x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator După lalele, lui Băsescu îi put şi legumele

După lalele, lui Băsescu îi put şi legumele

de Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2011   •   21:00
După lalele, lui Băsescu îi put şi legumele

Un proiect de recomandare privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen pe 25 martie 2012, initial doar cu frontierele aeriana si maritima, va fi discutat in cursul Consiliului JAI din 14 decembrie, a anuntat ieri Televiziunea publica bulgara (BNT), citata de Sofia Echo si preluata de Mediafax. Potrivit proiectului de recomandare, frontierele terestre ale celor doua state ar urma sa fie incluse in spatiul Schengen cel tarziu la 31 iulie 2012. BNT precizeaza ca nu este clar daca Olanda si-a schimbat pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, notand insa ca includerea unui astfel de proiect pe agenda Consiliului JAI este "un semnal pozitiv".

Anuntul vine dupa ce, in acest weekend, seful statului a reluat razboiul cu Olanda din cauza opozitiei acesteia la aderarea Romaniei la Schengen. Primul atac l-a lansat vineri, la Bruxelles, iar al doilea, din Bucuresti, de la un supermarket. La Bruxelles, Basescu a declarat ca la Consiliul European privind Schengen Olanda s-a opus intrarii Romaniei in Schengen. "Daca va uitati in concluzii, chiar daca Olanda isi mentine pozitia, va pot spune ca toate interventiile care au fost, au fost impotriva pozitiei Olandei, a subliniat inclusiv presedintele Comisiei Europene, au aratat ca Romania si Bulgaria au respectat legea si Tratatul. Cel care nu respecta Tratatul este Olanda, lucru pe care l-au spus si presedintele Consiliului si alti membri ai Consiliului. Este un abuz al Olandei", a spus Basescu. El a aratat, in acest context, ca Romania are Albita, dar Olanda are Rotterdamul. "Acum hai sa o discutam intre noi: Romania are Albita, Olanda are Roterdam, da? Imi pare rau, nu Albita este poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului a drogurilor de contrabanda si nu Romania din neputinta a legalizat prostitutia. Nu Romania din neputinta a legalizat consumul de doguri", a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca Romania inca lupta impotriva prostitutiei si a consumului de droguri, "asa cum poate ea".

Sambata, la Bucuresti, dupa ce si-a facut cumparaturile intr-un supermarket, seful statului a fost chestionat de niste jurnalisti aflati prin zona despre cum i se par preturile. "Au crescut si mai ales la zarzavaturi. Nu mai sunt zarzavaturi romanesti. Trebuie sa recunosc ca am evitat cat am putut zarzavaturile olandeze. Am preferat sa cumpar turcesti si spaniole, daca tot nu sunt romanesti. Si cred ca este bine sa nu cumparam zarzavaturi olandeze", a spus Basescu in fata camerelor TV. Gestul sau a fost taxat ieri drept "o prostie" de liderul PSD Victor Ponta. "Un presedinte iresponsabil care vorbeste prostii pentru presa. Nu cred ca cineva serios il baga in seama pe Basescu. Circ de doi bani de la Basescu. Daca vreti, va dam si programul de cumparaturi al nostru, daca asta ii ajuta pe romani. Va spunem cand ne ducem la cumparaturi, cand ne ducem la film, sa vina presa si sa spunem prostii. (…) Ati auzit pe vreun lider european sa faca asa ceva? E doar de mintea lui Basescu. Putem noi sa sanctionam Olanda asa?", a spus Ponta.

Atacurile lui Basescu la adresa Olandei sunt o continuare a razboiului pornit acum trei luni, cunoscut si ca "razboiul lalelor". In luna septembrie, ANAF a verificat timp de patru zile 15 tiruri cu seminte si flori din Olanda, 12 dintre ele fiind confiscate si alte trei returnate furnizorului din Olanda. La scurt timp, Radio Olanda informa, citand ziarul AD, ca aceste controale stricte au fost introduse la numai o zi dupa ce Guvernul olandez a decis sa blocheze intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Crestin-democratii si Partidul Libertatii au cerut autoritatilor de la Bruxelles sa ia masuri impotriva Bucurestiului.

Basescu a negat insa ca ar fi vorba de o razbunare si anunta noi controale: "Sigur, orice li se pare in plus. Probabil, pentru ministrul Imigrarii din Olanda, daca sunt marfuri de contrabanda cu provenienta din Olanda trebuie sa intre, iar altfel Romania sa-si puna ordine in frontiere. (…) Pot sa va spun ca se vor lua masuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin si din Polonia, si din Ungaria si de peste tot".

×
Subiecte în articol: observator