x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Marta a ţinut legătură cu ANAF, Blejnar şi Nemeş întâlnirile lor având regim contrainformativ

DNA: Marta a ţinut legătură cu ANAF, Blejnar şi Nemeş întâlnirile lor având regim contrainformativ

10 Iul 2012   •   10:43
DNA: Marta a ţinut legătură cu ANAF, Blejnar şi Nemeş întâlnirile lor având regim contrainformativ

DNA arata, in referatul prin care cere arestarea mai multor persoane intr-un caz in care e vizat si fostul sef ANAF Sorin Blejnar, ca fostul sef de cabinet al acestuia, Codrut Marta, a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu Nemes, Blejnar si ANAF.

Anchetatorii anticoruptie sustin ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori "palierul de protectie". Procurorii noteaza ca din acest palier faceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai de sotia sa-n.r.) si Viorel Comanita.

La acest capitol al referatului cu propunere de arestare preventiva a 17 persoane (din care sase in lipsa-n.r.), anchetatorii noteaza ca "Nemes Radu, coordonatorul gruparii infractionale (...) a actionat in perioada mai 2011 pana in prezent in vederea consolidarii palierului de protectie format din functionari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate".

Citeste si Marta se baza sa-i tina in functie pe Blejnar si Comanita pe relatiile lui Schwartzenber

Actiunile intreprinse de Nemes, mai noteaza procurorii, au survenit in contextul in care la nivelul fostei conduceri a Ministerului Finantelor Publice "se analiza serios" oportunitatea demiterii din functie a lui Sorin Blejnar si a lui Viorel Comanita. Astfel, in 20 decembrie 2011, Radu Nemes s-a intalnit cu Codrut Alexandru Marta in incinta restaurantului "La Pergola" din municipiul Arad "intr-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutand in tot acest timp cu o voce scazuta fiind foarte atenti la cei din jur".

Procurorii noteaza ca, la un moment dat, Radu Nemes i-a cerut ospatarului o bucata de hartie pe care a desenat ceva in timp ce ii dadea explicatii lui Marta. Procurorii arata ca modalitatea de realizarea a intalnirii din 20 decembrie 2011 a fost stabilita de Stefan Puscasu, angajatul punctului de lucru din Bucuresti al societatii "La Reclama", impreuna cu Mihai Buliga, unul dintre "locotenentii" coordonatorului societatii Excella Real Grup, in conditiile in care Marta si Nemes evitau sa mentina o legatura directa.

Procurorii mai arata ca dupa ce Marta a discutat cu Stefan Puscasu, dar si cu Sorin Florea in perioada mai comisarul sef adjunct al Garzii Financiare l-a sunat pe Viorel Comanita cu care a perfectata o intalnire. Marta s-a deplasat in 23 decembrie 2011 la resedinta din localitatea Cristian, judetul Sibiu, a lui Viorel Cominita, care la acel moment era director executiv al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).

"Cu toate ca a parasit Romania in cursul lunii mai 2011, Codrut Alexandru Marta mentine o legatura stransa cu cercul relational de care dispune la nivelul administratiei fiscale, fiind identificate intalniri ale acestuia cu Sorin Blejnar la Londra - Marea Britanie, in perioada 18 -20 noiembrie 2011, si la Bucuresti in zilele de 18 (cand au fost realizate doua reuniuni - una la sediul ANAF si cealalata la restaurantul Osteria Gioia din Bucuresti, la ambele participand si Viorel Comanita) si 22 ianuarie, cand Alexandru Codrut Marta s-a deplasat la domiciliul presedintelui ANAF.

Procurorii remarca faptul ca intalnirea din spatiul public din 19 ianuarie dintre Marta si Blejnar "a fost caracterizata de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, acestia purtand mai multe discutii cu un ton scazut, schimband sistematic amplasamentul in cadrul aceluiasi local, fiind foarte atenti la persoanele din jur si oprindu-se din dialog in momentul in care cineva se apropia de ei".

DNA a infromat, marti ca unsprezece persoane, printre care Viorel Comanita si Dan Secareanu, au fost retinute, iar pentru alte sase, printre care Codrut Marta si Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional, procurorii propun arestarea preventiva, in lipsa, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

Viorel Comanita, director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), in prezent autosuspendat din aceasta functie, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, se arata intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de acestia sunt cercetati mai multi administratori de firme. Astfel, George Guliu, asociat si administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Balcescu, judetul Constanta, este acuzat de evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, iar Dumitru Chirvazitu, administrator in fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogalniceanu, Andrei Florin Juganaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucuresti si al SC Rad Trans Concept SRL Bucuresti, Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, si Ovidiu Ioan Moldova, administrator al SC Benzoil Sibiu, sunt cercetati pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

In acelasi dosar sunt cercetati si Dumitru Emilian Preda, Georrgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire sau sprijinire a unui grup infractional organizat.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

"In paralel, aceste operatiuni sunt justificate scriptic in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializeaza catre firme tip «fantoma» produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme «fantoma» pun la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare", noteaza procurorii DNA in documentul citat.

Procurorii au dispus, luni si marti, retinerea a 11 persoane, respectiv George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Viorel Comanita, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secareanu, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pe o perioada de 24 de ore, urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Alti sase inculpati, respectiv Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, vor fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor.

Procurorii precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat, luni, ca nu a fost chemat la audieri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si nici nu a fost informat ca ar fi acuzat in vreun dosar.

×