x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dunarea ameninta cu un record catastrofal

Dunarea ameninta cu un record catastrofal

de Carmen Plesa    |    14 Apr 2006   •   00:00

Dunarea a ajuns ieri, la intrarea in tara, la un debit de 15.400 de metri cubi pe secunda. Specialistii averti-zeaza ca debitul maxim va fi atins peste trei zile - 15.800 de metri cu-bi pe secunda! La Fetesti, localnicii sunt ingrijorati de starea digului de protectie, ridicat in timpul inundatii-lor din 1970. ● fotoreportaj

Click pt fotoreportaj
TRISTA IMAGINE. Gospodariile si agoniseala de-o viata au fost inghitite de ape in doar cateva ore
FOTOREPORTAJ

Fluviul a ajuns ieri, la intrarea in tara, la un debit de 15.400 de metri cubi pe secunda. Oamenii din localitatile de pe malul Dunarii sunt ingroziti de ce i-ar putea astepta in urmatoarele zile, mai ales ca specialistii spun ca debitul maxim se va atinge abia in jurul datei de 17 aprilie, cand fluviul ar putea ajunge la 15.800 de metri cubi pe secunda!

Recordul absolut a fost inregistrat exact la 17 aprilie, in urma cu 111 de ani. Atunci, Dunarea a atins 15.900 de metri cubi pe secunda.

TEAMA IN CARAS. Pentru locuitorii din Caras-Severin, noaptea de 12 spre 13 aprilie a fost una de cosmar. Dunarea a crescut cu 17 centimetri si a inundat mai multe case, gospodarii si gradini din zonele Pojojena, Divici si Coronini. Conform datelor centralizate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, in judetul Caras-Severin au fost afectate de ape 341 de locuinte si 394 de anexe gospodaresti din 32 de localitati, iar 12 persoane au fost evacuate. Au mai fost afectati 1,2 km de drum national, 17 km de drumuri judetene, 15,7 km de drumuri comunale, trei poduri, 70 de punti si podete, 20 de kilometri de drumuri forestiere, iar sectorul de cale ferata Racajdia - Iam a fost inchis.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns pericolul de la Dunare, oamenii s-au pomenit si ca afluentii fluviului s-au umflat si au iesit din matca. A fost cazul raurilor Pojena si Radima. Aproape de miezul noptii de 12 spre 13 aprilie, Pojena a spart digul si a inceput sa intre in sat. Norocul oamenilor a fost ca in zona existau opt basculante cu piatra, aduse pentru a intari un stalp de inalta tensiune care ameninta sa se prabuseasca si un pod de pe raul Radima. Timp de aprope trei ore, satenii au carat pietrele cu care au reusit sa carpeasca spartura din dig.

In partea cealalta a comunei, aflata pe malul fluviului, oamenii n-au dormit toata noaptea. "Am luat toate animalele si le-am dus de aici. Am luat gastele de pe oua. Pe un nepot l-am dus repede in satul de sus, ca am zis ca il prinde apa aici pe copil", spune Ana Sorescu.

AJUTOARE. Deocamdata, in Pojojena au fost evacuate doar doua case, dar primarul comunei spuna ca, daca fluviul mai creste cu 20 de centimetri, situatia va fi grava pentru cele 60 de gospodarii de pe malul Dunarii. Apa a intrat in mai toate curtile si e langa zidul caselor. Satenilor li s-a impartit apa minerala, pentru ca mai multe fantani nu mai pot fi folosite. Drumul care face legatura intre Orsova si Bazias era ieri foarte greu de parcurs, din cauza stancilor cazute in urma ploilor torentiale de miercuri.

Fluviul s-a umflat si la Galati


PAVAZA. Oamenii opresc apele cu sacii de nisip
Autoritatile galatene sunt in alerta dupa ce Dunarea a atins cea mai mare cota din acest an, iar raul Prut ameninta sa inunde suprafete importante din judet. Ieri dimineata, prefectul galatean, Mihai Capra, a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta intr-o sedinta extraordinara. Scopul acesteia este acela de a analiza evolutia principalelor ape din bazinul hidrografic al Galatiului dar si capacitatea de interventie la inundatii a tuturor fortelor care actioneaza.

COTE CRESCUTE. Dunarea a atins, ieri-dimineata, la Galati, o cota record pentru acest an - 613 cm (cu 13 centimetri peste cota de inundatie), si cuialistilor de la "Apele Romane" arata ca, in urmatoarele zile, nivelul si debitul Dunarii vor continua sa creasca si ar putea sa ajunga, in jurul datei de 18 aprilie, la cota de 635 cm si un debit aproximativ de 13.840 mc/s.

Cea mai afectata zona din Galati ramane in continuare cea a Santierului Naval Damen din localitate.

PRUT. Probleme deosebite ar putea ridica si raul Prut, care atingea, ieri-dimineata, nivelul de 564 cm (cu 64 cm peste cota de atentie). In apropierea localitatii Slobozia Oancea, situata la 60 de kilometri de Galati, apele revarsate ale Prutului au ajuns langa DN 26, care face legatura intre Galati si Barlad. Pe marginea drumului a fost ridicat, pe o distanta de aproximativ 300 de metri, un dig din saci umpluti cu pamant sau nisip, pentru a proteja soseaua.

Calafat: A cedat stavilarul


APE MARI. Canalul colector dintre municipiul Calafat si Dunare n-a mai rezistat
Aproximativ 100 de persoane din Calafat au fost la un pas de a fi evacuate ieri-dimineata din propriile locuinte dupa ce stavilarul situat pe faleza Dunarii, care desparte canalul colector al municipiului de fluviu, a cedat, inundand gospodariile si casele oamenilor din zona. Pompierii din cadrul ISU Dolj au actionat mai bine de cinci ore pentru a scoate apa din casele oamenilor. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, spune ca municipalitatea din Calafat a pregatit deja incinta Liceului Agricol din Calafat si sala de sport a unitatii scolare pentru a oferi adapost. "In cele doua spatii pot fi primite 200 de persoane. Intr-o pri- ma faza punem in discutie doar aducerea a 50 de oameni aici. Sunt multi care nu vor insa sa intre in locurile amenajate de primarie si care spun ca se vor duce la rude", a declarat Nicolae Giugea. (Ana Diana Mihai)

FETESTI - DIGUL DE PROTECTIE, AMENINTAT
AFACERE. Cizmele de cauciuc sunt la mare cautare
Al doilea dig de la Buliga, langa Fetesti, s-a spart o data cu zorii zilei de ieri. Mai multe gospodarii ale localitatii aflate pe Bratul Borcea al Dunarii au fost inundate, animalele si pasarile fiind deja evacuate in cursul diminetii. Primul dig, ridicat in urma cu cateva zile, a fost spart si inghitit de ape la inceputul saptamanii. Al doilea, ridicat doar cu doua zile in urma, s-a spart ieri-dimineata. Localnicii sunt ingrijorati de starea unui alt dig, cel de protectie a Fetestiului, ridicat in timpul inundatiilor din anul 1970. Fluviul a ajuns deja in buza acestuia, fiind in pericol sa deverseze in orice moment.

Armata si Jandarmeria au venit in localitate in jurul orei 6:00 dimineata, ajutand localnicii sa evacueze animalele si sa umple sacii cu pamant pentru construirea unui alt dig si intarirea celui care s-ar putea sparge din moment in moment. Localnicii spun ca nivelul Dunarii in zona Fetesti este mult mai ridicat decat cel din anul 1970, cand Bratul Borcea a inundat casele si gospodariile. Masuratori, din ochi sau cu binoclul, cu teodolitul sau nu. "Se sparge digul ala. Nu s-a spart in ’60, o sa sparga acum. Mai mult de doua ore nu ii ia", spune un localnic desprins dintr-un grup de alti zece, care privesc in zare cum se revolta apa lovindu-se cu putere de digul ce abia mai face fata apelor. Un vant rece usuca si iti taie fata, dar inteteste si mai abitir viteza apei. "Ati fost pe dig?", striga un localnic imbracat intr-un impermeabil portocaliu fosforescent catre doua batrane care-si gasesc de lucru printre militari, jandarmi si alti localnici care "evalueaza" situatia "la cald". "Da, maica, am fost. De acolo venim. Am fost acolo pe dig, in buza lui, si ne-am rugat sa nu vina apele", spune una dintre cele doua batrane.

Unu’ cate unu’ se umplu sacii cu pamant, iar militarii si jandarmii ii cara pe rand in curtile oamenilor pentru ca apa sa nu le ajunga in case. Un localnic priveste "tot spectacolul". Sta cu o tigara in coltul gurii si raspunde la cate un salut. Ca alti zeci, priveste din fata portii cand in stanga, cand in dreapta. "Vine valul. Ce ne facem, oameni buni? Doamne, ce rau o sa fie!", se impacienteaza, tragand cu pofta din aceeasi tigara, al carei muc il striveste cu forta pe caldaram. Alte doua femei sunt in aceeasi stare. "Ce-o sa ne facem, Doamne, daca se revarsa si se sparge digu’ al mare?" Intre timp, autoritatile si armata evalueaza situatia in ceea ce priveste digul de protectie al Fetestiului, incepand deja o lupta contra cronometru pen- tru consolidarea acestuia. (Andreea Tudorica)

DIN NOU PROBLEME MARI LA ISACCEA
Digul de la Isaccea, care s-a rupt la inceputul acestei saptamani inundand ferma piscicola din localitate si mai multe gradini ale localnicilor, are din nou probleme. Astfel, dupa ce bresa a fost acoperita in aproximativ 18 ore, specialistii de la Apele Romane Tulcea au descoperit fisuri si infiltratii intr-un alt sector al digului. Au fost aduse utilaje si se incerca remedierea cat mai urgenta a problemei pentru ca o noua bresa in acel sector ar pune in pericol serios orasul, inclusiv cladirea primariei. Pe de alta parte, in Tudor Vladimirescu, suburbia orasului Tulcea, autoritatile au mutat ieri toate animalele, iar copiii au fost vaccinati impotriva hepatitei. In localitatea Plauru, de pe Bratul Chilia, sinistratii din cele sapte case luate de ape se afla inca in corturile militare. Autoritatile au anuntat ca oamenii vor primi, in cursul zilei de azi, alimente si medicamente din partea Crucii Rosii si a Consiliului Judetean. (Alex Nastase)

INSULA MARE, IN PERICOL
Nivelul Dunarii a inceput de ieri sa creasca si la Braila peste cota de inundatie, ajungand la 647 cm. Debitul inregistrat, 13.200 mc/s, este cel mai mare din ultimii 30 de ani in zona, iar prognozele indica o crestere a acestuia la peste 15.500 de metri cubi pe secunda. Desi sunt in alerta maxima, pregatite cu forte armate sa intervina, autoritatile brailene dau asigurari ca situatia este sub control. Dan Ionel, director in cadrul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, a avertizat insa ca sunt probleme pe digul Insulei Mari a Brailei, asa incat s-a trecut la consolidari pentru a preveni aparitia unor brese in dig. Ieri se lucra la consolidarea malului in zona Salcia, unde exista eroziuni. Pe o portiune de peste doi kilometri s-au pus fascine, saci cu pamant si scanduri. Jandarmii si angajatii Apelor Romane au inceput deja sa faca simulari privind situatia in care fluviul ar depasi nivelul de 700 cm si s-ar impune evacuarea oamenilor din Insula Mare a Brailei. Potrivit prefectului Nicolae Mitroi, daca digul Insulei s-ar rupe, fortele de interventie i-ar putea evacua pe locuitorii din zonele afectate in maximum sase ore. Populatia din localitatile brailene riverane fluviului si-a strans deja lucrurile, asteptand cu teama mult anuntata viitura. Pe de alta parte, ploaia torentiala de miercuri a dus la inundarea unei strazi din municipiu, care merge spre faleza Dunarii si pe care sunt amplasate mai multe institutii din Braila, printre care si Posta centrala. (Nicoleta Butnaru)

DIG RUPT PENTRU PESCUIT
Un al doilea dig de aparare a cedat ieri in judetul Tulcea, dupa cel rupt de ape la Isaccea la inceputul acestei saptamani. Este vorba despre digul amenajarii piscicole Murighiol - Dunavatu de Jos. Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta a trimis imediat, ca si la Isaccea, camioane incarcate cu roca si utilaje pentru astuparea bresei. Dupa inceperea lucrarilor autoritatile au constat insa ca digul nu a cedat sub presiunea apelor. Cercetarile au aratat ca bresa a fost facuta intentionat de localnici, interesati sa poata recolta pestele adus de curent in amenajarea piscicola. Echipaje ale politiei au fost deplasate in zona pentru a descoperi vinovatii. Problemele din Tulcea nu se opresc aici. In acest moment nu mai exista surse de venit pentru a plati motorina folosita de camioanele care au carat roca pentru astuparea digului de la Isaccea. (Alexandru Nastase)

RESEMNATI
Tulcenii din satul Baltenii de Jos, apartinand comunei Bestepe, asteapta resemnati viitura, informeaza Rompres. Oamenii sustin ca nici o autoritate comunala nu a venit sa puna piatra pe digul pe care doar carutele pot circula. "Daca mai traia Ceausescu, nimeni nu ar mai fi stat aici si in locul satului ar fi fost teren agricol. Apoi am fost uitati aici, iar ce-o vrea Dumnezeu asa va fi", spune suparat un localnic. Satul Baltenii de Jos este situat pe malul stang al Dunarii, pe Bratul Sfantu Gheorghe.

ORDIN MAI
Structurile subordonate MAI din judetele limitrofe Dunarii se afla, incepand de ieri de la ora 12.00, in stare de urgenta de gradul doi, in urma unui ordin al ministrului Blaga. Astfel, o treime din efectivele structurilor MAI din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati si Tulcea se vor afla permanent in unitati, fiind pregatite sa actioneze pentru sprijinirea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor. (Radu Crivat)

BILANT
Cel putin zece judete au fost lovite de inundatii. Autoritatile afirma ca au fost luate masurile necesare pentru limitarea efectelor produse de revarsarea apelor. Debitul Dunarii la Bazias era aseara de 15.200 de metri cubi pe secunda, cota de inundatie fiind depasita cu 124 cm. In Teleorman, cota de pericol a fost depasita cu 36 cm la Turnu Magurele, iar la Zimnicea cu 118 cm. Zeci de hectare de teren agricol si padure au fost afectate din cauza infiltratiilor prin digurile de protectie.

ALERTA SI IN TARA VECINA, BULGARIA
Nici vecinii din sudul Dunarii nu sunt mai fericiti. In portul bulgaresc Vidin, fluviul a crescut cu 34 cm in numai o zi, ajungand ieri la 940 cm. Ministerul Mediului avertiza ca nivelul ar putea ajunge la 9,6 metri, mai mult decat cotele-record inregistrate in 1942. Desi nu au impus inca evacuarea populatiei, autoritatile locale le-au cerut oamenilor sa fie pregatiti in cazul in care s-ar lua o astfel de masura. Mai mult, primarul orasului, Ivan Tsenov, a recomandat mamelor cu copii mici sa paraseasca localitatea. Scolile si gradinitele au fost inchise, iar in zona au fost trimisi 60 de militari. In apropiere de orasul Lom, nivelul fluviului era de aproximativ 9,3 metri ieri-dimineata. Parcul, magazinele din apropierea portului, cladirea administratiei portuare, punctele vamale si o piata au fost inundate. Si in Serbia, Dunarea si raul Sava sunt in continuare in crestere in apropiere de capitala Belgrad.

INFO
MURES-ASIGURARI. Societatile de asigurari din judetul Mures refuza sa mai incheie polite de asigurare cu satenii din Ganesti aflati in zona afectata de alunecari de teren, desi acestia au platit mai multi ani la rand, transmite Rompres. "Timp de patru ani tata a platit, in fiecare an, cate 960.000 de lei vechi pentru asigurarea casei. Acum insa ne-au spus ca nu mai vor sa ne asigure casa, pentru ca e pericol de prabusire din cauza alunecarii terenului", a spus Keszeg Pal Ioan, unul dintre satenii afectati de inundatii.

CARAS-SEVERIN. Aproximativ 100 de case au fost inundate ieri-dimineata in localitatea Ghertenis (jud. Caras-Severin), iar DN 58 B a devenit impracticabil, dupa ce un dig de pe malul stang al paraului Fizes, afluent al raului Barzava, s-a rupt pe o portiune de 30 de metri. In judetul Timis - localitatea Gataia, apele Barzavei au trecut peste digul de aparare si au inundat casele oamenilor. Armata a evacuat zeci de persoane.

ALBA. Zece locuinte si 100 de hectare de teren agricol au fost inundate in comuna Rosia de Secas de apele revarsate ale raului Secas, iar circulatia pe DJ 704 A, intre Pianu de Sus si Strungari, se efectueaza pe un singur sens din cauza unei alunecari de teren. Alunecarea de teren a blocat initial DJ 704 A, pe o distanta de 20 de metri, cu pamant si arbori, reusindu-se in cateva ore degajarea unui sens de circulatie in urma interventiei cu un buldoexcavator.

GORJ. Ploile abundente au dus la inundarea a 20 de locuinte din comuna Bolbosi, unde paraul Jilt s-a revarsat pentru a doua oara in acest an. In cursul noptii de miercuri spre joi traficul prin Defileul Jiului a fost blocat pentru aproximativ o ora din cauza aluviunilor cazute de pe versanti. Sibiu. Efectele inundatiilor au fost resimtite si in municipiul Sibiu. Cel mai mare muzeu in aer liber din sud-estul Europei, Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, a fost amenintat de apele paraului Trinkbach, care au depasit in ultimele 24 de ore cota de inundatie. Pentru a impiedica inundarea caselor din Muzeul Satului de la Sibiu, a fost ridicat stavilarul.

TIMIS. Statia de pompare a apei din localitatea timiseana Racovita a fost inundata, iar 65 de gospodarii, 100 de hectare de teren agricol si un drum au fost acoperite de ape la Rachita, a anuntat joi intr-o conferinta de presa prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu. Acesta sustine ca vina pentru aceasta situatie o poarta angajatii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, care ar fi trebuit sa puna saci cu nisip in jurul obiectivului.

(Grupaj realizat cu sprijinul agentiilor de presa si al retelei de corespondenti ai JN)
×