x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul tablourilor furate din Olanda: Hoţii au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam

Dosarul tablourilor furate din Olanda: Hoţii au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam

16 Iul 2013   •   14:36
Dosarul tablourilor furate din Olanda: Hoţii au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam

Hoţii români care au sustras şapte tablouri de mare valoare din Olanda au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne. Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Biţu, originari din judeţul Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul.

Pe lângă "plasarea" fetelor din România, cei trei se îndeletniceau şi cu furtul de obiecte de valoare (ceasuri, obiecte de artă, bani) din locuinţe aflate în diferite oraşe, în grupul celor trei fiind inclus şi Adrian Procop, anunţă Mediafax. Procurorii arată că, în octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee şi au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Anchetatorii susţin că, în prima decadă a lunii octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam situat pe strada Westzeedijk. Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate. Ieşind din acest muzeu, cei doi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal.

Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthall pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a "studia" topografia locului. La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.

După mai multe vizite de "documentare", au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind şi de o vreme "favorabilă", cu cer înnorat şi ploaie. Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă, în jurul orei 3,16 AM CET, s-au deplasat în Sala 1 unde se aflau tablourile expuse şi prin smulgere au desprins din sistemul de prindere şapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, operele de artă fiind transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi.

Autorităţile olandeze au stabilit că hoţii au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 secunde. Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu "supraveghea" operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei. Pentru a nu fi prinşi, maşina a fost parcată pe una din străzile centrale din Rotterdam, iar hoţii s-au deplasat pe jos la locuinţa lui Radu Dogaru. Procurorii mai notează că maşina a fost recuperată în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate într-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru.

Iniţial, hoţii au vrut să vândă tablourile în Belgia şi au luat legătura cu un cunoscut, Moise George alias "George Hoţu". Astfel, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au întâlnit cu "George Hoţu" şi i-au spus acestuia că au de vânzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Maşina i-au lăsat-o acestuia, după care au revenit la Rotterdam. Aflând de la televizor de impactul acţiunii lor, hoţii au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne, golite de conţinut.

Au revenit în România pe rute separate, cu maşina sau avionul, iar tablourile au fost aduse în ţară cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fără probleme pe la vama Nădlac, în seara zilei de 19 octombrie 2012.

×