x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Domnilor proprietari, nimeni nu vă ia casele!"

"Domnilor proprietari, nimeni nu vă ia casele!"

de Monica Andrei Capatos    |    28 Apr 2009   •   00:00
"Domnilor proprietari, nimeni nu vă ia casele!"

Câte blocuri se vor prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade? Câţi oameni vor muri? Câte imobile vor rămâne în picioare? Sunt câteva întrebări la care românii vor răspunsuri concrete. Primarul general, Sorin Oprescu, nu vrea să panicheze populaţia, face apel la calm, dar avertizează că sunt probleme.



Proprietarii sunt greu de convins să-şi părăsească apartamentele pentru consolidare. Lucrările se fac pe banii lor, iar locuinţa le este ipotecată până la achitarea sumei.

Cei care locuiesc într-un bloc aflat pe lista clădirilor cu grad mare de risc seismic sunt greu de convins să se mute într-o locuinţă pusă la dispoziţie de municipalitate. În ultimii 12 ani, doar 12 imobile au fost consolidate, la patru se lucrează în prezent şi alte 13 se află în curs de pregătire pentru execuţie. Pentru finalizarea lor este nevoie de trei-patru ani. Pe lângă acestea, rămân alte 318 clădiri încadrate în gradul I de risc seismic, care nu pot fi consolidate cât timp asociaţiile de proprietari nu cooperează. "Există o informaţie greşită pe piaţă. Dacă ne permit intrarea în locuinţe, rămân fără ele, este o minciună. Fac apel la înţelegerea oamenilor. Domnilor proprietari, nimeni nu vă ia casele! Dorinţa este să vă facem să trăiţi în siguranţă", a spus edilul.

Pe lângă piedica pusă de asociaţiile de locatari, prin refuzul acestora de a colabora, Primăria s-a mai confruntat cu o problemă: lipsa unei comunicări cu Ministerul Culturii şi cu primăriile de sector. Oprescu a făcut apel ca instituţiile mai sus menţionate să urgenteze semnarea avizelor privind lucrările de consolidare. În ceea ce priveşte locuinţele de care Primăria Capitalei dispune, Oprescu a declarat că există peste 300 de apartamente în care se pot muta proprietarii caselor cu risc seismic ridicat pe perioada executării lucrărilor de reabilitare. De asemenea, criza din piaţa imobiliară este avantajoasă din acest punct de vedere. Constructorii nu au de lucru şi deci acceptă astfel de proiecte.

IPOTECA, O PROBLEMĂ

Refuzul anumitor proprietari de a pleca din casele lor pentru o perioadă de timp are şi un substrat financiar. Banii pentru aceste lucrări sunt plătiţi de ei. Sumele variază, în funcţie de apartament, de la 2.000 de euro până la 8.000 de euro. Proprietarul poate să-i plătească în 25 de ani, fără dobândă, însă până la achitarea sumei are ipotecă pe casă. Dacă vrea să-şi vândă locuinţa şi nu a plătit toată suma, trebuie să ceară acordul Primăriei Capitalei. "Proprietarul poate să vândă apartamentul, dar cel care-l cumpără trebuie să preia ipoteca. Oamenii au fost prost informaţi până acum", a spus Bogdan Hreapcă, director general în cadrul municipalităţii. După ce asociaţia de proprietari îşi dă acordul pentru consolidarea blocului aflat pe lista cu pricina, fiecare deţinător de apartamente va trebui să aducă la Primăria Capitalei un dosar cu actele casei. De asemenea, până în 2011 vor fi reabilitate şi 72 de şcoli din Capitală.

×
Subiecte în articol: observator