x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dunarea, in mars catastrofal

Dunarea, in mars catastrofal

de Carmen Plesa    |    16 Apr 2006   •   00:00

Vestile proaste continua sa vina din localitatile de la Dunare. Apele flu-viului nu dau nici un semn ca se vor opri din marsul catastrofal in urma-toarele zile. ● fotoreportaj

Click pt fotoreportaj
COZIA. Ulitele au devenit adevarate canale cu apa
FOTOREPORTAJ

Vestile proaste continua sa vina din localitatile de la Dunare. Apele fluviului nu dau nici un semn ca se vor opri din marsul catastrofal in urmatoarele zile.

Ziua de ieri nu a adus nici o veste buna de la Dunare. La intrarea in tara, debitul fluviului se apropie de recordul istoric. Mai mult, pe teritoriul sarb a plouat torential si ieri continua sa ploua, astfel ca, inainte de a intra in Romania, viitura se va incarca si cu debitele uriase ale afluentilor sai de pe teritoriul sarb.

In Caras-Severin, fluviul a intrat in cateva case din localitatile Pojojena, Cornini si Moldova Noua, in schimb, a inghitit sute de anexe din gospodariile oamenilor. Situatia este mai grava in nordul judetului, in localitatea Ghertenis, unde aproape 300 de persoane au fost evacuate dupa ce Raul Barzava a rupt un dig. Apa insa nu se retrasese nici ieri din Ghertenis.

DISPERARE. Situatie deosebita in satul Cozia din Mehedinti, unde Dunarea a rupt, pe rand, mai multe diguri.
Satenii si-au incarcat in carute sau tractoare animalele, mobila, covoarele si ce mai aveau prin hambare si le-au mutat pe la rudele din satele vecine. Oamenii se tem ca vor fi acoperiti de apa daca Dunarea va sparge si ultimul dig de saci si va ajunge pana la iazul din localitate.

Intreruperea traficului fluvial in zona Serbiei da batai de cap in Portul Drobeta Turnu-Severin. Acolo au fost nevoite sa opreasca toate navele care circulau in amonte pe Dunare. In port asteapta deja 48 de barje, iar numarul acestora va creste semnificativ in urmatoarele zile.

BILANT PROVIZORIU. Numarul persoanelor evacuate din calea inundatiilor a ajuns ieri la 624, cu o suta mai mult fata de ziua precedenta, dupa ce Dunarea a depasit sau a rupt digurile de aparare in cateva localitati din trei judete, potrivit unui bilant provizoriu al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Fetesti - Prognoze sumbre


de ANDREEA TUDORICA
Click pt fotoreportaj
PERICOL. La intrarea in Fetesti apa a ajuns la un metru de drumul care leaga orasul de Calarasi
FOTOREPORTAJ
n dreptul localitatilor Galdau, Borcea si Fetesti apa a crescut cu aproape 20 de centimetri. Aceasta situatie a fost constatata atat de autoritati, cat si de localnici care au pus semne la malul apei. Autoritatile au cerut construirea unor noi diguri si consolidarea altora deja facute. La intrarea in localitatea Galdau, localnicii s-au apucat din zorii diminetii de ieri sa consolideze un dig cu saci de nisip carati cu carutele. Aceeasi situatie este si in Fetesti - sat unde militarii au construit in numai doua zile al doilea dig, la numai cativa metri de casele localnicilor.

DIG ACOPERIT. Primul dig ridicat in urma cu o saptamana de aceeasi militari de la cazarma de pompieri din Slobozia aproape ca a fost inghitit de apa. Fostul parc si terenul de fotbal sunt de mult sub ape, nivelul in dreptul lor fiind de peste doi metri. Locul a mai ramas doar in mintea localnicilor, care-si aduc aminte de terenul de fotbal, de aleile cu trandafiri, de un monument si de bancutele pe care se odihneau. Apa a inghitit si digurile de aparare ridicate de oameni prin curti, iar jandarmii si soldatii au fost nevoiti sa faca altele. Localnicii sunt cu atat mai ingrijorati, cu cat estimarile de crestere a apei in aceste zile sunt de 50-60 de centimetri, cel putin pentru azi si luni. Pana la 20 aprilie se apreciaza o crestere a nivelul apei pe Bratul Borcea de peste 100 de centimetri, iar debitul, la peste 15.000 mc/s.

In localitatea Borcea, drumul care ducea la bac se afla sub ape pe o portiune de 100 de metri pana la digul de protectie a comunei.

VIZITA. In zona afectata de bratul Borcea a fost prezent ieri secretarul de stat in MAI, Paul Victor Dobre, venit pentru a evalua pierderile si a constata masurile care se iau pentru stoparea apelor care ameninta localitatile de pe brat. Acesta a declarat ca deocamdata se are in vedere spargerea digului de la Borcea de Jos pentru o deversare controlata in Balta Ialomitei. "Calculam pierderile in aceasta situatie. Nu putem sa le spargem pe toate o data. Le spargem pe rand daca este cazul. Deocamdata o sa fie in Dolj", spune Dobre, adaugand ca in prezent se cunosc zonele expuse la risc. "Nu a mai fost un astfel de debit de foarte mult timp, iar situatia aceasta ar putea sa dureze cam o saptamana", a conchis Dobre.

Tulcea - Interzis salupelor


De vineri dupa-amiaza circulatia navelor maritime si a ambarcatiunilor rapide este interzisa total pe intregul sector al Dunarii, de la Sulina la Galati si in Delta Dunarii. Autoritatile au anuntat ca sinistratii tulceni au fost vaccinati in cursul zilei de ieri impotriva hapatitei A. Medicamente impotriva izbucnirii unor epidemii sunt pregatite pentru a fi transportate in zonele cu probleme. In Delta, mai multe pontoane sunt pregatite pentru a prelua si caza sinistratii. Prefectul Chirica Lefter a anuntat ca va folosi salile de sport pentru cazarea eventualilor sinistrati. (Alexandru Nastase)

Timis - Localnici suparati


Zeci de localnici din comuna timiseana Gera au ocupat, in noaptea de vineri spre sambata, un pod de pe Raul Timis, pentru a impiedica autoritatile sa creeze o bresa in digul ce apara localitatea, transmite Mediafax. Directorul Regiei Apele Romane Timis, Mihnea Stanca, a incercat sa le explice localnicilor ca spargerea digului reprezinta ultima solutie. "Nu se poate admite sa se rupa digul unde vrea el", a spus Stanca. Oamenii insa au continuat protestele, de teama ca prin ruperea digului gospodariile lor vor fi inundate, cum s-a intamplat anul trecut la Foeni. In cele din urma, politistii au reusit ca ii convinga pe oameni sa deblocheze podul.

Galati - Portul, amenintat


Autoritatile galatene au fost nevoite sa intervina pentru a ridica diguri din saci cu nisip in zona portului, din cauza ca nivelul Dunarii a crescut semnificativ. Conform masuratorilor facute de hidrologi, ieri, la ora 10:00, Dunarea a atins la Galati cota de 627 cm, cu 27 cm peste cota de inundatie si cu 10 cm mai mult decat in ziua precedenta. (Erik Hoosz)
×
Subiecte în articol: observator dunărea