x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept de pensie pentru activitate de muncă desfăşurată într-un ghetou. Informaţii care ar putea interesa persoane din România

Drept de pensie pentru activitate de muncă desfăşurată într-un ghetou. Informaţii care ar putea interesa persoane din România

12 Feb 2015   •   20:04
Din 2002, în Republica Federală Germania există o lege conform căreia cei care au desfăşurat în timpul regimului naţional-socialist din Germania, în perioada 1933-1945, o activitate de muncă într-un ghetou, sunt îndreptăţiţi, în anumite condiţii, la o pensie, aşa-zisa "pensie de ghetou". Această lege a suferit modificări în 2014, astfel încât, acum, sunt luate în calcul şi ghetouri amplasate "în zona de influenţă naţional-socialistă", ca de pildă cele pe teritoriul naţional al României din acea perioadă.
Date fiind numeroasele interpelări survenite în săptămânile trecute, Ambasada Republicii Federale Germania doreşte să evidenţieze în mod deosebit trei aspecte ale acestei legi:
 
1. Legea nu se referă la plăţi cu titlu de recompensă sau despăgubire, este vorba doar de plata unei pensii pentru munca prestată într-un ghetou. Pentru toate drepturile de pensie este necesară o vechime în muncă de cel puţin cinci ani (60 de luni).
 
2. Moştenitorii nu sunt îndreptăţiţi în mod automat să depună o cerere de pensie, ci îşi pot revendica drepturile, în mod excepţional, după decesul persoanei îndreptăţite, în cazul în care *     persoana îndreptăţită a reuşit să depună ea însăşi, încă în timpul vieţii, o cerere de pensie de ghetou, ori *persoana îndreptăţită a depus o cerere generală de pensie, ulterior datei de 01.06.2006.
 
3. Cererile de pensie pot fi formulate direct, informal, chiar şi în limba română, şi adresate uneia dintre următoarele asigurări de pensii:

Deutsche Rentenversicherung Nordbayern (Asigurarea germană de pensii a regiunii Bavaria de Nord), 97604 Würzburg, Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See  (Asigurarea germană de pensii  din domeniul mineritului, cel feroviar şi fluvial), 44781 Bochum, Deutsche Rentenversicherung Bund (Asigurarea germană la nivel federal), 10704 Berlin.

Pentru a beneficia de sprijin la formularea cererilor, petenţii de etnie rromă se pot adresa şi Agenţiei Naţionale pentru Romi, Splaiul Independenţei nr. 202, Bucureşti, tel. 021/311 3048.
 
Procedura de evaluare şi prelucrare a dosarului de cerere de către Asigurare germană de pensii este gratuită.
 
Informaţii detaliate privind legea, modificările legale survenite în 2014 şi procedura de depunere a  cererii sunt accesibile pe site-ul Ambasadei Germaniei la Bucureşti(http://www.bukarest.diplo.de/contentblob/4375290/Daten/4872932/ddatei_merkblatt_ghettorenten.pdf).

×