x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumuri blocate, trafic ingreunat - Noul an incepe sub cod galben

Drumuri blocate, trafic ingreunat - Noul an incepe sub cod galben

de Mara Raducanu    |    Sorin Anghel    |    Ovidiu Ciutescu    |    02 Ian 2008   •   00:00
Drumuri blocate, trafic ingreunat - Noul an incepe sub cod galben

Ne distrăm din nou - Peste 30.000 de maşini se-ntorc in Bucureşti, pe DN 1

Iarna s-a instalat in toată regula in Romănia: drumuri blocate de zăpadă, viscol puternic, turişti izolaţi, prognoză meteo deloc incurajatoare pentru următoarele zile. Acesta este peisajul inceputului de an.
• Prognoza meteo pentru primele luni din 2008 • Romăni, blocaţi in nămeţii din Bulgaria • Firmele de deszăpezire au imprăştiat soluţie antiingheţ pe străzile Capitalei • Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă s-a intrunit la cererea ministrului Cristian DavidÂ

Iarna s-a instalat in toată regula in Romănia: drumuri blocate de zăpadă, viscol puternic, turişti izolaţi, prognoză meteo deloc incurajatoare pentru următoarele zile. Acesta este peisajul inceputului de an.

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă a trimis avertizări hidrologice Cod galben pentru 25 de prefecturi, se arată intr-un comunicat al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD). Judeţele avertizate sunt Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dămboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vălcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

In intervalul 1 ianuarie ora 22,00 - 3 ianuarie ora 22,00, va ninge in majoritatea regiunilor Romăniei, iar local, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Moldovei, provincii istorice din sudul si sud-setul Romaniei, ninsorile vor fi abundente şi viscolite, viteza văntului atingănd 70 - 80 km/h. Intensificări ale văntului se vor semnala temporar şi in Transilvania şi zona montană. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), după intervalul menţionat, in următoarele 3-4 zile, vremea se va răci accentuat, devenind geroasă in estul, centrul şi sudul ţării, mai ales noaptea şi dimineaţa.

Peste 30.000 de maşini se-ntorc in Bucureşti, pe DN 1


Potrivit Centrului Infotrafic, pe data de 29 decembrie 2007, 17.692 de autovehicule s-au deplasat dinspre Bucureşti spre Braşov, in timp ce pe 30 decembrie, pe aceeaşi rută, au circulat nu mai puţin de 13.303 de maşini. De ieri, petrecăreţii au inceput să se intoarcă acasă, Drumul Naţional 1 devenind aproape impracticabil. Pănă pe 6 ianuarie 2008 se preconizează o creştere semnificativă a valorilor de trafic, in special pe traseul Brasov - Bucureşti, dinspre zonele turistice montane.

NE DISTRAM DIN NOU! Pentru ca circulaţia din intrega tara sa se desfasoare in conditii normale, Serviciile de Poliţie Rutieră ale judeţelor Braşov, Prahova, Ilfov, Dămboviţa şi Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei vor suplimenta numărul de agenţi in punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens.

Dacă in Bucureşti, intr-o zi normală erau antrenaţi in trafic 70 de agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere, in această perioadă numărul acestora va ajunge la 107. "In vederea fluidizării circulaţiei şi a prevenirii evenimentelor rutiere, atenţie deosebită se va acorda Drumurilor Naţionale 1 şi 1A, pe sensul de deplasare către Bucureşti. Pentru autostrăzi şi celelalte drumuri intens circulate vor fi luate măsuri similare in vederea asigurării unui trafic fluent la intoarcerea din vacanţa de iarnă", ne-a declarat subinspectorul Laurenţiu Dicu, din cadrul Directiei Politiei Rutiere. Totodată, in funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice, ministrul de Interne Cristian David a hotărăt ca pe drumurile şi principalele intersecţii situate pe rutele ce leagă Braşovul de Capitală să fie supravegheate aerian cu ajutorul aparatelor de zbor ale Unităţii Speciale de Aviaţie a M.I.R.A., la bordul cărora se vor afla şi lucrători ai Poliţiei Rutiere. Pentru a veni in sprijinul conducătorilor auto au fost stabilite trasee alternative de deplasare şi, dacă situaţia va impune, se vor institui sensuri unice temporare pe anumite porţiuni de drum. La intrarea in Bucureşti dinspre DN1 traficul va fi direcţionat şi pe Centura Capitalei, către cartierele Tunari, Colentina şi Pantelimon. La intrarea in Bucureşti dinspre Piteşti pe A1 traficul va fi direcţionat şi pe Centura Capitalei, către cartierele Drumul Taberei, Rahova şi Berceni. Si dupa atatea si atatea felicitari, noua nu ne ramane dacat sa va uram sa aveti nervii tari si a conduceti prudent! Nu mai are rost sa ne amagim. E un nou an, dar acelasi trafic!


RUTE ALTERNATIVE . Dinspre Braşov şi staţiunile montane de pe DN1, conducătorii auto vor fi indrumaţi să folosească şi următoarele rute către Bucureşti:

  • 1) DN1A Braşov - Săcele - Cheia - Vălenii de Munte - Centura de Est a municipiului Ploieşti - Bucureşti; se recomandă ca această rută să fie folosită şi de către cei care pleacă din Predeal sau chiar din Azuga, de pe DN1;
  • 2) DN1 Braşov - Sinaia - DN71 Sinaia - Moroeni - Fieni - Tărgovişte - Bucureşti;
  • 3) DN1 Braşov - Sinaia - Centura de Vest a municipiului Ploieşti - DN1A Ploieşti - Buftea - Bucureşti;
  • 4) Braşov - Sinaia - Băneşti - DJ 720 Floreşti - Moreni - Tărgovişte - DN71 Tărgovişte - Bucureşti.

Circulaţie bară la bară pe ambele sensuri ale DN 1, in staţiunile de pe Valea Prahovei

Traficul rutier a inceput să se aglomereze pe Drumul Naţional 1, in zona staţiunilor Azuga, Buşteni şi Sinaia, incă de miercuri dimineaţă, mii de turişti care şi-au petrecut Revelionul la munte intorcăndu-se către case.

Potrivit reprezentanţilor Dispeceratului de Monitorizare a Traficului Rutier de la Sinaia, la ora transmiterii acestei ştiri in zona staţiunilor de pe Valea Prahovei se circula in coloană, atăt pe sensul de mers Bucureşti - Braşov căt şi pe sensul de mers Braşov - Bucureşti, aproape 13.000 de autovehicule tranzitănd DN 1, de dimineaţă şi pănă in jurul orei 14.30, in zona staţiunilor de pe Valea Prahovei.

Sursa citată a precizat că vărful de trafic al zilei de miercuri a fost inregistrat intre orele 11.00 şi 12.00, cănd pe ambele sensuri de mers camerele de luat vederi ale dispeceratului au inregistrat 2.544 de autovehicule.
Şoferii sunt nevoiţi să ruleze cu viteză redusă, de cel mult 40 de kilometri la oră.

Conform surselor citate, traficul rutier este lejer pe Drumul Naţional 1 A, care face legătura intre Ploieşti şi Braşov pe ruta Vălenii de Munte - Cheia. Nici celelalte drumuri naţionale care tranzitează judeţul Prahova, respectiv DN 1 B Ploieşti - Buzău şi DN 72 Ploieşti - Tărgovişte nu sunt aglomerate. Pănă la ora transmiterii acestei ştiri pe şoselele din judeţul Prahova nu se inregistraseră accidente grave de circulaţie, ci doar căteva tamponări soldate cu pagube materiale.

  • Mediafax

Romăni, blocaţi in nămeţii din Bulgaria

Mai mulţi turişti romăni, care au optat pentru un sejur la schi, in Bulgaria, au rămas blocaţi in zăpadă, din cauza ninsorii abundente şi a viscoului puternic. Autocarul in care se aflau 24 de turişti romăni a rămas blocat, ieri, ore intregi, in drum spre sofia, pe singura rută ce le permitea accesul spre destinaţia lor, a informat presa bulgară. Viscolul puternic a troienit zăpada şi a făcut imposibilă deplasarea autocarului, vizibilitatea fiind, de asemenea, foarte redusă. Romănii s-au văzut nevoiţi să aştepte ore-n şir, alături de alte vehicule rămase blocate pe acelaşi traseu, intervenţia maşinilor de dezăpezire.


ANULATE. Nici cursele aeriene de pe aeroportul din Sofia nu şi-au putut respecta şprogramul, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, care au făcut aproape imposibilă decolarea şi aterizarea avioanelor. Mai multe zboruri, inclusiv o cursă cu destinaţia Bucureşti, au fost anulate. Şi portul Burgas a fost inchis, incă de marţi seara, din cauza văntului puternic şi a căderilor masive de zăpadă, potrivit site-ului Novinite.com. Printre zborurile anulate sau intărziate s-au numărat şi căteva curse către Burgas, Varna, Frankfurt şi Praga.

  • Sănziana Stancu

Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă s-a intrunit la cererea ministrului Cristian DavidÂ

 Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a constituit miercuri după-amiază, la cererea ministrului Internelor, Cristian David, pentru a stabili măsurile necesare in situaţia in care ninsorile şi viscolul au produs probleme in mai multe judeţe ale ţării.

Măsurile la nivel local, pentru prevenirea şi inlăturarea efectelor vremii nefavorabile, au fost luate, cu o zi in urmă, de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a avertizării meteorologice de cod galben.

Din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă fac parte reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Ministerului Comunicaţiilor, ai Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinară, Autorităţii Naţionale de Meteorologie, Ministerului Educaţiei şi Culturii, SRI, STS şi ai Cancelariei Prim-ministrului.

Firmele de deszăpezire au imprăştiat soluţie antiingheţ pe străzile Capitalei

Firmele care se ocupă de deszăpezirea din Capitală au inprăştiat soluţie antiingheţ pe străzile oraşului, iar miercuri, reprezentanţii acestora s-au intălnit cu viceprimarul general Răzvan Murgeanu pentru a stabili măsurile necesare desfăşurării fără probleme a traficului rutier.

Viceprimarul Răzvan Murgeanu a declarat că, pănă miercuri la prănz, nu au fost semnalate probleme deosebite, cu excepţia unui pod de gheaţă format pe drum, cu o zi in urmă, din cauza spargerii unei conducte de apă in curtea unei persoane care locuieşte pe strada Zeţarilor. Din cauza faptului că proprietarul imobilului a interzis accesul echipelor de intervenţie in curtea sa, Apa Nova a intrerupt furnizarea apei.

La intălnirea de miercuri au participat reprezentanţii firmelor Rosal, REBU, Urban şi Supercom, a mai spus viceprimarul, care a adăugat că şi in zona in care acţionează firma Romprest, in sectorul 1 al oraşului, au fost luate toate măsurile necesare.

Murgeanu a adăugat că, in zilele următoare, nu se aşteaptă la ninsori abundente, ci la ingheţ, situaţie in care se va interveni cu soluţie antiingheţ.

Pentru deszăpezirea Capitalei in această iarnă pot interveni 540 de utilaje (pluguri, maşini multifuncţionale, cisterne cu material antiderapant lichid şi utilaje cu material antiderapant solid) care aparţin celor cinci firme de salubrizare şi Administraţiilor Domeniului Public (ADP) de sector.

Acestea vor acţiona prioritar pentru deszăpezirea arterelor pe care ciculă mijloace de transport in comun, precum şi străzile pe care se află obiective sociale (spitale, unităţi de invăţămănt, secţii de Poliţie, instituţii publice etc). Conducerile firmelor au afirmat că sunt pregătite să intervină şi pe aleile secundare dintre blocuri, cu utilaje mai mici.

  • Mediafax

Două decese doar in prima jumătate a zilei

Două persoane din judeţul Mehedinţi, un bărbat şi o femeie, au murit, miercuri, după ce ambulanţele nu au putut să ajungă la ele din cauza drumurilor inzăpezite. Directorul Servicului de Ambulanţă Mehedinţi, Horia Ene, a precizat că cele două persoane erau din localităţile Gărla Mare şi Baia de Aramă. "Ambulanţele nu au putut ajunge la ei pentru că drumurile erau inzăpezite", a declarat Ene. Potrivit Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, din cauza zăpezii abundente, cinci drumuri judeţene din zona de nord a judeţului Mehedinţi erau blocate miercuri la prănz. Este vorba de drumul DJ 670 Godeanu-Balta, DJ 606 D Strehaia - Greci, DJ 607 D Cireşu, DJ 671 D Corcova şi DJ 671 C Siseşti. Circulaţia autovehiculelor este paralizată şi in municipiul Drobeta Turnu Severin. La ora 11.00 in oraşul reşedinţă al judeţului Mehedinţi se putea circula fără probleme doar pe bulevardul Tudor Vladimirescu.





TĂRGU JIU. Circulaţia rutieră in zona staţiunii turistice Rănca, din judeţul Gorj, se desfăşura cu dificultate, miercuri, in condiţiile in care stratul de zăpadă atinge aproape 70 de centimetri. Traficul in zonă se desfăşoară cu intreruperi, poliţiştii aflaţi la baza muntelui şi in staţiune grupănd 10-15 autoturisme cărora le permit să urce sau să coboare, astfel incăt circulaţia să nu fie blocată. Şoferii care nu au maşinile echipate cu lanţuri antiderapante nu sunt lăsaţi să urce pe munte, fiind intorşi din drum, cei mai mulţi dintre aceştia luăndu-şi ulterior lanţurile de la magazine din oraşul Novaci.

Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat pentru Mediafax că turiştii aflaţi la Rănca nu au probleme deosebite in a se deplasa cu maşinile, mai ales că patru echipe de la Administraţia Drumurilor Naţionale lucrează in zonă in permanenţă. Drumarii pot interveni cu utilajele de deszăpezire deoarece in zonă nu este viscol, iar drumul poate fi menţinut deschis in continuare circulaţiei. Prefectul de Gorj, Ştefan Popescu Bejat, a convocat, marţi seara, Comandamentul de Iarnă constituit la nivel de judeţ pentru a se asigura că pentru zona Rănca şi pentru restul localităţilor sunt luate măsurile necesare. Bejat afirmă că stratul de zăpadă căzut in Gorj pănă acum este de cel mult 15 centimetri şi, din această cauză, problemele nu sunt deosebite. Prefectul spune că la Rănca mai sunt circa 850 de turişti dintre cei care şi-au petrecut Revelionul aici, numărul maşinilor din staţiune fiind de 300, cele mai multe persoane urmănd să plece de aici in cursul zilei de miercuri.
Bejat a precizat că, in cursul serii de marţi, căteva sate din Gorj au rămas fără energie electrică din cauza unor cabluri rupte, situaţia fiind remediată insă in cursul zilei următoare.


DROBETA TURNU SEVERIN. Zăpada şi viscolul au afectat traficul pe mai multe drumuri din judeţul Mehedinţi, DN 670 Baia de Aramă-Băile Herculane fiind blocat, in timp ce pe alte şosele circulaţia se desfăşoară cu dificultate. In judeţul Mehedinţi a nins neincetat incă de marţi dimineaţa, iar drumarii fac faţă cu greu acestei situaţii, in condiţiile in care, pe alocuri, stratul de zăpadă atinge şi jumătate de metru. Potrivit prefectului judeţului Mehedinţi, Sevastian Băzoi, in intreg judeţul se circulă cu dificultate, maşinile riscă să rămănă blocate din cauza zăpezii şi viscolului, iar pe un tronsonul Baia de Aramă-Băile Herculane o porţiune de zece kilometri a fost inchisă.

"In momentul de faţă, din cauza viscolului şi a zăpezii, pe toate drumurile din judeţ circulaţia este extrem de dificilă. Mai mult decăt atăt, oricine pleacă cu o maşină care să nu fie 4X4 riscă să rămănă inzăpezit. Drumarii au acţionat pe toate tronsoanele de drum, dar nu au făcut faţă viscolului, aşa că intre Baia de Aramă şi Băile Herculane, pe Drumul aţional 670 am fost nevoiţi să inchidem circulaţia in zona Godeanu. Nu avem deocamdata alte probleme din cauza zăpezii, dar, in condiţiile preconizate de meteorologi, va ninge pănă măine seară neincetat, iar situaţia s-ar putea inrăutăţi in orice moment", a adăugat prefectul judeţului Mehedinţi.

Potrivit reprezentantului Companiei de Drumuri Naţionale, Ilie Maria, pe intreg DN 670 se circulă pe un singur fir, existănd locuri unde zăpada atinge 30 de centimetri, deşi s-a acţionat cu cinci utilaje de curţire a drumului. Probleme sunt şi in Drobeta Turnu Severin, unde utilajele de dezăpezire nu au făcut faţă, carosabilul fiind acoperit de un strat de trei pănă la jumătate de metru de zăpadă, iar maşinile nu pot circula cu o viteză mai mare de 20 de kilometri la oră şi derapează foarte uşor.


OLT. Traficul rutier era blocat de zăpadă şi viscol, miercuri dimineaţă, pe DN 66 A Roşiori de Vede - Turnu Măgurele, din judeţul Teleorman, transmite Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Romăne. Pentru deblocarea drumului acţionează, cu utilaje, locrători ai Secţiei de Drumuri Judeţene Teleorman. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile poliţiştilor prezenţi in zona afectată. Traficul rutier era blocat sau ingreunat, miercuri dimineaţă, pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din judeţul Olt, din cauza zăpezii şi a viscolului puternic, transmite Centrul Infotrafic al Poliţiei Romăne.
Astfel, circulaţia era blocată pe DN64 - Piatra Olt-Caracal; DN54 - Caracal-Deveselu-Vlădila; DJ546 - Drăgăneşti-Slatina; DJ642 - Gostavăţu-Scărişoara şi DJ642A - Vlădila-Traian.


CRAIOVA. Drumul naţional care face legătura intre localităţile Caracal şi Corabia din judeţul Olt este inchis traficului rutier din cauza ninsorilor şi a viscolului din ultimele 14 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit directorului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) Dolj, Adrian Lumezeanu, drumul naţional dintre Caracal şi Corabia era inchis, miercuri, la ora 10.00, din cauza zăpezii şi a viscolului.
Conform sursei citate, probleme din cauza viscolului mai sunt şi pe alte două drumuri naţionale, insă traficul rutier nu a fost restricţionat. Astfel, se circulă cu dificultate pe drumul dintre Găneasa şi Corabia şi pe drumul Craiova - Bălceşti - Horezu.

Avertizare cod galben

Administraţia Naţionalǎ de Meteorologie a remis astǎzi o avertizare meteo cod galben valabilǎ pentru judeţele Vaslui, Bacǎu, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Gorj, Vălcea, Argeş, Dămboviţa, Prahova, Buzǎu, Brǎila, Tulcea, Constanţa, Cǎlǎraşi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehediniţi, precum şi pentru municipiul Bucureşti.

Din aceastǎ searǎ, de la ora 22:00, şi pănǎ pe 3 ianuarie, la ora 22:00, sunt aşteptate ninsori viscolite şi intensificǎri ale văntului. Va ninge in majoritatea regiunilor, iar local in Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumǎtatea sudicǎ a Moldovei ninsorile vor fi abundente şi viscolite, viteza văntului atingănd 70-80 km/h. Intensificǎri ale văntului se vor semnala temporar şi in Transilvania şi in zona montanǎ. Dupǎ intervalul menţionat, in urmǎtoarele 3-4 zile, vremea se va rǎci accentuat, devenind geroasa in estul, centrul şi sudul ţǎrii, mai ales dimineaţa şi noaptea.

Prognoza meteo pentru primele luni din 2008

Meteorologii nu ţin cont de Sǎrbǎtori şi emit prognoze in fiecare zi. Astǎzi, Administraţia Naţionalǎ de Meteorologie a dat publicitǎţii estimǎrile pentru primele luni din 2008.


IANUARIE. Regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor normale, exceptănd Dobrogea şi cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, unde aceste valori vor putea fi depǎşite. |n zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depǎşi 10˚C in sudul şi estul teritoriului. |n centrul şi nordul ţǎrii, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de -20˚C. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -4˚C şi 6˚C, iar ale celor minime intre -14˚C şi -4˚C. Precipitaţiile vor avea tendinţa spre excedent in jumǎtatea de nord a ţǎrii, iar in rest vor fi in general normale. Ninsorile pot fi asociate şi cu intensificǎri de vănt. Vor fi condiţii de ceaţǎ cu depunere de chiciurǎ şi de producere a poleiului.


FEBRUARIE. Regimul termic se va situa in jurul valorilor normale, exceptănd regiunile din estul şi sud-estul ţǎrii, unde aceste valori vor putea fi depǎşite. In zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depǎşi 15˚C in sudul şi estul teritoriului. In centrul şi nordul ţǎrii, temperaturile minime pot cobori sub -20˚C. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -1˚C şi 8˚C, iar ale celor minime intre -11˚C şi -1˚C. Cantitǎţile de precipitaţii vor fi in general normale, exceptănd vestul şi centrul ţǎrii, unde aceste valori pot fi depǎşite. Pe parcursul lunii pot fi ninsori şi intensificǎri de vănt. Vor fi condiţii de ceaţǎ cu depunere de chiciurǎ şi de producere a poleiului.


MARTIE. Temperaturile medii vor fi in general apropiate de valorile normale, exceptănd regiunile din sud-vestul ţǎrii, unde va fi mai rece decăt in mod obişnuit. Se aşteaptǎ atăt zile care vor prezenta caracteristici de iarnǎ, căt şi zile frumoase, de primǎvarǎ. Valorile termice pot atinge 20-22˚C in sudul ţǎrii spre sfărşitul lunii. |n nopţile cele mai reci sunt posibile valori care pot sǎ scadǎ sub - 10˚C in depresiunile din centrul şi nordul ţǎrii, favorizănd producerea brumei şi a ingheţului la sol. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 6 şi 16˚C, iar ale celor minime intre -5 şi 4˚C. Cantitǎţile de precipitaţii vor avea tendinţa spre excedent in cea mai mare parte a ţǎrii. La inceputul lunii vor mai fi posibile ninsori.

×