x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in medicina romaneasca. A MURIT prof.univ.dr. Mihai Coculescu

Doliu in medicina romaneasca. A MURIT prof.univ.dr. Mihai Coculescu

27 Mar 2016   •   20:42
Doliu in medicina romaneasca. A MURIT prof.univ.dr. Mihai Coculescu
Sursa foto: nelsonpeng/Getty Images/iStockphoto

Academia Română anunță moartea prof.univ.dr. Mihai Coculescu, membru corespondent al Academiei Române, personalitate marcantă a școlii românești de endocrinologie și remarcabil clinician.

Ceremonia de adio a avut loc duminică, la cimitirul Bellu, informează Academia printr-un comunicat transmis AGERPRES.

''Prestigioasa activitate profesională a prof. Coculescu a fost rememorată și omagiată de academician Victor Voicu, secretar general al Academiei Române și Președinte al Secției de științe medicale a Academiei Române, care a depus o coroană de flori din partea comunității academice și a exprimat regretul față de pierderea unuia dintre cei mai importanți specialiști endocrinologi români'', se arată în comunicatul citat.

Născut în anul 1943, Mihail Coculescu și-a făcut studiile la liceul 'Aurel Vlaicu' din București și a urmat cursurile Facultății de Medicină 'Carol Davila', pe care a absolvit-o în anul 1966 ca șef de promoție. În 1976 și-a luat doctoratul în medicină, specialitatea endocrinologie, domeniu căruia avea să i se dedice cu maximă devoțiune.

''Performanțele sale profesionale au condus la alegerea ca membru în importante asociații științifice de specialitate din țară și din străinătate și în bordul a numeroase reviste naționale și internaționale. Astfel, în România, profesorul Mihail Coculescu a fost președinte fondator al Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, a condus Societate Română de Endocrinologie, devenind, în 2012, președinte de onoare. Din 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Recunoscut pe plan internațional ca unul dintre specialiștii cu performanțe deosebite în domeniul endocrinologiei, profesorul Coculescu a fost membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie și al Asociației Americane de Endocrinologie clinică'', se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, dr Coculescu a activat în perfecționarea sistemului medical endocrinologic din România, în dezvoltarea școlii românești de endocrinologie, precum și în promovarea acestei școli la nivel internațional. De asemenea, a condus în repetate rânduri comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, activitate finalizată în anul 2010 cu redactarea ghidurilor recomandate oficial pentru patologia endocrină în România.

''Director al Centrului de Perfecționare în domeniul sanitar, a structurat o serie de programe de dezvoltare profesională în sincronicitate cu medicina internațională. A deținut vreme de opt ani funcția de Prorector responsabil cu relațiile internaționale în Universitatea 'Carol Davila' (2000-2008), unde a dezvoltat ample proiecte de colaborare academică, încă înainte ca România să fi făcut parte din Uniunea Europeană. Profesorul Coculescu a reprezentat România în cadrul European Union of Medical Specialists și a înființat Grupul Român afiliat Asociației Americane de Endocrinologie clinică, construind cu pricepere o rețea de relații profesionale care au poziționat endocrinologia românească pe harta medicală internațională. Grație acestor colaborări a putut organiza în țară numeroase manifestări științifice de anvergură, împreună cu prestigioase asociații internaționale de endocrinologie'', adaugă comunicatul.

În ultimii 15 ani prof.univ.dr. Mihai Coculescu a readus în plan internațional revista 'Acta Endocrinologica', la cele mai înalte standarde științifice.

''Discipol al academicianului Ștefan Milcu, profesorul Mihail Coculescu a știut să creeze, la rândul său, o școală, fiind mentorul a generații de specialiști, ce profesează acum în întreaga lume. A fost în tot acest timp profesor, cercetător și medic clinician în Institutul Național de Endocrinologie 'C.I. Parhon', unde a deținut ani la rândul funcția de Director general adjunct, fiind membru al Consiliului științific. Și-a câștigat deopotrivă respectul discipolilor, colegilor, colaboratorilor și cu deosebire al pacienților, față de care a manifestat întotdeauna interes și compasiune'', se afirmă în comunicat.

×