x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in teatrul romanesc. A MURIT actriţa Iosefina Stoia. ”A intrat într-o altfel de istorie!"

Doliu in teatrul romanesc. A MURIT actriţa Iosefina Stoia. ”A intrat într-o altfel de istorie!"

31 Oct 2016   •   23:22
Doliu in teatrul romanesc. A MURIT actriţa Iosefina Stoia. ”A intrat într-o altfel de istorie!"

Actriţa Iosefina Stoia, de la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, a încetat din viaţă, anunță un coleg de scenă al acesteia, într-o postare pe Facebook.

Actorul Valer Dellakeza a scris pe pagina lui de Facebook: "Iosefina Stoia nu mai e pe Pământ! Dumnezeu să-i facă drumul drept. Iosefina Stoia a intrat într-o altfel de Istorie".

Decesul actriței a fost confirmat și de conducerea Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, care a postat următorul mesaj pe pagina de Internet a instituției:

”Doamna Iosefina Stoia, personalitate marcantă a Teatrului Naţional din Craiova, a părăsit scena vieţii, lăsând în urmă amintirea unui număr impresionant de personaje pline de vioiciune şi umor, pe care le-a întruchipat de-a lungul prestigioasei sale cariere, printre care Corina din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, Sorina din „Înşir-te, mărgărite!” de V. Eftimiu, Lena din „Hagi-Tudose” de B. Şt. Delavrancea, Margareta şi, într-o stagiune ulterioară, Aneta Duduleanu din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, Didina Mazu şi, în altă montare, Miţa Baston din „D’ale carnavalului”, Ziţa din „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale etc. Preţuita actriţă a ştiut să aducă zâmbetul şi buna dispoziţie ce au caracterizat-o, atât pe feţele şi în sufletele celor apropiaţi, cât şi pe cele ale spectatorilor, fiind o sursă inepuizabilă de glume, vorbe de duh şi pozitivitate. Iosefina Stoia a fost aplaudată pentru zeci de roluri create pe scena craioveană. Vitalitatea ei molipsitoare şi-a pus amprenta pe fiecare rol interpretat, indiferent de amploarea acestuia. În lunga sa carieră, actriţa a lucrat cu regizori remarcabili precum Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete. A jucat în spectacole memorabile cu care a străbatut lumea, spectacole care au adus celebritatea internaţională teatrului craiovean precum „Phaedra” şi „A douăsprezecea noapte”, ambele regizate de Silviu Purcărete. Teatrul craiovean devine mai sărac la plecarea acestei actriţe care a încântat cu harul ei generaţii întregi de spectatori”.

×
Subiecte în articol: Iosefina Stoia