'La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri', precizează Parchetul General într-un comunicat de presă.
.....................................
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat de la Parchetul General dosarul în care au fost făcute plângeri privind modul de desfăşurare a votului din diaspora la alegerile prezidenţiale, potrivit unui comunicat al DNA.
Pe 20 noiembrie, Parchetul General a anunţat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se efectuează cercetări într-un dosar constituit ca urmare a conexării a şase dosare penale ce vizează plângeri privind modul de desfăşurare a votului din diaspora la alegerile prezidenţiale.
Faptele sesizate priveau dispoziţiile art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).
'Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sesizările formulate vizând persoane cu diferite funcţii sau funcţionari din cadrul instituţiilor cu rol decident în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor', susţinea Parchetul General.
În aceeaşi zi, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara că se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora, precizând că s-au primit foarte multe sesizări.
Şeful Ministerului Public preciza că sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii în organizarea alegerilor.
Procurorul general arăta că sesizările sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane şi au fost trimise pe email, la care sunt anexate plângeri, inclusiv din diaspora.
Citește pe Antena3.ro