x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi oameni au murit în urma Codului Roșu, la Galați! Ciclonul Boris face ravagii în România. Avertizarea a fost prelungită

Doi oameni au murit în urma Codului Roșu, la Galați! Ciclonul Boris face ravagii în România. Avertizarea a fost prelungită

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2024   •   08:50
Doi oameni au murit în urma Codului Roșu, la Galați! Ciclonul Boris face ravagii în România. Avertizarea a fost prelungită
Sursa foto: ISU Galați

Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.

Viiturile au făcut cel puțin două victime în Galați

„La Pechea a fost găsită o victimă, bărbat, plutind în incinta curții și o femeie a fost găsită la Drăgușin”, spune pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.

Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri.

În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Avertizare de cod roșu a fost extinsă. Ploi torențiale și risc de inundații în județele Galați și Vaslui

Avertizarea a fost extinsă până la ora 10.00.

Conform prognozelor, se vor înregistra averse torențiale, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp.

În ultimele ore, în zona avertizată s-au acumulat deja cantități de peste 60 l/mp.

Avertizarea de Cod Roșu este valabilă pentru următoarele localități:

- Județul Galaţi: Berești-Meria, Bălăbănești;
- Județul Vaslui: Zorleni, Murgeni, Banca, Vinderei, Roșiești, Hoceni, Epureni, Albești, Costești, Mălușteni, Bogdănești, Șuletea, Vutcani, Găgești, Viișoara, Dodești, Fruntișeni;

Administrația Națională de Meteorologie recomandă locuitorilor din zonele afectate să ia măsurile de precauție necesare și să evite deplasările în afara casei, dacă nu este absolut necesar. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să evite zonele inundate.

Pompierii intervin cu bărcile pneumatice pentru evacuarea persoanelor blocate de viituri

Pompierii intervin cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse în județul Galați, anunță IGSU. 19 localități din opt județe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, potrivit unui comunicat de presă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Efectele dezastrului în județul Galați.

„În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni. Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe un drum național (DN 7/VL) și pe un drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe un drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil. Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din zonele afectate”, se menționează în comunicat.

IGSU precizează că, în prezent, se intervine în localități din județul Galați cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse.

„Pentru gestionarea situațiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri:
- monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
- realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Galați cu 5 bărci din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură. Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru județul Galați, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău”, conform sursei citate.

De asemenea, au fost luate și alte măsuri, printre care activarea grupei operative la nivelul a nouă județe, respectiv Bacău, Botoșani, Buzău, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vrancea și Vaslui.

Raed Arafat: S-a trimis sprijin din alte județe în Galați. Situația e în dinamică

„Situația cea mai serioasă este, în acest moment, în județul Galați, localitatea Pechea. Într-adevăr, în zona respectivă au apărut cele două decese, sunt mobilizați pompierii, cel puțin la nivelul județului e ridicat nivelul de mobilizare la cel mai mare grad – la gradul 4 – iar inspectoratul general a mai mobilizat echipaje și utilaje de la încă șapte județe acolo.

S-a ținut legătura și cu subprefectul și cu inspectorul șef, continuă operațiunile de salvare. Bineînțeles, acum, la lumina zilei e mai ușor de evaluat situația și așteptăm un raport din partea dânșilor să vedem dacă mai e nevoie de ceva sprijin.

În același timp, sunt alertate și echipe aeriene de salvare care se pregătesc în cazul în care vizibilitatea și vremea vor permite să se intervină acolo, să vină în sprijin pe partea de căutare și salvare.

Acest lucru depinde, bineînțeles, de condițiile meteo. Din ce știm, după ora 9, probabil, va fi vizibilitatea mai bună în zonă și vom putea să intervenim în sprijinul pompierilor pe cale aeriană. Cam asta e situația acum.

Evacuarea din zona Pechea, confirmată și de doamna subprefect și de inspectorul șef e în jur la 70-80 de persoane evacuate până acum. Dar situația e în dinamică, poate că numărul a crescut deja și cel mai important e că s-a trimis sprijin și din alte județe, cu bărci și cu tot ce trebuie pentru a interveni”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Mai multe drumuri din Galați sunt închise. Apa ajunge și la 1,5 metri

Un drum național și mai multe drumuri județene din Galași sunt închise din cauza viiturilor. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:
• DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu
• DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri
• DJ 251A între Drăgușeni și Corod
• DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni
• DN 24D între Vârlezi și Crăiești
• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri
• DJ 253 între Băleni și Umbrărești
• DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor
• DJ 242B între Băneasa și Moscu
• DJ 251A între Nicopole și Brătulești
• DJ 251 între Suceveni și Rogojeni
• DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni
• DJ 251 între Corod și Valea Mărului

Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor.

Zece locuințe din Bacău au fost inundate în urma ploilor abundente

Zece locuințe și mai multe curți au fost inundate, vineri noaptea, din cauza ploilor abundente.

„Pe fondul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, misiunile pompierilor băcăuani s-au concentrat pe înlăturarea efectelor produse de situațiile de urgență generate de acestea. Astfel, pentru gestionarea operativă a dinamicii din teren, s-a impus creșterea capacității operaționale la Detașamentele de Pompieri Bacău, Onești și Moinești”, potrivit unui comunicat de presă.

În urma apelurilor primite pe SNUAU 112, pompierii au evacuat apa din 10 locuințe din municipiul Bacău, din șapte curți, precum și din patru subsoluri de blocuri, de la două instituții și doi operatori economici.

De asemenea, pompierii au degajat apa de pe cinci străzi inundate.

Efectele fenomenelor hidrometeorologice s-au produs în municipiul Bacău și în comunele Hemeiuș, Măgura, Letea Veche, Nicolae Bălcescu, Filipești.

(sursa: Mediafax)

(sursa: Mediafax)

×