x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duşa: MAI nu operează în liste, doar va trimite CC o evaluare a celor care trebuiau radiaţi

Duşa: MAI nu operează în liste, doar va trimite CC o evaluare a celor care trebuiau radiaţi

19 Aug 2012   •   15:36
Duşa: MAI nu operează în liste, doar va trimite CC o evaluare a celor care trebuiau radiaţi

Ministerul de Interne nu efectueaza operatii in listele electorale permanente, ci doar va trimite Curtii Constitutionale o evaluare complexa a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste pana la termenul de referinta, a declarat ministrul Mircea Dusa.

"Noi nu actualizam listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern si nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat si au fost transmise la BEC. Noi nu operam in liste, ca nu avem niciun drept. In liste trebuia sa opereze cei abilitati de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii si cei de la oficiile de stare civila care trebuia sa transmita certificatele de deces, de nastere, de casatorie catre evidenta informatizata", a spus Dusa.

El a precizat ca ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care "trebuiau" radiate din liste.

"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale pana la termenul de referinta. Nu operam noi radieri in listele electorale, ca nu este caderea noastra. Atributia de a radia din liste este a primarilor, asa cum prevede legea, iar ea trebuie sa se desfasoare permanent", a spus Dusa.

Demnitarul a precizat ca ministerul va transmite Curtii situatia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele si-au schimbat domiciliul si cele care si-au pierdut drepturile electorale, CC urmand sa decida daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu in luarea deciziei.

"Noi o sa prezentam CC o situatie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care si-au schimbat domiciliul, ca sunt persoane care si-au pierdut drepturile electorale - si CC va aprecia daca aceste informatii ii sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a subliniat Dusa.

Intrebat daca ministerul va prezenta CC si informatii referitoare la persoanele care aveau buletinele de vot expirate, Dusa a aratat ca CC va primi o evaluare complexa.

"O sa prezentam o situatie complexa, si cu persoanele care au domiciliul in strainatate, si cu persoanele care sunt in evidente, dar situatii statistice, nu numerice. Deci nu opereaza nimeni in listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, pana pe 10 iulie, asa cum a solicitat CC, trebuiau radiate", a spus Dusa.

El a precizat ca exista si o situatie a celor cu cartile de identitate expirate, care rezulta din evidenta informatizata, si a subliniat ca ministerul nu propune nici sa fie scosi din cvorum, nici sa fie introdusi in cvorum.

"Asta e o situatie foarte clara si rezulta din evidenta informatizata. E fost prezentata si pana acum, sunt in jur de 500.000. Noi nici nu propunem sa fie introdusi in cvorum, nici nu propunem sa fie scosi. O sa prezentam situatia pe categorii de persoane care vizeaza reactualizarea listelor si CC va aprecia daca aceste informatii ii sunt necesare sau le ia in calcul sau nu le ia", a spus Dusa.

Acesta a mai afirmat ca Ministerul de Interne va definitiva aceasta situatie duminica seara, urmand ca luni sa fie prezentata premierului Ponta, inainte de a fi transmisa catre CC.

Mediafax

×