În ziua de 30 septembrie 2015, a decedat cântăreaţa de muzică populară Lucreţia Ciobanu, informează realizatorul de emisiuni TV Iuliana Tudor, pe pagina sa de socializare.
''S-a stins din viaţă Doamna Munţilor, Lucreţia Ciobanu! Rămas bun!'' - scrie Iuliana Tudor.
Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu s-a stins din viaţă miercuri seara, la vârsta de 90 de ani, potrivit apropiaţilor artistei.
"A decedat în seara aceasta, în jurul orei 19.30, la Bucureşti, la vârsta de 90 de ani. În octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Născută la 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreţia Ciobanu a mai fost numită "Doamna munţilor". Ea va fi depusă vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din Bucureşti unde este înmormântat şi soţul ei, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă", a declarat miercuri seara, pentru AGERPRES, interpretul Marcel Părău, apropiat al regretatei Lucreţia Ciobanu.
Foştii colaboratori ai cântăreţei au aflat vestea miercuri seara, chiar în sala de repetiţii, când se pregăteau pentru spectacolul omagial de joi, de la Bucureşti, 'In Memoriam Marioara Murărescu - Din Inimă pentru Români'. Printre cei mai afectaţi colaboratori de la Sibiu este coregrafa Ansamblului Profesionist "Junii Sibiului", Silvia Macrea.
"Eu am crescut cu ea, am făcut turnee cu tata, cu ea, în străinătate. (...) Pentru tot folclorul românesc este o mare pierdere. Noi, sibienii şi noi, artiştii de la "Junii Sibiului" putem spune că am pierdut o mamă. O mamă pe care o să o purtăm în cântecele şi dansurile noastre populare, pentru că dânsa a adus folclorul din Mărginimea Sibiului pe culmile cele mai înalte. Dacă familia va fi de acord, dorim ca, de anul viitor, să transformăm Festivalul "Vară, vară, primăvară", în Festivalul Naţional de Folclor 'Lucreţia Ciobanu'", a declarat pentru AGERPRES, Silvia Macrea.
Aceasta a precizat că tot ansamblul "Junii Sibiului" va fi prezent la capela unde va fi depusă Lucreţia Ciobanu, toţi artiştii urmând să fie îmbrăcaţi în costume populare.
***
Lucreţia Ciobanu s-a născut la 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea, judeţul Sibiu. De mică, a fost fascinată de doinele cântate din fluier de oierii care-şi mânau turmele peste văi şi dealuri. Când s-a despărţit de localitatea natală avea doar 14 ani, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.
Prin vocea radioului a descoperit canţonetele italienilor. A fascinat-o această muzică. În anul 1953, Lucreţia Ciobanu a câştigat un premiu naţional la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, unde a interpretat două strofe dintr-o doină, ''Uite, bade-n ochii mei''. A început să cânte apoi în aceeaşi orchestră cu Ioana Radu şi Ion Luican.
Maria Tănase şi Lucreţia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzată de Televiziunea Română. A avut numeroase apariţii în emisiunile folclorice. Îndrăgita interpretă iubea doinele ardeleneşti, pe care le-a moştenit de la străbuni, precizează site-ul amintit.
''Am cunoscut ţara întreagă... N-a rămas nimic necolindat... Cu valiza-n mână şi... drumul la gară. Toate trenurile le ştiam. De cele mai multe ori mergeam cu maşină de la IRTA. Erau închiriate toate vechiturile. Dormeau satele liniştite şi noi împingeam de ele vară, iarnă... Dar totul mergea strună, că eram tineri'', declara artista într-un interviu în Jurnalul Naţional, în 2008.
Melodiile populare jieneşti interpretate inconfundabil de Lucreţia Ciobanu, dar şi învârtitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: ''Pleacă oile la munte'', ''Codrule, bătrânule'', ''Ridică-te negură'', ''Cine n-are dor pe vale'', ''Ia uitaţi-vă feciori'', ''Vino, iute, dorule''. Lucreţia Ciobanu a dus cântecele din Mărginimea Sibiului până departe, în America şi Canada.
''Mergeam cu un magnetofon şi culegeam de la muzicanţi, dar numai ardeleni, numai bănăţeni... M-am inspirat din ceea ce era apropiat de noi, cei de la Mărginimea Sibiului, fiindcă ăştia au creat fără lăutari, fără influenţe lăutăreşti. Toată ziua erau cu fluieru-n gură: prin munţi, pe dealuri, prin văi, prin păduri... Am cules o serie întreagă de piese, de viaţă lungă, mi-a plăcut să cânt foarte mult natura, şi bine am făcut'', spunea artista în interviul amintit.
La 2 august 2013, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a festivalului de folclor Cântecele Munţilor, Lucreţia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu.
A fost decorată de Preşedinţia României, la 29 noiembrie 2002, cu Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, ''pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală'' (Decretul nr. 977 din 29 noiembrie 2002 privind conferirea unor decoraţii naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 911 din 14 decembrie 2002). Ulterior, i-a fost conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului'' (Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului şi Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004).