x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere ridicarea imunităţii judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan

DNA cere ridicarea imunităţii judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan

de Mediafax    |    22 Noi 2011   •   14:40
DNA cere ridicarea imunităţii judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan

Directia Nationala Anticoruptie a cerut ridicarea imunitatii judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Birsan. Solicitarea a fost transmisa ministrului Justitiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind inregistrata la CEDO.

“Ca raspuns la solicitarile reprezentantilor mass-media in legatura cu stadiul dosarului penal referitor la doamna judecator Gabriela Victoria Birsan, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat transmita urmatoarele:

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sa precizeze daca prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe sotia unui judecator CEDO, dar care nu vizeaza atributiile judecatorului instantei europene.
De asemenea, in situatia in care CEDO considera ca in acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevazute in Protocolul mai sus mentionat, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunitatii de care beneficiaza domnul Corneliu Birsan, in calitatea sa de judecator CEDO, precum si doamna Gabriela Victoria Birsan, ca sotie a domnului Corneliu Birsan, in vederea efectuarii de acte de urmarire penala fata de aceasta din urma', suna comunicatul DNA.

Prin aceeasi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor in sensul ca aceasta situatie nu este acoperita de imunitatea invocata de doamna judecator Gabriela - Victoria Birsan si de sotul sau. De altfel, acelasi punct de vedere a fost mentionat si de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotararea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestatia formulata de doamna Gabriela - Victoria Birsan impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost incuviintata perchezitia domiciliara, pe motivul ca doamna Gabriela - Victoria Birsan nu beneficiaza de imunitatea invocata.

Solicitarea este justificata de faptul ca fostul presedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atat printr-un comunicat de presa cat si in corespondenta purtata cu procurorul sef al DNA, si-a exprimat preocuparea cu privire la faptul ca regulile referitoare la imunitatile judecatorilor CEDO si ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile si in cazul perchezitionarii locuintei din Romania a unui judecator CEDO.

×