Tânărul de 24 de ani din Gorj, infectat cu virusul COVID-19, se simte bine și va rămâne în continuare la Institutul Matei Balș, potrivit afirmațiilor dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul unității medicale.
"Persoana care a fost adusă din Gorj este bine, avem de-a face cu un purtător de coronavirus. Evident că va rămâne la Balş pe toată perioada cât prezintă acest virus, va fi testat în mod regulat şi când se va negativa, şi avem două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. Sperăm să nu dezvolte altceva decât are în momentul de faţă. El este sănătos, dar este purtător de acest virus", a precizat acesta.
Managerul institutului a precizat că cetăţeanul italian care avea coronavirus era bolnav când se afla pe teritoriul României şi a confirmat că tânărul din Gorj infectat, a participat la o vânătoare şi la o petrecere.
"E ceva cu vânătoarea, e ceva şi cu petrecerea. Tânărul de 25 de ani, după plecarea italianului, a dat o petrecere. Persoanele au fost, în momentul de faţă, identificate la nivelul DSP şi vedem care este starea lor de sănătate. Contactul a fost destul de mare. S-a spus că lucra la un restaurant. Nu lucrează la restaurant, ci într-o hală cu materiale tehnice, cu metale. Italianul s-a dus la şeful lui, pacientul era în sala respectivă, la circa trei metri distanţă de cei doi. Cert este însă că acest italian era bolnav când era pe teritoriul României", a afirmat Streinu-Cercel.
Managerul a precizat că există medicaţia necesară pentru tratarea pacienților cu coronavirus.
"Ştim cum să abordăm astfel de pacienţi şi din punctul de vedere al mijloacelor de protecţie pentru personal, dar mai ales a abordării potenţialului pacient, din punct de vedere strict medical. Avem în momentul de faţă şi medicaţie, pe care am împrumutat-o de la Programul de HIV, pentru a putea să susţinem dacă vom avea probleme cu astfel de pacienţi terapeutic şi speranţa altor medicamente care vor veni cât de curând".
Streinu-Cercel a reamintit regulile care trebuie urmate pentru evitarea răspândirii coronavirusului.
"Regulile rămân cele clasice, spălatul mai des pe mână cu apă şi săpun, strănutatul sau tuşitul în zona cotului, un gest care trebuie să devină automat, cu rugămintea să încercaţi să nu mai duceţi mâna la faţă sau la nas, pentru că există posibilitatea de contaminare de pe suprafeţe şi s-a văzut că aceste picături de salivă încărcate cu microorganisme, printre care şi coronavirus, pot să rămână remanente pe suprafeţe o perioadă mai îndelungată de timp. La temperatura camerei pot să supravieţuiască până la două zile şi, dacă este rece, până la nouă zile", a spus acesta.