Dumitru Jianu, Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, şi Axente Mihai, şeful Poliţiei Autostrăzi, au fost demişi ieri de Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative pe motiv că au demonstrat o "abordare superficială" in gestionarea accidentului de vineri de pe Autostrada Soarelui.
Dumitru Jianu, Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, şi Axente Mihai, şeful Poliţiei Autostrăzi, au fost demişi ieri de Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative pe motiv că au demonstrat o "abordare superficială" in gestionarea accidentului de vineri de pe Autostrada Soarelui.
Cele două accidente in lanţ de vineri, in care au fost implicate nu mai puţin de 16 maşini, produse pe Autostrada Soarelui din cauza fumului gros provocat de incendiile de vegetaţie au fost "scănteia" care l-a determinat pe ministrul Cristian David, şeful MIRA, să ia hotărărea de a cere demisia capilor Poliţiei Rutiere. Deşi la o analiză mai atentă şi obiectivă a intregii situaţii s-ar putea găsi mai mulţi responsabili de incidentele produse, totuşi David pare să fi luat deja nişte hotărări grele, "incununate" cu⦠demisiile celor doi.
CINE SUNT VINOVAŢII? Măsura luată de acesta are la bază analiza modului de acţiune a poliţiştilor in cazul accidentelor de vineri, in care un tănăr de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, iar alte 12 persoane au fost grav rănite. "Stăngăcia demonstrată de poliţişti şi intervenţia lor tardivă" reprezintă motivele pentru care ministrul a luat o astfel de decizie. Intr-un comunicat al MIRA se precizează faptul că, deşi aveau dispoziţii clare, cei doi poliţişti cu funcţii de comandă "nu au gestionat corespunzător resursele umane şi logistice, demonstrănd o abordare superficială in ceea ce priveşte activităţile de prevenire şi monitorizare a traficului rutier". Totodată, David i-a mai reproşat lui Jianu că nu a gestionat bine situaţia şi că, deşi avea un elicopter la dispoziţie, care trebuia să survoleze in week-end autostrada, acesta nu ar fi fost ridicat de la sol nici măcar după producerea accidentelor. La răndul lui, premierul Tăriceanu, citat de Mediafax, a spus ferm că accidentul de vineri, produs pe Autostrada Bucureşti-Constanţa, putea fi evitat dacă "poliţia işi făcea datoria şi avertiza şoferii asupra norului gros de fum de pe traseu". Mai mult, acesta a criticat dur modul de acţiune al Poliţiei Rutiere in situaţia dată, considerănd că in astfel de momente "activarea radarului şi satisfacţia de a aplica un număr de amenzi pe zi" nu sunt suficiente. "Nu sancţionarea este elementul fundamental pe care trebuie să se bazeze acţiunea poliţiei rutiere (...) Trebuie o schimbare fundamentală a mentalităţii celor care lucrează in poliţia rutieră, să se adapteze noilor condiţii".
CA LA NOI, LA NIMENI! Căutarea aşa-zişilor vinovaţi nu pare insă să rezolve sub nici o formă situaţia. In timp ce autorităţile implicate pasează responsabilitatea "fiecare in curtea vecinului", un alt incendiu a izbucnit ieri pe miriştile de lăngă Autostrada Soarelui. Deşi ancheta este in desfăşurare, nu se cunosc cauzele producerii incendiului. Tot ieri, pe aceeaşi autostradă, predestinată parcă accidentelor, in dreptul kilometrului 59 un autovehicul de Călăraşi a intrat sub o cisternă. In urma impactului, şoferul maşinii a decedat. La faţa locului s-a aflat şi ministrul David, care se afla in inspecţie prin zonă.
Nu sancţionarea este elementul fundamental pe care trebuie să se bazeze acţiunea Poliţiei rutiere, ci pe incercarea de a preveni asemenea accidente (...) Trebuie o schimbare fundamentală a mentalităţii celor care lucrează in poliţia rutieră, să se adapteze noilor condiţii"
Călin Popescu Tăriceanu,premierul Romăniei
Stăngăcia demonstrată de poliţişti in cazul accidentului produs pe Autostrada Soarelui, reacţia intărziată a acestora şi intervenţia tardivă sunt de neconceput. Este nevoie ca dispozitivele poliţiei să fie prezente pe principalele artere care fac legătura cu litoralul sau cu staţiunile montane"
Cristian David ministrul MIRA