x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi poliţişti agresaţi zilnic. Reacția: Codul Penal, îmblânzit

Doi poliţişti agresaţi zilnic. Reacția: Codul Penal, îmblânzit

de Diana Scarlat    |    23 Aug 2015   •   23:14
Doi poliţişti agresaţi zilnic. Reacția: Codul Penal, îmblânzit
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cazul agentului de poliţie Gheorghe Ionescu, ucis în misiune, a scandalizat întreaga ţară, dar statisticile arată că atacurile asupra oamenilor legii se petrec zilnic. Doar de la începutul anului s-au înregistrat deja peste 250 de cazuri de ultraj.

Agentul de poliţie Gheorghe Ionescu, victima afaceristului turc Abdullah Atas, a fost înmormântat ieri, cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea din Capitală. Poliţistul a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, post-mortem, cu Ordinul Naţi-onal „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. La ceremonie au participat foarte mulţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar ministrul Gabriel Oprea a ţinut un discurs omagial. Acum doi ani, un caz similar s-a petrecut în cartierul Militari. „Un şofer a încercat să-l strivească pe poliţist de un parapet de pe linia de tramvai. A mai fost un caz şi anul trecut, tot în Bucureşti. Norocul în aceste cazuri a fost că poliţiştii şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au făcut încadrarea la tentativă de omor, iar pedepsele au fost de 9 sau 10 ani”, a comentat, pentru Jurnalul Naţional, co - lo nelul în rezervă Dan Anto-nescu, explicând că în cele mai multe cazuri, în restul ţării, mulţi nu au curaj să facă înca-drarea la tentativă de omor.

Pedepse mai mici pentru ultraj
Mai mult, legislaţia s-a îmblânzit pentru infractori şi în cazurile de ultraj. „În cazul agentului de poliţie omorât de afaceristul turc se consideră că este omor calificat pentru că fapta este comisă pentru a ascunde o altă infracţiune, fiind la volan şi cu alcoolemie de 2 la mie”, a mai spus Dan Antonescu. Din 2010 au fost peste 400 de cazuri de ultraj înre-gistrate anual. Deşi situaţia reală este mult mai gravă, aşa cum arată sindicaliştii din Poliţie, articolul 176 din vechiul Cod Penal, care prevedea pedepse speciale pentru ultraj, a fost eliminat din noul Cod. „Peste 400 de cazuri de ultraj sunt înregistrate anual, dar în realitate sunt peste 800, cu ameninţare, lovire şi vătămare corporală. În noul Cod Penal, la articolul 257, pentru ultraj se aplică sancţiuni cu majorare şi sancţiunea alternativă, de amendă. Noi eram mult mai bine protejaţi pe Co dul din 1969. Ce ju decător ar emi te mandat de arestare dacă există alternativa amenzii? Trebuie schimbată în profunzime filisofia infracţiunii de ultraj”, a comentat, pentru Jurnalul Naţional, Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).
 

×