x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drumuri ilegale spre caprele negre în Munţii Rodnei

Drumuri ilegale spre caprele negre în Munţii Rodnei

de Alexandru Nastase    |    13 Mai 2009   •   00:00
Drumuri ilegale spre caprele negre în Munţii Rodnei
Sursa foto: Garda de Mediu/

Două drumuri construite ilegal în Parcul Naţional Munţii Rodnei facilitează accesul braconierilor spre zonele protejate ale rezervaţiei, acolo unde trăiesc capre negre.



Scandalul a început în toamna anului trecut. În doar câteva zile în parcul Naţional Munţii Rodnei, una dintre cele mai frumoase şi mai valoroase zone naturale ale României, au apărut două drumuri ilegale. Utiliaje grele de construcţie au intrat în zone virgine şi au croit două căi de acces.

Rangerii din rezervaţie au observat abia după o săptămână lucrările ilegale şi le-au adus la cunoştinţa administraţiei parcului naţional şi a Gărzi de Mediu. Oamenii reclamau faptul că cele două drumuri improvizate facilitau accesul spre una dintre zonele strict protejate ale parcului, acolo unde trăieşte una dintre cele mai numeroase populaţii de capre negre din România.

Ştirea apariţiei drumurilor a fost cu atât mai şocantă cu cât administraţia parcului tocmai terminase în vara lui 2008 un amplu recensământ al caprelor negre, ajungând la concluzia că numărul acestora a atins un nou maxim al acestui deceniu.

Investigaţiile derulate de Garda de Mediu au scos la iveală faptul că cele două "artere" au fost construite de autorităţile locale din două localităţi învecinate cu parcul naţional, Borşa şi Romuli. Autorităţile din Borşa au creat un drum de acces în lungul viitorului traseu al telegondolei Lunca Şes _ Borşa, amplasată în zonă. "Se lucrează la amenajarea fundaţiilor, a stâlpilor, iar pentru a ajunge la linia de telegondolă a fost creată cu buldozerul o cale de acces în lungime de 700 de metri.

Este drept că e la marginea Parcului Naţional Munţii Rodnei, însă drumul a fost construit fără a exista vreo autorizaţie de mediu", a declarat Călin Crişan de la Garda de Mediu. "Recunosc, este vina noastră. Am făcut târziu demersurile pentru obţinerea avizelor. Lucrarea nu este de un impact major, dar totuşi trebuia să obţinem acele acte", a spus Remus Şteţco, primarul localităţii Borşa. Garda de Mediu a amendat primăria cu 100.000 lei, însă drumul a fost folosit intens în această iarnă, în timpul sezonului de schi.

ALTĂ AMENDĂ
Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a aplicat o amendă de 100.000 lei Primăriei Romuli, pentru cei 600 de metri de drum forestier modernizaţi, care au depăşit limita zonei de conservare din Parcul Naţional Munţii Rodnei.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Ioan Borş, a declarat că s-a decis aplicarea sancţiunii maxime în acest caz, deoarece parcul este o arie protejată, iar primăria nu avea aviz din partea Administraţiei Parcului pentru a efectua lucrări de modernizare a acelei porţiuni de drum. S-a descoperit că Primăria Romuli a intrat cu 600 de metri în zona ariei protejate în momentul în care s-au efectuat lucrările de modernizare a unui drum forestier.

Drumul forestier de pe raza comunei Romuli, în lungime de 12,5 kilometri, a fost modernizat printr-un proiect SAPARD în valoare de 2,6 milioane de lei, iar acesta face legătura spre Izvorul Albastru al Izei de pe raza comunei maramureşene Moisei. Din primele date ale anchetei a reieşit faptul că a fost găsit un buldozer fără numere de înmatriculare în apropierea cabanei unui cunoscut om de afaceri bistriţean, Pavel Sângeorzan, care administrează în zonă un fond de vânătoare.

×
Subiecte în articol: verde! mediu