 ani 80 de milioane de lei + 9 salarii brute

  • peste 15 ani 80 de milioane de lei + 12 salarii brute
  • ×
    Subiecte în articol: observator milioane salarii brute