x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doctoratul, alternativa la un loc de muncă

Doctoratul, alternativa la un loc de muncă

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2015   •   18:08

Cei care vor să facă doctoratul au nevoie de timp şi bani, nu de experienţă profesională şi realizări notabile în domeniu, aşa cum se cerea până în 2005. Doctoratul a fost transformat de sistemul Bologna, din titlu de excelenţă, în simplu ciclu de studii. Cei mai mulţi doctoranzi din ultimii zece ani au fost proaspăt absolvenţi de masterat care nu şi-au găsit un loc de muncă şi au avut susţinere financiară.

Titlul de doctor se acordă multor tineri abia ieşiţi de pe băncile şcolii, pentru că acestea sunt prevederile sistemului Bologna, implementat şi în România în 2005. Un specialist cu cel puţin zece ani de expeienţă profesională într-un domeniu nu-şi permite să parcurgă şcoala doctorală de trei ani cu o bursă de 800 de lei pe lună, pentru că are o vârstă la care întreţine o familie, iar experienţa îi permite un loc de muncă bine plătit, la care nu renunţă nimeni cu uşurinţă. În acest fel, profesioniştii abandonează, de cele mai multe ori, ideea de a-şi completa studiile cu un doctorat şi, automat, renunţă la posibili¬tatea de a evolua spre mediul academic. Singurii care au şansa de a face şcoala doctorală sunt tinerii care încă beneficiază de ajutorul financiar din partea familiei, trecând la studiile doctorale imediat după ce au terminat ciclul de licenţă şi pe cel masteral, fără experienţă şi fără lucrări publicate. „Nivelul de satisfacţie, după implemen¬tarea sistemului Bologna, nu este cel aşteptat, din multiple motive. Ce am constatat în ultima perioadă este îmbucu¬rător, deoarece nivelul de pregătire al doctoranzilor este în creştere, în timp ce numărul celor care obţin anual titlul de doctor este în scădere. De la un an la altul creşte calitatea pregătirii”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Creşterea este binevenită, însă nivelul doctoratelor actuale este departe de ceea ce se înţelegea prin titlul de doctor până în 2005, când statul finanţa de trei ori mai puţine locuri la doctorat decât acum.
Bursele care descurajează
Bursele pentru doctoranzi sunt de 800 de lei în primul an de studiu, 1.000 de lei în anul al doilea şi 1.200 de lei în cel de-al treilea an. Cei care au noroc de burse pe un proiect finanţat din fonduri europene ar putea supravieţui, la limtă, cu burse de 1.800-2.500 de lei pe lună, dar fără să-şi permită să între¬ţină o familie sau să plătească rate pentru un apartament din această sumă.
Profesioniștii nu-și permit
Astfel, cariera unui specia¬list ar fi afectată de studiile doctorale, iar cei care ocupă locurile sunt, în proporţie de aproape 80%, tineri fără experi¬enţă profesională.
În ultimi ani, statul a finanţat 35.600 de locuri la masterat şi circa 3.000 de locuri la doctorat anual. Anul trecut au fost 3.114 locuri la doctorat buge¬tate, dintre care 1.500 cu bursă de studiu. La acestea se adaugă peste 1.000 de locuri cu taxă. În perioada 1990-2000 s-au obţinut 8.400 de titluri de doctor, iar între anii 2000-2015, aproape de șapte ori mai multe, circa 56.400 de titluri.

Profesorii universitari sunt nemulţumiţi de sistemul Bologna, nu doar în România, ci şi în alte ţări membre UE. Nici măcar la Bologna nu este apreciat sistemul care poartă numele regiunii.


Mulţi coordonatori de doctorat spun că nu sunt suficienţi trei ani pentru cercetare. „Din păcate, în sistemul Bologna, timpul este foarte scurt. Eu sunt adeptul unui doctorat de patru, chiar cinci ani”, spune Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti. Mulţi specialişti spun că tezele din ultimii zece ani sunt foarte slabe, fiind făcute în grabă. Cele mai compromise ar fi chiar cele cu finanţare din bani europeni, prin POSDRU, deoarece trebuie să fie respectată programarea pe trei ani, pentru a nu se pierde banii pe întregul proiect din care s-au plătit bursele.
E greu de crezut că un specialist cu 10-15 ani de experienţă într-un domeniu, care a depăşit vârsta de 35 de ani, ar putea între¬rupe legătura cu piaţa forţei de muncă timp de trei ani, pentru a face doctoratul la zi, în sistemul Bologna. Tinerii absolvenţi, politicienii şi patronii sunt cele trei categorii care-şi permit şcoala doctorală.

Pe bandă rulantă
- 56.400 de titluri de doctor s-au obţinut între anii 2000- 2015. Spre comparaţie, în perioada 1990-2000 s-au obținut numai 8.400
- Circa 6.500 de titluri de doctor s-au obținut anual în primii patru ani după intro¬ducerea sistemului Bologna
- Numărul celor care reuşesc să termine doctoratul a scăzut la circa 2.000 în ultimii trei ani
- 80% dintre actualii doctoranzi sunt tineri absolvenți de facultate, fără experiență profesională
 

×