x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dunărea, în continuă creştere. Vezi imagini LIVE de la Eşelniţa, Olteniţa şi Galaţi, numai pe webcam JURNALUL.RO

Dunărea, în continuă creştere. Vezi imagini LIVE de la Eşelniţa, Olteniţa şi Galaţi, numai pe webcam JURNALUL.RO

20 Mai 2014   •   19:10
Dunărea, în continuă creştere. Vezi imagini LIVE de la Eşelniţa, Olteniţa şi Galaţi, numai pe webcam JURNALUL.RO

Sute de hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure din mai multe localităţi au fost inundate în ultimele 24 de ore de apele revărsate ale Dunării.  Autorităţile informează că s-au luat măsuri imediate, intervenind cu saci cu nisip, pentru consolidarea malurilor sau zonelor afectate.

Dolj

Potrivit ISU Dolj, ca urmare a creşterii nivelului fluviului, circulaţia autoturismelor prin portul Bechet rămâne în continuare restricţionată, acestea fiind redirecţionate către Vama Calafat şi Vama Giurgiu. În ceea ce priveşte pagubele produse până acum în Dolj, în comuna Cetate au fost inundate peste 50 ha culturi agricole, iar în comunele Piscu Vechi, Desa şi Cetate au fost inundate peste 700 ha de păşuni şi 810 ha de pădure.  Echipe ale ISU Dolj au consolidat şi extins un dig din saci cu nisip în zona satului Ciupercenii Vechi şi au construit un dig de apărare din saci cu nisip pe o lungime de 300 m, cu înălţime de 0,40 m, pentru apărarea incintei portului Bechet. (CLICK pe imagine pentru LIVE VIDEO de la EŞELNIŢA)


(CLICK pe imagine pentru LIVE VIDEO de la EŞELNIŢA)

Conform prognozei INHGA- CNPH debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19.05 - 20.05.2014 a fost în creştere, până la valoarea de 13000 mc/s, peste media multianuală a lunii mai care este de 7.250 mc/s. În Dolj, la Bistreţ, Dunărea depăşise, marţi, cota de pericol cu 7 cm, iar la Calafat şi Bechet, cotele de inundaţii cu 66 cm şi, respectiv, 82 cm.

Mehedinţi

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Flauvius Iscru, a declarat că măsurile au fost luat în vederea preîntâmpinării inundării localităţii Cozia, în condiţiile în care viitura care se aşteaptă pe Dunăre va înregistra un debit prognozat de peste 13.000 mc/s. "În punctul critic Cozia sunt în pericol, dacă apa se va revărsa peste digul de protecţie, 18 case, 44 anexe, 300 hectare teren agricol şi un sector de 1,5 km al Drumului Comunal (DC) 101", a precizat Iscru.

Galaţi

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a convocat marţi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), ca urmare a instituirii codului galben de inundaţii pe Dunăre. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, în cadrul reuniunii de lucru a fost adoptat mai multe măsuri menite să protejeze populaţia, agenţii economici şi operatorii portuari din zona riverană de posibilele efecte ale creşterii accentuate a cotelor şi debitelor Dunării. (Click pe imagine pentru LIVE VIDEO de la GALAŢI)


(Click pe imagine pentru LIVE VIDEO de la GALAŢI)

În prezent, la dispoziţia CLSU Galaţi se află 21 de utilaje - motopompe, excavatoare, vidanje, Wolla, autobasculante, tractoare - şi sunt pregătite să intervină 420 de persoane de la societăţile de interes public local. În ceea ce priveşte materialele necesare punerii în practică a planului de apărare, sunt pe stoc 22.500 de saci din rafie, 1.130 de kilograme de folie plastic, 4.080 de tone de nisip. În caz de necesitate, s-a făcut o precomandă pentru încă 6.150 de tone de nisip, care vor fi achiziţionate dacă situaţia operativă o va impune. Dunărea avea marţi la Galaţi o cotă de 533 cm, cu 11 cm mai mult decât în ziua precedentă, cota de atenţie fiind de 560 cm.

Olt

Echipaje de pompieri din cadrul ISU Olt, ajutaţi de voluntari din comuna Gârcov, au intervenit pentru ridicarea şi consolidarea unui dig din saci cu nisip care să protejeze de inundaţii locuinţele situate într-o zonă inundabilă, în albia majoră a Dunării. Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a precizat că în zonă a mai fost ridicat un dig de apărare din saci cu nisip şi anul trecut şi de această dată digul deja existent a fost consolidat şi extins, fiind utilizaţi 1.000 de saci cu nisip şi folie care nu permite trecerea apei.

În comuna Gârcov, din cauza creşterii debitului şi nivelului Dunării, a fost inundată o păşune situată în albia majoră a fluviului, pe o suprafaţă de 225 hectare şi trei curţi ale localnicilor. Până la locuinţelor celor care au apă în curţi este o distanţă de aproximativ 50 de metri. Pentru a proteja respectivele locuinţe de inundaţii din cauza creşterii debitului Dunării, autorităţile au decis să ridice anul trecut un dig de apărare din saci cu nisip. Acel dig a fost consolidat şi extins marţi.  Situaţia de la Dunăre este permanent monitorizată de către un echipaj de la ISU Olt care se deplasează pe digurile de la Dunăre, dar şi de către specialişti din celelalte instituţii cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de inundaţii.

Marţi, la mira port Corabia, nivelul şi debitul Dunării au fost staţionare faţă de ziua precedentă. Şi suprafeţele de teren inundate au rămas aceleaşi ca luni, respectiv 64 hectare de păşune şi 18 hectare de pădure la Corabia, 225 hectare de păşune şi trei curţi în comuna Gârcov, toate situate în zonă inundabilă. Până pe 26 mai pe Dunăre, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman este în vigoare o avertizare Cod portocaliu, fiind vizate creşteri de debite şi niveluri.

Caraş-Severin

În acest moment, pe teritoriul judeţului Caraş-Severin nu sunt probleme. La Baziaş, intrarea Dunării în ţară, se înregistrează un debit de 12.500 metri cub pe secundă (mc/s).

"La nivelul judeţului Caraş-Severin nu s-au emis avertizări de tip Cod Galben sau Portocaliu, în ceea ce priveşte debitul Dunării la intrarea în ţară. În videoconferinţa cu premierul României, Victor Ponta, s-a făcut o analiză a situaţiei, la fel ca şi în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, ce a avut loc în această dimineaţă. Din datele primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin şi de la primăriile riverane Dunării, nu sunt probleme la nivelul judeţului Caraş-Severin. Se estimează că Dunărea va creşte până la 13.500 mc/s, până joi, 22 mai. Chiar şi la acest debit, din datele pe care le-am solicitat, nu vor fi probleme în Caraş-Severin", a declarat prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu. Conform informărilor întocmite de către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă Moldova Nouă, Socol, Pojejena, Coronini şi Berzasca, au fost luate măsuri de identificare a punctelor vulnerabile şi de informare a populaţiei şi a agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în apropiere de malul Dunării. Totodată, pentru a preveni formarea unor blocaje, acolo unde este cazul, se acţionează pentru îndepărtarea de pe mal a resturilor vegetale aduse de apă, a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu. (CLICK pe imagine pentru LIVE VIDEO de la OLTENIŢA)


(CLICK pe imagine pentru LIVE VIDEO de la OLTENIŢA)

Potrivit specialiştilor de la Administraţia Naţională Apele Române, prognoza debitelor maxime pe Dunăre, la intrarea în ţară, prezintă în continuare un grad ridicat de incertitudine din cauza fenomenelor hidrometeorologice înregistrate pe teritoriul Serbiei şi a Bosniei-Herţegovina.

Pentru intervalul 22.05.2014 - 26.05.2014, conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele trei zile până la valoarea de 13.500 mc/s, apoi în scădere până la valoarea de 13.000 mc/s la sfârşitul perioadei de prognoză.

Potrivit autorităţilor române, nivelul Dunării este monitorizat în permanenţă, iar structurile de intervenţie ale Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o va impune.

Debitul Dunării la diferite staţii poate fi consultat AICI.

×
Subiecte în articol: Viitură pe Dunăre