x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul bancherilor. Sorin Popa, ruta Paris- DIICOT

Dosarul bancherilor. Sorin Popa, ruta Paris- DIICOT

de Dan Constantin    |    10 Iul 2015   •   15:02
Dosarul bancherilor. Sorin Popa, ruta Paris- DIICOT
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Sorin Popa, fost vicepreşedinte al BRD, a fost audiat joi la DIICOT într-o întrevedere maraton cu procurorii. I s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. Nervos şi arogant a parat întrebările ziariştilor cu maxima- somnul raţiunii naşte monştri. El fusese convocat şi în 19 mai, avocatul motivând că Popa este la Paris.

Popa s-a prezentat pentru audieri la DIICOT în dosarul creditelor frauduloase acordate de BRD.Numele lui Popa, fost vicepreşedinte al BRD a fost vehiculat şi în alte dosare cercetate de procurori.

Cariera lui Sorin Popa în conducerea BRD la Bucureşti s-a întrerupt în 2012, în plin scandal al arestărilor din ''Dosarul bancherilor'' în care au fost reţinuţi funcţionari bancari, notari şi o reţea de clienţi privilegiaţi care nu au returnat creditele abţinute prin trafic de influenţă , cu sprijin din interiorul băncii.

Plângerea penală în acest caz a fost făcuta de BRD,informaţie confirmată pentru Jurnalul Naţional de direcţia de supraveghere din Banca Naţională a României.
Sorin Popa a fost transferat la Paris, ocupând o poziţie în sectorul retail internaţional banking al Societe Generale, potrivit retelei LinkedIn. Aceiaşi sursă precizează că din octombrie 2013, Sorin Mihai Popa, senior financial&business desfăşoara activităţi de consultanţă în zona pariziană, pe cont propriu (self-emplyed).

Sorin Popa a fost un apropiat al Elenei Udrea şi considerat artizat al asocierii băncii în acţiuni de promovare ale Ministerului Turismului şi Ministerului Dezvoltării.Comisia de cercetare a Parlamentului l-a audiat în 2009 pe preşedintele de atunci al BRD, Patrik Gelin , care iniţial a refuzat să răspundă invitaţiei comisiei.

În aceişi perioadă Elena Udrea a devenit un client privilegiat al băncii, obţinând un credit de nevoi personale de 3,4 milioane euro. Creditul care dădea insomnii Elenei Udrea este şi el cercetat acum de procurorii DIICCOT în pachetul de credite care a spoliat BRD de 43 de milioane de euro prin morişca pusă în funcţiune de Remus Truică.

Intre linii

Dosarul bancherilor are un lot de 30 de inculpaţi care au adus un prejudiciu, potrivit DIICOT, de peste 43 de milioane euro. Remus Truică, prieten cu Sorin Popa, este vedeta dosarului.Truica are o proprietate uriaşă la Snagov şi a divorţat după un scandal uriaş, fosta soţie, Irina Truică, şi ea anchetată, dând procurorilor amănunte despre creditele frauduloase.

Fostul vicepreşedinte al BRD nu mai lucreată la Societe Generale din octombrie 2013 .

×