x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Droguri la plic pentru detinuti

Droguri la plic pentru detinuti

08 Mai 2004   •   00:00

Oamenii legii din Brasov au identificat o retea de traficanti care aproviziona cu substante stupefiante anumiti detinuti ai Penitenciarului din Codlea. Drogurile ajungeau la „clienti" prin intermediul unor simple scrisori.

LAVINIA SARAMET

Intregul sistem a fost demascat chiar de lucratorii penitenciarului, care au sesizat imediat conducerea institutiei, care a luat masurile legale intr-un astfel de caz.

Scrisori halucinogene

Povestea anchetei drogurilor pentru detinuti a inceput in vara anului trecut, chiar in perioada in care Guvernul a adoptat o ordonanta privind drepturile detinutilor. In mod curent, legea le da persoanelor care executa pedepse privative de libertate dreptul sa primeasca si sa expedieze scrisori. Cunoscind acest lucru, plasatorii de droguri s-au gandit ca o modalitate usoara si fara riscuri de a vinde stupefiante dupa gratii este tocmai corespondenta adresata detinutilor. Un motiv in plus pentru care distribuitorii au optat pentru aceasta varianta este ca legea le garanteaza detinutilor confidentialitatea corespondentei. Intamplarea a facut ca, in luna iulie 2003, lucratorii din penitenciar insarcinati cu supravegherea detinutilor si a vizitelor sa devina suspiciosi asupra continutului unui plic sosit pe adresa institutiei pentru una dintre persoanele aflate dupa gratii. „Plicul era mai gros decat in mod normal, iar deformarile erau concentrate intr-un colt al acestuia, pe partea interioara. Acest lucru le-a dat de gandit lucratorilor, care au intrat la banuieli", spune magistratul Silviu Barbu, directorul Penitenciarului din Codlea.

Cazul ajunge la Politie

Dupa identificarea primului plic cu continut suspect, conducerea Penitenciarului Codlea a creat imediat o comisie pentru deschiderea corespondentei in cauza in conditii legale. De fata cu detinutul destinatar al scrisorii, plicul a fost deschis si membrii comisiei au descoperit alaturi de foaia de hartie un praf cu o consistenta foarte asemanatoare cu a tutunului macinat extrem de fin. La interval de cateva saptamani, lucratorii penitenciarului au mai descoperit inca doua plicuri suspecte. In unul dintre acestea se afla acelasi tip de substanta ca in prima scrisoare. In cel de-al doilea plic s-a gasit insa o substanta alba, asemanatoare cu praful de creta.

Reteaua de traficanti, compusa din 18 persoane

Analizele de specialitate efectuate prin intermediul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Brasov au scos la iveala faptul ca doua din plicurile interceptate de lucratorii Penitenciarului Codlea contin praf de canabis. „Acest caz a facut obiectul unor cercetari anul trecut. Este vorba despre o actiune mai ampla, cu mai multi distribuitori", spune comisarul sef Constantin Arisanu, seful CZCCOA Brasov. Conform unor surse politienesti, ancheta in acest caz a identificat 18 membri ai retelei si a stabilit ca drogurile proveneau „din aceeasi zona". Dosarul a ajuns in atentia procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.
×
Subiecte în articol: observator