x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul cărnii alterate: Alte patru persoane, între care şi doi inspectori DSV Cluj, reţinute de procurori

Dosarul cărnii alterate: Alte patru persoane, între care şi doi inspectori DSV Cluj, reţinute de procurori

20 Mar 2014   •   15:22
Dosarul cărnii alterate: Alte patru persoane, între care şi doi inspectori DSV Cluj, reţinute de procurori

Procurorii DIICOT au dispus, astăzi, reţinerea altor patru inculpaţi, printre care şi doi inspectori la DSV Cluj, în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, urmând a fi sesizată instanţa competentă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză există suspiciunea că inculpatul C.B.R., începând cu 2012 şi până în prezent, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, a aderat şi sprijinit o grupare infracţională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum şi evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăţi comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracţionale.

De asemenea, există suspiciuni că, în perioada ianuarie - februarie 2014, inculpatul C.B.R. a pus în vânzare alimente (carne şi produse din carne), cunoscând că sunt alterate şi vătămătoare sănătăţii, şi a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector OPC Bistriţa-Năsăud pentru a aplica sancţiunea avertismentului unei firme, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

'Cu privire la inculpata P.N.A, există suspiciunea că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul precum şi faptul că având cunoştinţă de activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare', se arată în comunicat.

În cazul inculpatului L.O.M, inspector DSV Cluj, cunoscând că urmează a se efectua un control la o firmă, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.

'Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală. În ceea ce îl priveşte pe inculpatul G.I.C, se reţine că, în calitate de inspector în DSV Cluj, cu ocazia controlului efectuat în perioada 12-13 martie 2014 la depozitul unei societăţi comerciale, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate', mai susţin procurorii.

Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de peste 23,2 milioane lei reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţională a mărfurilor intracomunitare.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

×