x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diversiunea DIICOT la Hidroelectrica

Diversiunea DIICOT la Hidroelectrica

de Dan Constantin    |    02 Oct 2011   •   21:00
Diversiunea DIICOT la Hidroelectrica

Compania Hidroelectrica se afla de ani buni sub presiunea cercurilor de interese dirijate politic. Fiecare schimbare de guvern sau de ministru lasa sa iasa pe piata informatiilor pu­blice subiecte fierbinti. Legenda spune ca 'Baietii destepti' au aparut nu de pe bancile universitatilor bine cotate, ci au capatat consistenta financiara pe baza contractelor de energie ieftina de la Hidroelectrica. Problema acestor contracte dainuie de multi ani, dar discutiile din jurul lor au relevat mai ales legaturile politice dintre beneficiarii energiei furnizate de Hidroelectria si gruparea din jurul presedintelui Traian Basescu. Contractele incheiate din 2001 pentru livrari pe piata nereglementata au fost prelungite sau au aparut cu noi beneficiari in perioada regimului Basescu.

Dezvaluirile jurnalistilor i-au pus intr-o situatie deli­cata pe Elena Udrea, pe sotul ei, Dorin Cocos, pe Theodor Stolojan, dar si pe Traian Basescu, grupare politica formata la Cotroceni pentru a rezolva, intre altele, si cererile rusilor de la Alro Slatina, si nu numai. Inre­gis­trarile din dosarul Alro sunt inca o dinamita care ameninta sandramaua penala de la Cotroceni, dar sa nu neglijam eforturile dispe­rate ale personajelor in cauza de a distruge probele. Deja zeci de dischete din dosarul Alro au fost scoase din arhiva si tocate, o data cu 'scufundarea' fara prea multe discutii a cererii facute de Beniatov, de redeschidere a cer­ce­tarilor in cazul artificial construit 'tradare si spionaj'.

Pentru a acoperi scandalul Alro, 'organele' s-au pus pe lucru, avand ca tinta gasirea unor vinovati la Hidroelectrica. Aceasta companie se afla sub lupa procurorilor de ani de zile, au fost incepute, dezvoltate si parasite numeroase piste cu drum infundat. Basescu Traian a facut o obsesie din Hidroelectrica, a cerut public in numeroase randuri destituirea conducerii companiei. Anchetatorii s-au conformat si, in disperare de cauza, dupa ani de hartuieli si chiar provocari la adresa specialistilor companiei, au incropit un dosar trimis acum in judecata. Un dosar care nu face trimitere la fraude, la achizitii de echipamente, la falsuri in acte. Esafodajul acuzarii se bazeaza pe seceta din 2003, cand compania nu a invocat forta majora pentru a opri furnizarea de energie conform contractelor. Sunt bagati la apa directori acuzati de conspiratie, de complot.

Obligatiile din contractele incheiate in 2001 si in 2002, in conditiile in care piata era altfel reglementata, daca nu erau onorate ar fi produs companiei pierderi cu mult mai mari decat cele invocate de procurori in anul 2011. Consecintele ar fi fost dramatice pentru Hidroelectrica daca rezilia unilateral contractele, iar 'sugestiile' post festum facute de anchetatori nu vor putea fi retinute si de judecatori, in conditii normale. Desigur, se vor discuta pe larg acuzatiile DIICOT facute la comanda politica de la Cotroceni, dar si argumentele celor trimisi in judecata, specialisti cu rol-cheie in asigurarea stabilitatii companiei. Poti sa te intrebi daca nu cumva acuze care pot scoate din joc specialistii au ca scop chiar destabilizarea Hidroelectrica, acesta fiind adevaratul complot pentru subminarea economiei nationale. In locul directorilor competenti, un ministru obedient poate pune in loc oamenii pe care si-i doreste de mult timp inscaunati un personaj puternic implicat in piata energiei, numit si '11 metri'.

In fine, presedintelui Basescu nu i se putea refuza satisfactia de a-l implica pe Codrut Seres, fost ministru al Economiei, intr-un nou proces rasunator. Dar si aici se vede ordinul politic primit de anchetatori. Seres a devenit ministru cu mult dupa se­ceta din 2003, 'cercetata' in dosar; in plus, el a solicitat o strategie clara pentru renegocierea contractelor devenite nefavorabile pentru Hidroelectrica in conditiile schimbarii le­gislatiei care reglementa piata energiei. Acuzele la adresa lui Seres sunt desprinse din dosarele staliniste, el nedenuntandu-i pe sabotori conform procurorilor si ofiterilor anchetatori! Securitatea n-a murit, metodele ei odioase sunt aplicate cu sarg de emulii lui Draghici si Pantiusa.

Incercand acoperirea bombei Alro, care ticaie sub cearsaful lui Basescu, DIICOT se incarca si mai mult cu stampila care-i mineaza grav credibilitatea: POLITIE POLITICA. In acest joc murdar sunt insa hartuiti oameni a caror vinovatie este greu de probat. Vinovatii adevarati pentru starea energeticii sunt insa in afara copertilor acestui dosar rusinos pentru anchetatori. Vom reveni cu devaluiri despre increngatura de interese politico-economice ridicata pe spatele sistemului energetic.

×