Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana continuă săptămâna viitoare audierile. Printre cei chemaţi să dea explicaţii se numără fostul prefect al judeţului Călăraşi Doru Ioan Tărăcilă, secretara Primăriei Nana Tudoriţa Nicolae şi fostul director al Institutului Fundulea Stelian Fuia.
"Avem luni, de la ora 15,00, fostul prefect de Călăraşi Doru Ioan Tărăcilă, de la ora 16:00 - fostul prefect de Călăraşi Jenel Şerban, de la ora 17:00 - fostul prefect de Călăraşi Lilian Ionescu. Pentru ziua de marţi vor veni la audieri fostul primar al comunei Nana Dumitru Budeşteanu, de la 11:00 - secretara primăriei Nana Tudoriţa Nicolae, de la 12:00 lucrătorul agricol al primăriei Nana, Marian Dobre. Pentru ziua de miercuri programul este următorul: de la ora 10:00 - fostul director general al Institutului Fundulea, Stelian Fuia, de la 11:00 reprezentanţi ai APIA Călăraşi şi ai Direcţiei pentru Agricultură, de la 12:00 actualul director general al Institutului Fundulea Verzea Marian", a anunţat senatorul PSD Gabriela Firea, membru al comisiei, la finalul audierilor de miercuri.
Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, este urmărit penal de DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal sora şi cumnatul lui Fuia, Alexandrina şi Daniel State, asociaţi la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infracţiunea în formă calificată de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Fuia a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită", fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitaţie organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiţi societăţii la care asociată era sora lui.
Potrivit DNA, avantajele patrimoniale obţinute de firmă, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiţilor State.
"Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus", mai arată DNA.