UPDATE: Echipa medicală multidisciplinară care-l tratează pe Nicolescu a stabilit că acesta a suferit un accident vascular cerebral ischemic, diagnosticul complex incluzând şi referiri la un sindrom coronariar acut şi la multiple stenoze arteriale, ca efect al hipertensiunii şi dislipidemiei.
Starea pacientului este evaluată periodic, pentru a se stabili ce tratament se potriveşte cel mai bine situaţiei sale, medicii luând în calcul posibilitatea unei intervenţii chirurgicale, dacă starea celui internat o va impune.
UPDATE: Nicolescu este conştient, dar are dificultăţi în a pronunţa cuvintele.
Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, este conştient, dar are dificultăţi în a pronunţa cuvintele, iar examenul neurologic va arăta dacă a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca. Brădişteanu a spus că starea lui Constantin Nicolescu este gravă, iar până nu sunt făcute toate analizele necesare nu poate fi pusă în discuţie o intervenţie chirurgicală. El a precizat că arterele care hrănesc inima au stenoze de peste 90 la sută, precum şi "stenoze dinamice".
Profesorul Brădişteanu a mai spus că preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş se exprimă cu greutate, având o tulburare de vorbire. El a precizat că Nicolescu spune că vorbeşte mai bine decât atunci când a plecat de la Piteşti. Doctorul a adăugat că examenul neurologic va stabili dacă Nicolescu a suferit un accident vascular cerebral sau un spasm şi cât de extins a fost acesta. "Sper să evoluze bine, aşteptăm să elucidăm starea cerebrală", a precizat Brădişteanu.
Brădişteanu a mai spus că în noaptea de joi spre vineri echipa medical nu va mai face alte investigaţii, ci doar îl va stabiliza pe Nicolescu, urmând ca vineri să fie supus şi altor investigaţii cardiologice şi neurologice. "Va trebui, în principiu, operat. Sper că îl vom stabiliza", a arătat Brădişteanu. El a precizat că în cazul lui Nicolescu este vorba de o boală de metabolism, dar este foarte probabil ca şi stresul să fi declanşat puseul acut.
Întrebat dacă Nicolescu va putea fi tratat în sistemul penitenciar, Brădişteau a răspuns că acest lucru va fi posibil după ce preşedintele CJ Argeş va fi stabilizat.
"Bolnavul se prezintă instabil hemodinaic, posibil în urma unui puseu hipertensiv sau accident cerebral minor. Urmează ca evoluţia clinică şi investigaţiile medicale să stabilească diagnosticul de atitudine. În acelaşi timp, pe fondul unei cardiopatii aterosclerotice cronice, cu stenoze vasculare de circa 95% , a prezentat un posibil spasm coronarian cu modificări ECG dinamice. Nu sunt semne de infarct miocardic acut. După coronarografie, pacientul este internat în serviciul ATI cu tratament medical complex", se arată într-un comunicat de presă transmis joi noapte de purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.
Întorsătură dramatică aseară în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, care la doar 10 minute după ce a aflat că pe numele său Tribunalul Argeş a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile i s-a făcut rău şi a fost luat pe o targă. Lui Nicolescu i s-a făcut rău în holul Tribunalului, în momentul în care aştepta ca duba Poliţiei să vină să îl preia pentru a-l duce în arest.
Constantin Nicolescu a primit îngrijiri medicale chiar într-o Ambulanţă care se afla în curtea Tribunalului, iar medicii au spus că pare a fi vorba de un atac de cord suferit probabil ca urmare a şocului provocat de sentinţa judecătorilor. Dramatismul a atins cote maxime când, la doar câteva minute după aceea a leşinat şi soţia preşedintelui CJ, Viorica Nicolescu. Aceasta a suferit, la rândul ei, un şoc şi chiar dacă în tinereţe a fost campioană în atletism, a picat pur şi simplu din picioare, fiind la rândul ei transportată la Spitalul Judeţean Argeş. Medicii s-au văzut nevoiţi să se împartă în două echipe, astfel încât viaţa soţilor Nicolescu să nu fie pusă în pericol.
Constantin Nicolescu a primit îngrijiri în urgenţe, iar medicii au decis să-i facă imediat un computer tomograf, ca să se asigure că preşedintele CJ nu a suferit vreo leziune cerebrală. Între timp, soţia sa a fost transferată pe secţia ATI. În jurul orei 20:30 cadrele medicale au decis transferul preşedintelui CJ Argeş la Spitalul Floreasca din Capitală. Profesorul Mircea Beuran a declarat, joi seară, la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că nu este exclusă varianta unui accident vascular celebral în cazul lui Constantin Nicolescu, menţionând că este nevoie de „o concluzie medicală pe toate segmentele vitale”. La scurt timp după transferul la Spitalul Floreasca din Capitală, liderul PSD, Victor Ponta, l-a vizitat pe Constantin Nicolescu. Ponta a declarat la sosirea la spital că a venit să-i spună şefului CJ Argeş ca toţi cei vinovaţi de această nedreptate o să plătească pentru asta. De asemenea liderul PSD a acuzat o comandă a preşedintelui Băsescu şi a spus că dacă s-ar fi aplicat legea că orice om poate fi judecat în stare de libertate, Constantin Nicolescu ar fi fost sănătos, acasă.
De altfel, şeful CJ Argeş s-a bucurat de susţinerea colegilor de partid şi a multor simpatizanţi şi în cursul zilei, la Tribunal, veniţi să îl susţină. În momentul în care duba poliţiei a ajuns la Tribunal, Constantin Nicolescu a coborât fără a purta cătuşe, un lucru rar întâlnit în cazul persoanelor anchetate de DNA, iar simpatizanţii săi au început să aplaude şi au strigat din răsputeri „Libertate” şi „Jos Băsescu”. Şedinţa de judecată de la Tribunalul Argeş a început în jurul orei 14:00, preşedintele completului de judecată fiind judecător Mihaela Neacşa. Trei ore mai târziu, şedinţa s-a încheiat, iar completul de judecată s-a retras să delibereze. La ora 17:15 ordonanţa de reţinere a lui Constantin Nicolescu a expirat, iar acesta a aşteptat verdictul, împreună cu familia.
Procurorii DNA Piteşti l-au acuzat pe Constantin Nicolescu de comiterea a cinci infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată; luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
Surse din rândul social-democraţilor argeşeni susţin că judecătoarea Mihaela Neacşa, fost procuror DNA, a venit în locul unui judecător recuzat şi a prezidat şi şedinţele de judecată în cazul primarului Antonie Solomon, Dumitru Penescu şi al fostului şef al Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian. Mai mult, surse judiciare susţin că judecătorii care dau soluţii la comandă sunt trecuţi pe o listă, iar programarea recursurilor se face în aşa fel încât să coincidă cu ziua când aceştia sunt de serviciu. Gabriela Zoană, unul dintre avocaţii preşedintelui CJ, a refuzat să comenteze aceste informaţii. Ea a precizat: „Am hotărât de la bun început să nu dăm declaraţii şi o să ne menţinem promisiunea”. Şi fratele lui Constantin Nicolescu, Petre Nicolescu a refuzat să comenteze, spunând că va da declaraţii marţi seara, după ce se va judeca recursul la arestarea preventivă, la Curtea de Apel Piteşti.
Judecătoarea Neacşa, venită prin transfer
Preşedintele tribunalului Argeş, magistratul Tomescu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că „judecătoarea Mihaela Neacşa nu este detaşată, este judecătoare la Tribunalul Argeş, la secţia penală, de 5-6 ani. A venit la noi prin transfer, de la o instanţă din Dobrogea, unde era tot judecător, cu rang de tribunal. Dacă o serie de cazuri care au suscitat atenţia opiniei publice au ajuns să fie soluţionate de ea, ar putea fi vorba de o pură întâmplare. Noi întocmim serviciile de permanenţă cu magistraţii care trebuie să asigure permanenţa la instanţă şi le facem cunoscute autorităţilor care au competenţa de a veni cu propuneri de arestare preventivă. Programarea judecătorilor pentru serviciile de permanenţă se face pe o perioadă îndelungată, de câteva luni.
Dacă organele care au competenţa să propună arestarea preventivă s-ar fi orientat către o anumită zi (n.r. – către un anume judecător), e treaba lor, nu e treaba instanţei. Noi suntem obligaţi să avem asigurată activitatea de permanenţă”, ne-a declarat magistratul Tomescu. Preşedintele tribunalului Argeş ne-a mai precizat: „La câte date am eu despre colegii mei, în calitate de preşedinte al instanţei, vă pot spune că fata asta a funcţionat ca judecător. Şi chiar dacă ar fi avut o trecere pasageră pe la Parchet sau DNA-PNA, acest lucru nu are nici o legătură cu modul în care îşi desfăşoară activitatea acum”. (Violeta Fotache)
Update: Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, reţinut de procurorii DNA Piteşti pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, au decis magistraţii Tribunalului Argeş.
După ce judecătorii au acceptat propunerea procurorilor DNA Piteşti de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul preşedintelui CJ Argeş, susţinătorii acestuia şi-au manifestat nemulţumirea huiduind.
Decizia magistraţilor Tribunalului Argeş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către avocaţii lui Nicolescu, la Curtea de Apel Piteşti.
Procurorii DNA Piteşti au descins miercuri dimineaţă în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, totodată şi preşedinte al PSD Argeş, dar şi la locuinţa acestuia, căutând acte legate de distribuirea unor fonduri în anul 2009 către Episcopia Argeşului şi Muscelului, pentru ridicarea acesteia la rang de Arhiepiscopie. Consiliul Judeţean Argeş a alocat Episcopiei suma de aproximativ 100.000 de lei, însă ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului spune că există acte care să dovedească faptul că nu s-a comis nici o neregulă. Avocatul preşedintelui CJ, Radu Rotaru a declarat că nu există nici o acuzaţie oficială şi se verifică doar modul în care s-a făcut sponsorizarea de către CJ: “Este vorba de un dosar din anul 2009, din câte cunosc eu. În acest dosar s-au mai ridicat documente şi s-au mai dat declaraţii. Acum s-a dispus o nouă percheziţie. Eu nu găsesc justificare, atâta timp cât Consiliul Judeţean a răspuns, în sensul că le-a pus la dispoziţie actele solicitate. În acest moment nu cred ca se pot găsi alte documente. Este vorba de alocarea unor fonduri către Episcopie”.
ÎPS Calinic susţine că totul este o manevră politică
Percheziţia lucrătorilor DNA la sediul CJ Argeş s-a terminat după aproximativ 10 ore, iar aceştia au ridicat câteva sacoşe cu acte. În jurul orei 14:00 a sosit la DNA, pentru audieri chiar preşedintele CJ, Constantin Nicolescu, care nu a făcut nici o declaraţie. Între timp însă a susţinut o conferinţă de presă chiar ÎPS CAlinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi care a explicat că totul este o manevră politică din partea unui senator PDL, care a fost deranjat de faptul că vărul său a fost înlăturat de la şefia catedrei de Teologie din cadrul Universităţii Piteşti: “Nu este nimic adevărat. Nici nu am înţeles de ce s-ar ajunge la o asemenea măsură. Este vorba de trei situaţii, când am primit fonduri de la Consiliul Judeţean. Pentru toate acestea, am trimis documentele necesare, către DNA şi la Garda Financiară. Avem acte doveditoare, pentru fiecare situaţie în parte. Nu am comis nici o neregulă. Toţi banii au fost cheltuiţi corect. Au fost aproximativ 500 de milioane, pe care i-am primit pentru Ruinele de la Sân Nicoară, alţi 100 de milioane i-a primit Facultatea de Teologie pentru organizarea unui seminar şi tipărirea unei cărţi şi aproximativ un miliard şi jumătate l-am primit în 2010, pentru canonizarea Sfinţilor Neagoe-Vodă Basarab, Iachint de Vicina şi Ioanichie cel Nou. Din ultima sumă, aproape un miliard a fost folosit pentru tipărirea cărţii “Învăţăturile lui Neagoe Vodă Basarab, către fiul său Teodosie”. Legat de implicaţiile senatorului Mircea Andrei, cel care se ocupă de organizaţia PDL Argeş, după demisia lui Cristian Boureanu, ÎPS CAlinic a explicat: “Părintele Brânzea a fost trimis acolo să supravegheze atent tot ce se întâmplă iar dumnealui a atribuit mai multe ore, unor profesori care nu aveau nici o competenţă. Când am sesizat că se încălca legea i-am cerut să refacă statul de funcţii, pentru că Facultatea de Teologie funcţiona ilegal. Dumnealui a refuzat să ne răspundă la această solicitare şi ulterior, a fost înlăturat din funcţie. Nu a durat prea mult şi am fost sunat de Mircea Andrei care mi-a spus că dacă nu îl pun pe vărul lui acolo unde a fost, o să înceapă un război. Apoi au urmat o serie de controale şi implicit amenzi, la firmele pe care Arhiepiscopia le deţine. Da, cred că controalele au fost dirijate. Cred mai repede că este vorba de orgoliu. Noi nu am făcut decât să respectăm legea, nu puteam să tolerăm ca părintele Brânzea să facă ce vrea la facultatea de Teologie. Nu am vrut nici un moment să fac publice aceste lucruri, însă s-a ajuns cam departe. Se tot vorbeşte despre corupţie iar noi nu am făcut decât să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că se respectă legea. Unii s-au supărat. Nu m-aş mira să apară pe parcurs şi alte probleme…”.
Ponta crede că acţiunea DNA la o zi după mitingul de la Mioveni nu e întâmplătoare
Imediat cum s-a aflat de percheziţia de la CJ Argeş, preşedintele PSD, Victor Ponta a sosit la Piteşti şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de preşedintele PSD Argeş. Liderul PSD a explicat că pe de o parte era de aşteptată o asemenea acţiune a DNA, la o zi după mitingul de amploare de la Mioveni: “Eu refuz să cred în coincidenţe. Refuz să cred că la 24 de ore după ce mii de oameni au ieşit în stradă, la Mioveni să-şi manifeste indignarea faţă de situaţia socială şi economică a ţării şi faţă de nepăsarea Guvernului, cel care este persoana publică cea mai votată din Argeş, înţeleg că este supus unei anchete extrem de ciudate. Dacă să sprijini, ca preşedinte al unei instituţii publice, Arhiepiscopia, este ceva grav, atunci trebuie să ştim lucrul acesta”. Pe de altă parte, Ponta l-a criticat pe senatorul PDL Mircea Andrei: “Iar faptul că faimosul, deja legendarul senator Mircea Andrei, faimos în sens negativ, în sensul nenumăratelor fapte ilegale comise şi numeroaselor controverse în care a fost implicat, a anunţat cu săptămâni înainte repercusiunile pe care le vor suferi, atât arhiepiscopul, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean şi orice altă persoană din judeţ care nu-i ascultă ordinele, nu cred că toate aceste reprezintă o simplă coincidenţă”. Audierea Lui Constantin Nicolescu nu se terminase aseară până la ora 17:45, iar oficial nu a fost făcută public nici o acuzaţie.
Nicolescu, arestat pentru că a profitat pe seama inundaţiilor. Aproape 900 de mii de euro, bani Phare, luaţi pe falsuri.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti îl l-au acuzat pe Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, de comiterea a cinci infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată: fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată; luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
Conform anchetatorilor anticorupşie , la data de 8 iunie 2006, Consiliul judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE în sumă de 880.249,95 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare/reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005. “Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş), precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005”, se arată în comunicatul dat publicităţii de DNA în urmă cu câteva minute. “Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului. în perioada 2006 – 2008, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, inculpatul Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la o persoană având calitate de acţionar al unei societăţi comerciale din Piteşti (persoană care administra de fapt interesele acelei firme), suma totală de 66.588,15 lei şi produse, pentru ca în schimb, în calitate şi de ordonator principal de credite, să dispună achiziţionarea, de la acea societate comercială, a unor produse alimentare şi nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. De asemenea, în cursul lunii iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin, prevalându-se de influenţa şi autoritatea funcţiei deţinute, respectiv preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, l-a instigat pe primarul unei comune din judeţul Argeş, să nu îndeplinească anumite acte de serviciu, mai precis, să nu aplice unei persoane o sancţiune contravenţională la Legea nr.50/1991, solicitare însuşită de către primarul în cauză, care astfel nu a mai aplicat o amendă de 100.000.000 lei vechi”.
Preşedintele CJ Argeş a fost reţinut pentru 24 de orie şi urmează să fie prezentat Tribunalului Argeş cu propunerea de arestarea preventivă pentru 29 de zile. În dosar mai sunt urmărite penal şi alte persoane. La investigaţii au contribuit şi ofiţeri din cadrul MAI- Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.(Violeta Fotache)