x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Documentare - Jurnalisti bogati

Documentare - Jurnalisti bogati

de Anca Scarlat    |    21 Ian 2007   •   00:00
Documentare  -  Jurnalisti bogati

Redactia s-a transformat ieri in material de studiu. 40 de copii de scoala generala au invadat ieri redactia Jurnalului National. Nu in fiecare zi se intampla sa ai de-a face cu o mare de copii.

Redactia s-a transformat ieri in material de studiu. 40 de copii de scoala generala au invadat ieri redactia Jurnalului National. Nu in fiecare zi se intampla sa ai de-a face cu o mare de copii.

Ne-au vizitat elevii scolii generale, din comuna Bogati, judetul Arges. Profesorii si autoritatile locale i-au ajutat sa obtina finantare de la Banca Mondiala pentru un proiect media: o revista si o emisiune tv de 15 minute. Iar pentru a se pregati, au venit ieri la redactia Jurnalul National.

Au vrut sa fure secrete. Si au plecat mai bogati. Ei, profesorii care i-au insotit, si primarul comunei, Ion Garleanu. "Ne-am gandit sa facem o vizita la un ziar de mare tiraj si la un post mare de televiziune. V-am ales pe voi, pentru ca ne place Jurnalul National", ne-a spus invatatorul Virgil Nitu, imediat dupa ce au coborat din autocar, la ora pranzului. Dimineata fusese rezervata vizitei la Antena 1.

VIITORI COLEGI. Nu in fiecare zi ni se intampla sa gasim in redactie o mare de copii curiosi care ne sunt si fani. Au admirat mai intai panourile de pe hol. Fotografiile colegilor nostri de la departamentul foto, prezentate in expozitii si publicate in album, le-au ridicat primele semne de intrebare. Nu se gandisera pana ieri ca latura ilustrativa a unui ziar poate fi atat de importanta.

PE SCAUNELE NOASTRE. Ne-au invadat apoi birourile, analizand cu ochi plini de curiozitate fiecare detaliu. De la pachetele de biscuiti uitate prin colturi, pana la porumbeii de la ferestrele deschise. Isi dadeau coate si susoteau, ca la scoala, asezati cate doi pe scaune sau in pozitie de drepti pe langa cei care le raspundeau la intrebari. Nu indrazneau sa vorbeasca prea tare, desi isi doresc sa ajunga jurnalisti. "Vreau sa aflu tot ce se intampla si sa informez oamenii", spunea Alexandra Nasta, eleva in clasa a VIII-a. Are deja "surse" printre colegi, care o ajuta sa scrie pentru Alte Vremuri, revista scolii, cu aparitie lunara.

ORGANIZARE. Publicatia lor a existat si inainte de a castiga finantarea prin programul european "Proiecte pentru invatamant rural". Dar acum va avea un nou format si in jur de 300 de exemplare. Vor realiza si o emisiune, care se va difuza prin reteaua locala de cablu. Ne-au povestit cum si-au format echipele: 20 de elevi pentru revista si 20 pentru emisiune. Au amenajat deja un spatiu pentru redactie, la scoala. Elevii vor scrie, vor filma evenimentele din localitate, cu o camera video cumparata special pentru ei, si vor incerca sa fie cat mai originali.
ADMIRATIE. Expozitia de fotografie i-a fascinat pe micuti si i-a pus pe ganduri

NUMELE NOROCOSILOR. "Comuna noastra are o legenda", ne-a explicat Alexandru Zimbroianu, directorul scolii. "Se spune ca oamenii de aici au ingropat crestineste un om care a murit pe un deal din apropiere, iar de atunci li s-a spus «bogati», de unde a venit si numele comunei". Locuitorii sunt si astazi uniti si gospodari. "Avem cele mai bune capsuni. Vin la noi comercianti din toata tara: din Sibiu, din Constanta si alte orase", a mai spus cu mandrie directorul.

Tocmai colaborarea intre scoala si comunitate i-a ajutat sa obtina finantarea pentru acest proiect. "Mai avem inca 9 proiecte in derulare, cu sprijinul primariei, care asigura 10% din finantare", a mai explicat Alexandru Zimbroianu. Micutii jurnalisti au plecat mai relaxati decat erau la venire. Au vazut ca seniorii lor nu sunt chiar atat de rigizi cum credeau.
×
Subiecte în articol: observator