x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator După trei luni de stat pe bară, sistemul IMAGETRAK al Poliţiei Române a fost repornit

După trei luni de stat pe bară, sistemul IMAGETRAK al Poliţiei Române a fost repornit

de Mara Raducanu    |    14 Sep 2012   •   14:10
După trei luni de stat pe bară, sistemul IMAGETRAK al Poliţiei Române a fost repornit

Politia a ramas din iunie fara baza de date, intrucat cele doua programe folosite pentru recunoasterea faciala si identificarea amprentelor suspectilor nu mai functioneaza, din cauza unor probleme tehnice. Astazi, sistemul Imagetrak- cea mai complexa baza de tate a Politiei Romane- a fost repornit, insa se lucreaza in continuare la sistemul AFIS, care ramane momentan blocat.

Blocaj informatic in "ograda' politiei
Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza de cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata. In lipsa celor doua programe, politistii sunt nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza procedura. Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice. In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta. Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale - AFIS 2000 - a fost implementat de catre Politia Romana din anul 1996 si permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale. "In urma unei defectiuni a sursei de alimentare electrice de tip UPS, sistemul IMAGETRACK a fost oprit voluntar la data de 27 iunie a.c.. Intrucat sursa a fost inlocuita, sistemul a fost repornit, iar in urma testelor efectuate s-a stabilit ca functioneaza in parametrii normali. Mentionam faptul ca, in urma opririi acestui sistem, activitatea Politiei Romane nu a fost blocata si nici baza de date nu a fost afectata. In ceea ce priveste remedierea defectiunilor tehnice survenite la baza de date AFIS, specialistii IGPR si cei ai firmei producatoare analizeaza modalitatile de depanare a sistemului, in cel mai scurt timp posibil. Defectiunile survenite la cele doua baze de date nu au afectat cooperarea politieneasca internationala in domeniul criminalistic', se arata in comunicatul Politiei Romane.

Intalnire de urgenta la Ministerul de Interne
La Ministerul de Interne a avut loc astazi o intalnire cu reprezentantii firmei franceze SAFRAN care se ocupa de mentenanta sistemelor informatice. Ministrul de Interne Mircea Dusa, a declarat joi, citat de Mediafax, ca sistemele de comparare a datelor Politiei nu aveau asigurata mentenanta, intrucat contractele erau expirate. Chestorul-sef Marian Tutilescu, seful Departamentului Shengen din cadrul MAI, a declarat pentru ziarul nostru ca nefunctionalatea sistemului AFIS poate afecta evaluarea externa pe care Romania o va avea pe data de 19 noiembrie, in conformitate cu prevederile Tratatului de la Prum. In Romania prevederile tratatului au intrat in vigoare incepand cu data de 3 martie 2009 si conform acestuia, statele membre trebuie sa operationalizeze schimbul automat in trei domenii de referinta, respectiv de date ADN, date dactiloscopice si date privind vehiculele. "Noi avem un contract cu firma respectiva, fiind vorba despre asigurarea unei interfate comune care asigura accesul automatizat la baza de date afisate de catre statele semnatare ale Tratatului de la Prum. Acest tratat vizeaza trei obiective: schimbul de date ADN, schimbul de date din baza EUCARIS (parcul auto) si schimbul de date din AFIS. Pe data de 19 noiembrie vom avea o evaluare externa a functionalitatii sistemului AFIS. Nefunctionarea acestuia nu afecteaza integrarea Romaniei in spatiul Schengen, dar poate afecta obligativitatea Romaniei in cadrul tratatului prin nefunctionarea schimbului automat de informatii din baza de date AFIS, a declarat Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen pentru Jurnalul National.

Romania, in evaluari externe pe data de 19 noiembrie privind functionalitatea sistemului AFIS
"Subliniem faptul ca, in Romania, prevederile Tratatului de la Prum au intrat in vigoare incepand cu data de 3 martie 2009. Conform acestuia, statele membre trebuie sa operationalizeze schimbul automat in trei domenii de referinta, respectiv de date ADN, date dactiloscopice si date privind vehiculele. Dintre cele trei domenii, primele doua sunt in responsabilitatea Politiei Romane. In acest sens, la finalul anului 2009 a fost operationalizat schimbul automat de date genetice. In prezent, acesta se desfasoara cu Austria, Olanda, Germania, Franta, Spania, Slovenia, Lituania, Letonia si Slovacia. De asemenea, suntem in teste cu Cipru si Estonia. Pentru operationalizarea schimbului de date dactiloscopice, in 21 iunie 2012, Politia Romana a incheiat un contract de achizitie a unui soft care sa permita cautarile automate ale urmelor si impresiunilor papilare, de catre sisteme similare din dotarea Politiilor Europene si similar. Conform prevederilor contractului, interfata trebuie sa devina functionala incepand cu data de 19 noiembrie a.c.. Pana in prezent activitatea derulata in acest contract s-a desfasurat in conformitate cu clauzele contractuale, nefiind inregistrate intarzieri. Pana la opertionalizarea acestuia schimbul de date dactiloscopice se realizeaza prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din I.G.P.R', se mai specifica in comunicatul Politiei.

×