x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator E toamnă şi au înflorit pomii!

E toamnă şi au înflorit pomii!

de Sorin Anghel    |    Gabriela Antoniu    |    Luminita Ciobanu    |    20 Sep 2010   •   00:00
E toamnă şi au înflorit pomii!

O feerie de culori au fost pictate de toamnă, ici-colo, în ruginiu. În adierea vântului, frunzele se desprind agale şi se aştern peste fragilul covor care se înjghebează pe zi ce trece. O frunză verde crud, una de o nuanţă incertă, de verde împodobit cu galben şi ruginiu... Stejarii seculari nu şi-au dezbrăcat încă frunzişul, dar lasă din când în când să mai cadă câte o frunză şi ghinde scorojite, spre bucuria veveriţelor.



E o toamnă splendidă, călduţă, cu adieri uşoare de vânt, cu parfum de trandafiri catifelaţi şi arome de struguri şi nuci. Din loc în loc, câte un arbore sau arbust a uitat de toamnă şi... s-a încurcat un pic prin anotimpuri. Castanii, vişinii, merii, merişorul s-au grăbit să-şi etaleze măcar câte un bucheţel cu flori. Ce minunăţii încântă privirea! Pe câte o creangă se iţesc mirate flori proaspete, rătăcite printre frunze uscate, coşcovite şi fructe care aşteaptă să fie sau nu culese. O splendoare de culori, un amestec de anotimpuri! Pare un tablou ireal. În apropierea Casei Presei Libere, un merişor s-a dezorientat şi el. Florile sale, de un roşu aprins, colorează din loc în loc nuanţele tomnatice ale frunzelor tufei, completând un tablou deosebit alături de micuţe fructe sălbatice ce se găsesc pe rămurele, a căror mireasmă te duce mai degrabă cu gândul la aroma de tuia. Să fie fructele pomişorului? Firesc. Deşi, între florile roşietice, parcă te îndeamnă să te aşezi un pic pe gânduri...

Dar ce spun însă specialiştii despre această renaştere a naturii? Din bătrâni este consemnată explicaţia că întotdeauna după Ziua Crucii (14 septembrie), dacă pomii înfloresc, e semn de toamnă lungă, ne-a declarat Doina Ivăşnoni, cercetător etnolog, director ştiinţific al Muzeului Satului din Capitală. "Se mai spune că natura se zăpăceşte, că intervine şi un contrabalans, de renaştere a vremii, după ce am avut o răcire accentuată a vremii, care a adus chiar lapoviţă şi ninsoare la munte. Această bucurie a renaşterii nu ţine însă decât două-trei săptămâni de la Ziua Crucii, până în jur de 14 octombrie, iar în popor este interpretată ca un avertisment, ca un apel la mobilizare pentru strângerea ultimelor recolte din grădini, de pe câmp, pentru că vine vremea rea", ne-a explicat directorul ştiinţific al Muzeului Satului.

Potrivit Doinei Ivăşnoni, de obicei, în această perioadă, înfloresc copacii de vegetaţie spontană (castanii, liliacul) şi brânduşele, mai rar pomii fructiferi. Dacă pomii care înfloresc sunt fructiferi, atunci tradiţia populară spune că e nădejde de mai bine. Oricum, spune Doina Ivăşnoni, semnele legate de înflorirea pomilor toamna se răstălmăcesc numai în bine, fiind semne de prosperitate, de belşug. Cert e că nu numai românii se bucură de ele, ci şi alte popoare, americanii având parte, de pildă, de aşa-numita "indian summer".

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie pun înflorirea pomilor din această perioadă pe seama căldurilor înregistrate săptămâna trecută. "La începutul lunii am avut parte de o răcire bruscă, urmată apoi de o creştere rapidă a valorilor din termometre. Vineri şi sâmbătă, în Lunca Dunării, au fost 33°C, temperatură specifică lunii iulie. Aceste călduri au dus la reluarea ciclului de vegetaţie. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru", a declarat Viorica Dima, meteorolog de serviciu la ANM. În partea de sud şi de est a României, toamna va continua să fie una blândă până la sfârşitul lunii viitoare. În restul teritoriului, temperaturile vor fi normale. Din noiembrie, vremea va fi rece în toată ţara. În a doua jumătate a lui "Brumar" sunt aşteptate ninsori nu doar în zona montană, ci şi la şes. Iarna ce urmează se anunţă una bogată în precipitaţii.

×
Subiecte în articol: observator