x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drum cultural - Istoria Europei pusa in sigilii

Drum cultural - Istoria Europei pusa in sigilii

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Apr 2006   •   00:00

Expozitie extraordinara la Muzeul Municipiului Bucuresti: "Istoria Europei prin sigilii si document".

Expozitie extraordinara la Muzeul Municipiului Bucuresti: "Istoria Europei prin sigilii si document".

Expozitia prezinta istoria Europei, de la Est la Vest, din Evul Mediu - secolele al V-lea si pana in al XIX-lea, trasand prin sigilii o noua imagine. Despre Europa. In care se arata ca spatiul istoric si cultural era deja bine definit in secolul al XIV-lea.

Cele aproape 190 de sigilii sunt realizate personal de Marinela Pop-Campeanu (foto), in 1996, in timpul stagiului ei la Arhivele Nationale de la Paris. Au constituit materialul de studiu pentru teza de doctorat de la Universitatea Sorbona. Sigiliile sunt facute dintr-un material asemanator gipsului dentar - giluform si sunt "copiate" dupa negativele originalelor, apoi pictate cu mai multe straturi de vopsea. Pentru a realiza selectia expusa la muzeu, Marinela Campeanu a studiat doua inventare, de aproape 21.500 de sigilii, despre care spune ca nu au mai fost niciodata cercetate.

PATOS. "Avem 3.000 de ani de istorie, pe care ii demonstram"

DESCOPERIRI. "Folosirea sigiliului, peste tot in Europa, a fost facuta in acelasi fel, cu aceleasi mijloace, pe acelasi tip de suport material, unica diferenta fiind data de continutul imaginii din campul sigilar si de legenda, care sunt legate de emitatorul actului si de regiunea istorica si geografica respectiva. Dimenisunea sigiliilor este diferita. La inceput, sigiliul era de dimensiune mica sau chiar foarte mica (1-3 cm). Incepand din secolul al X-lea, sigiliul are dimensiunea din ce in ce mai mare, (4-6 cm, marime data de importanta statului, institutiei sau a persoanei fizice si de autoritatea sa politica, morala ce trebuia sa se reflecte in marimea sigiliului. Cele mai mari dimensiuni de sigilii (6-12 cm) sunt folosite din secolul al XIV-lea, atat in Vestul Europei, cat si in Est (...). Interesant este faptul ca numai in sigiliile romanesti exista simbolul soarelui si cel al lunii, alaturi de cel al pomului vietii. Sunt simboluri foarte vechi, de cel putin 5.000 de ani si sunt prezente numai pe teritoriul Tarilor Romane".

Simbolul de legatura cel mai important intre toate sigiliile este crucea. "Apare inca de la primele sigilii franceze din secolul al V-lea si se perpetueaza pana la cele din secolul al XIX-lea, in legenda care anunta numele emitentului, dovada in plus a apartenetei tuturor europenilor la acelasi spatiu cultural. De asemenea, am constatat ca, practic, toti regii europeni au acelasi stil de siligiu, regele asezat pe tron, dupa modelul sigiliilor de imparati bizantini care il reprezentau pe Iisus Christos impartind dreptatea divina".

CONSTANTA. Romania ramane in acelasi spatiu cultural

ENERGIA IMAGINII. Lucrand ani de zile pentru teza de doctorat, Marinela Campeanu si-a dat seama ca in momentul in care a realizat sigiliile, acestea degajau o energie puternica. "La inceput, am crezut ca este vorba doar de reactia chimica, insa, se pare - si nu degeaba tineau ei la imagine - ea transmite energie. Sunt ferm convinsa de acest lucru, pentru ca altfel nu-mi explic de ce atunci cand ghidez in Luvru, simt o energie extraordinara a obiectelor de arta de acolo. Ma pot plimba prin muzeu si 20 de ore, fara sa obosesc. Simt, cu adevarat, forta artei si a spiritualitatii".

Marinela Pop-Campeanu este absolventa a facultatii de Istorie din Bucuresti. A plecat din Romania in august 1990, cerand azil politic in Franta. Opt ani n-a revenit in tara natala. A studiat anul cinci la Sorbona, a urmat studii de istoria artei pentru a fi ghid al Ministerului Culturii si Turismului francez, in limba romana. "Plus ca am participat la diverse congrese de istorie de foarte mare consistenta, in care istoria romaneasca nu era tratata asa cum trebuie, lucru care m-a impins sa fac cercetarea aceasta si sa arat ca suntem cu adevarat in Europa si ca eram de cel putin 1.000 de ani si, din punctul de vedere al civilizatiei si al culturii".
×
Subiecte în articol: observator sigilii