x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dispute pe biocombustibili

Dispute pe biocombustibili

de Alexandru Nastase    |    27 Mar 2008   •   00:00
Dispute pe biocombustibili

UNIUNEA EUROPEANĂ ● Politicieni vs oameni de ştiinţă
Disputele în ceea ce priveşte biocombustibilii continuă în Uniunea Europeană. În vreme ce responsabilii Comisiei Europene încurajează producerea de biocombustibili, unii oameni de ştiinţă avertizează că aceştia ar putea contribui la accelerarea încălzirii globale, în loc s-o frâneze.


UNIUNEA EUROPEANĂ ● Politicieni vs oameni de ştiinţă
Disputele în ceea ce priveşte biocombustibilii continuă în Uniunea Europeană. În vreme ce responsabilii Comisiei Europene încurajează producerea de biocombustibili, unii oameni de ştiinţă avertizează că aceştia ar putea contribui la accelerarea încălzirii globale, în loc s-o frâneze.


Comisia Europeană a anunţat la începutul acestui an că ţinta sa este ca, în 2020, 10% din carburanţii folosiţi să fie din biocombustibili. Iniţiativa a fost primită cu entuziasm de ecologişti şi cu scepticism de unii oameni de ştiinţă. Unii savanţi independenţi afirmă că mai este nevoie de cercetare în domeniu, înainte de a fi siguri de rolul benefic al biocombustibililor folosiţi pe scară largă. Astfel, potrivit cercetătorilor, dacă omenirea va folosi foarte mult biocombustibilii, va fi nevoită să distrugă mare parte din ecosistemele Planetei, mai ales păduri, lacuri, mlaştini, păşuni, care ar urma să fie înlocuite cu câmpuri unde să se cultive porumb, trestie de zahăr sau palmieri.


RĂZGÂNDIRE. Încurajaţi de documentele tot mai dese şi mai numeroase ale oamenilor de ştiinţă, unii politicieni au decis să "se ia la trântă" cu reprezentaţii Comisiei Europene, în încercarea de a evita ţinta de 10%. Unul dintre aceşti politicieni este chiar prim-ministrul britanic, Gordon Brown. Decizia acestuia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Marea Britanie a dovedit în ultimii ani că este unul dintre cei mai puternici luptători împotriva efectelor încălzirii globale. Guvernul de la Londra a luat numeroase măsuri în ultimul decenii pentru reducerea efectelor gazelor cu efect de seră. În plus, raportul Stern – documentul care arată că este mai ieftin pentru umanitate să acţioneze acum împotriva încălzirii globale decât să repare viitoare efecte – a fost lansat tot de executivul de la Londra.


ARGUMENTE. Decizia lui Gordon Brown vine, potrivit publicaţiei britanice The Guardian, după raportul prezentat în această săptămână la Londra de profesorul Bob Watson, consilierul ştiinţific şef la Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Probleme Rurale din cabinetul britanic. Documentul prezentat de Watson arată că pe termen lung folosirea biocombustibililor va fi distrugătoare, o dată cu utilizarea pe scară largă a acestui tip de produse. Distrugerea ecosistemelor naturale şi înlocuirea lor cu câmpuri pentru plante din care se obţine biocombustibil va însemna mai multe gaze cu efect de seră. În Marea Britanie, potrivit unui nou cod de transport, de la 1 aprilie 2,5% din carburanţi vor trebui să fie bicombustibili. În felul acesta, executivul de la Londra speră ca procentul să poată creşte până la 5,75% până în 2010. Totuşi, Gordon Brown pare că, în lumina sfaturilor consilierilor săi pe probleme de mediu, vrea să schimbe aceste ţinte, reducându-le semnificativ. Potrivit presei britanice, Brown ar fi dispus să ceară în următoarea perioadă Comisiei Europene o regândire a obiectivelor pe termen lung, fiind însă de acord cu o reducere şi mai drastică a emisiilor de dioxid de carbon.

×
Subiecte în articol: verde!