x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Documente - Dovada inhumarii

Documente - Dovada inhumarii

de Razvan Belciuganu    |    29 Ian 2007   •   00:00
Documente  -  Dovada inhumarii

Nicolae si Elena Ceauses-cu au fost ingropati in Cimitirul Ghencea. Jurna-lul National va prezinta doua documente istorice: certificatele de inhumare care au insotit sicriele celor doi la 30 decembrie 1989. Administratia Cimitirelor nu stie sau se face ca nu stie ca exista aceste documente.

Sicriele cu Ceausestii au intrat cu acte in cimitirul Ghencea. Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati in Cimitirul Ghencea. Jurnalul National va prezinta dovada: doua documente istorice. Aceste acte, ce insoteau sicriele cu cei doi la 30 decembrie 1989, au permis inhumarea in Cimitirul Ghencea. Administratia Cimitirelor nu stie ca exista documentele care atesta ingroparea dictatorilor in Bucuresti.

Primaria Capitalei a transmis saptamana trecuta un comunicat de presa in care se preciza ca "la data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inhumarea sotilor Ceausescu". Mai mult, comunicatul subliniaza ca "nu a fost depus nici un document la Administratia Cimitirelor (copie de pe certificat de deces pe numele Ceausescu Elena sau pe numele Ceausescu Nicolae, adeverinta de inhumare in original) care sa ateste inhumarea".

GROPARII. Partial, Primaria are dreptate, in sensul ca la 25 decembrie 1989 Ceausestii n-au ajuns la cimitir. Insa in doua adeverinte de inhumare datate cateva zile mai tarziu apar numele celor doi. Astfel, la 30 decembrie 1989, in momentul in care sicriele cu cei doi au intrat in Ghencea, doua adeverinte de inhumare, in original, au fost predate reprezentantilor cimitirului. Inmormantarea Ceausestilor a avut loc in jurul orei 16:00 si fara aceste adeverinte nu s-ar fi putut face nimic. De altfel, Administratia Cimitirelor a pus la dispozitie in acea zi groparii. Dupa ce gropile au fost facute in locurile indicate de reprezentantii cimitirului, un detasament de soldati "tocmit" de generalul Victor Stanculescu le-a pregatit captusindu-le cu ciment.
PROBA. Nicolae si Elena Ceausescu apar in adeverintele de inhumare cu numerele 60.506 si 60.501, depuse la cimitir la 30 decembrie 1989

PROCEDURA. Pentru ca sicriele sa poata fi depuse in cimitir, pe langa certificatele de deces sunt necesare si adeverintele de inhumare. In acel moment, aceste adeverinte erau eliberate de Consiliul Popular. Potrivit surselor noastre, certificatele de deces eliberate de Institutul Medico-Legal au fost pe nume fictive, avandu-se in vedere presiunea acelor zile, dar s-au intocmit la 30 decembrie 1989 adeverinta nr. 60506 pe numele lui Nicolae Ceausescu si adeverinta nr. 60501 pe numele Elenei Ceausescu. Adeverintele au fost eliberate de structura care luase locul Consiliului Popular, adica Frontul Salvarii Nationale al Sectorului 1.
Proces pentru deshumare
Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a amanat miercuri procesul privind deshumarea sotilor Ceausescu sub motiv ca Administratia Cimitirelor ar trebui sa transmita un document care sa ateste ca dictatorii sunt inhumati in cele doua locuri din Cimitirul Ghencea. Comunicatul municipalitatii a fost transmis ca reactie la pozitia instantei. Acest proces a fost initiat de Zoia Ceausescu, aceasta solicitand judecatorilor deshumarea parintilor ei pentru a se stabili identitatea persoanelor ingropate in cele doua locuri de veci atribuite lui Nicolae si Elenei Ceausescu. Procesul este continuat dupa moartea Zoiei Ceausescu de fratele sau, Valentin, si de sotul sau.
Semnate in orb

Intr-un interviu acordat ziarului nostru, dr. Vladimir Belis, directorul Institutului Medico-Legal din decembrie 1989, ne-a dezvaluit ca a semnat certificatele de deces ale celor doi soti Ceausescu fara sa vada cadavrele si fara sa faca autopsia.

Jurnalul National: Autopsia celor doi soti Ceausescu s-a facut?
Vladimir Belis: Nu, cum sa se faca?!

Totusi, au fost tinuti atatea zile.
In primul rand, eu n-aveam de unde sa stiu ca ei erau inhumati, pentru ca ei au fost executati in prima zi de Craciun, la 25, iar eu am fost chemat sa semnez certificatul la 30. Eu n-aveam de unde sa stiu, logic, ca in decurs de cinci zile ei n-au fost ingropati. Nici n-am pus intrebarea asta. In fata domnului general Victor Athanasie Stanculescu am semnat aceste certificate, in baza procesului-verbal intocmit de cei doi medici militari, care atestau din punct de vedere medical moartea clinica si biologica a acestora doi. Eu, dupa o saptamana in care n-am dormit - pentru ca am stat numai aici - , nu am mai pus intrebarea, care nici nu-mi putea veni in cap, ca nu erau ingropati si sa intreb, "domn’e, uite ce este, eu vreau sa ii vad si sa mi-i aratati, ca sa pot sa-i vad".

×
Subiecte în articol: observator decembrie ceausescu