x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator E oficial: Elevii bucureşteni stau acasă pe 9 mai, în ziua finalei Europa League

E oficial: Elevii bucureşteni stau acasă pe 9 mai, în ziua finalei Europa League

04 Mai 2012   •   07:52
E oficial: Elevii bucureşteni stau acasă pe 9 mai, în ziua finalei Europa League

UPDATE17:06 - In urma solicitarii primarului general Sorin Oprescu, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca in 9 mai, cand are loc Finala Ligii Europa, cursurile vor fi suspendate in toate scolile din Capitala,

"Conducerile unitatilor de invatamant vor lua masuri pentru recuperarea intensiva a materiei, astfel incat sa fie asigurata parcurgerea integrala a programelor scolare pana la sfarsitul anului scolar", a precizat Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti intr-un comunicat de presa.

UPDATE 16:20 - Ministrul desemnat al Educatiei, Corina Dumitrescu, a declarat ca si-a dat acordul de principiu ca, in situatia in care Guvernul propus de USL va fi investit luni, elevii din Bucuresti sa fie liberi pe 9 mai, cand se desfasoara finala UEFA Europa League. Ea a spus ca a fost contactata telefonic in acest sens de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si si-a dat acordul de principiu pentru acest lucru. "Mi-am exprimat acordul de principiu si la momentul la care vom depasi votul de incredere al Parlamentului, daca aspectele formale nu vor fi fost rezolvate de actualul ministru in functiune, imi asum eu si aceasta chestiune", a afirmat ministrul desemnat, scrie Agerpres.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca in urma discutiei cu primarul general, Sorin Oprescu, si-a dat acordul ca elevii bucuresteni sa nu invete in data de 9 mai, cand are loc finala UEFA Europa League.

..................................

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea ca 9 mai, cand are loc Finala Ligii Europa, sa fie zi libera in scolile din Bucuresti, solicitarea fiind transmisa Inspectoratului Scolar si Ministerului Educatiei.

Ministrul demis al Educatiei, Catalin Baba, a declarat ca elevii din Capitala ar putea fi liberi in 9 mai, asa cum a propus primarul Capitalei. Decizia a venit la scurt timp dupa ce primarul general a anuntat ca scolile ar putea ramane inchise in ziua meciului.

Baba a mai spus ca elevii ar putea recupera ulterior, precizand ca va discuta si cu inspectorul scolar general pentru o decizie in acest sens.

"Am cerut, astazi (vineri, n.r.), ministrului invatamantului si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti sa declare data de 9 mai zi libera pentru toate unitatile de invatamant din Capitala. Urmam modelul organizarii in Bucuresti a summit-ului NATO, ne luam toate masurile pentru ca sosirea celor cateva zeci de mii de turisti sa nu blocheze Bucurestiul", a declarat Sorin Oprescu.

De altfel, in vederea pregatirilor pentru Finala Ligii Europa, edilul a cerut sprijinul autoritatilor competente, spunand ca institutiile, aflate in pline schimbari, trebuie sa reactioneze cu responsabilitate.

"Imi doresc ca, in ciuda discutiilor din aceasta perioada scurta de tranzitie cauzata de predarea instrumentelor de responsabilitate de catre fostul Guvernul catre noul Guvern, fiecare responsabil de serviciu sa ia foarte in serios amploarea evenimentului din 9 mai si sa se implice pentru ca organizarea Finalei UEFA Europa Ligue sa arate ca Bucurestiul este o Capitala Europeana, iar Romania o tara demna de a face parte din UE", a mai spus Sorin Oprescu.

Potrivit primarului, se estimeaza ocuparea tuturor celor 55.000 de locuri ale stadionului la Finala Ligii Europa, urmand sa fie prezenti reprezentanti ai diverselor organizatii din Europa si din lume.

Organizarea la Bucuresti a Ligii Europa va genera intre 30 si 40 de mii de turisti si va aduce incasari de 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind in domeniile turismului si alimentatiei publice, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu.

Peste 5.000 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) vor actiona punctual, suplimentar fata de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier, prevenirea incendiilor si interventia in situatii de urgenta la finala Europa League din 9 mai.

Astfel, pe durata meciului, vor fi angrenati 2.900 de politisti, 1.600 de jandarmi, 700 de pompieri si 100 de politisti de frontiera.

"De asemenea, avand in vederea complexitatea acestui eveniment sportiv, s-a stabilit suplimentarea efectivelor M.A.I. din Bucuresti cu 500 de studenti ai Academiei de Politie «Alexandru Ioan Cuza», precum si cu 500 de angajati din unitatile teritoriale", a precizat MAI.

Efectivele MAI vor asigura masuri specifice de ordine si siguranta publica in zona aeroporturilor, punctelor de frontiera, pe traseele de deplasare si in apropierea locurilor de cazare ale suporterilor, in zonele turistice si de agrement, precum si pe caile de afluire/defluire spre si de la stadion

Potrivit presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, vor fi doua zone pentru fani, una in Piata Constitutiei si cealalta in Piata George Enescu.

De asemenea, va fi modificat si programul mijloacelor de transport in comun, iar pentru siguranta persoanelor, ISU, SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti isi vor suplimenta efectivele.

Majoritatea suporterilor celor doua echipe calificate in ultimul act al competitiei vor veni la Bucuresti in 9 mai. Acestia vor fi preluati cu mijloacele de transport in comun de la aeroport la stadion, de unde cu alte autocare vor fi dusi spre zonele speciale pentru suporteri din Piata George Enescu si Piata Constitutiei, iar cu trei ore inainte de meci vor fi adusi la stadion, spunea Mircea Sandu.

Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao, este programata la 9 mai, de la ora 21:45, pe Arena Nationala. Ministerul Administratiei si Internelor estimeaza ca, pentru Finala Ligii Europa vor veni la Bucuresti aproximativ 20.000 de suporteri spanioli.

×