x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EBU îi cere lui Băsescu să intervină în criza datoriilor TVR

EBU îi cere lui Băsescu să intervină în criza datoriilor TVR

de Agerpres    |    01 Iun 2012   •   18:11
EBU îi cere lui Băsescu să intervină în criza datoriilor TVR

Presedintele general al European Broadcasting Union (EBU), Ingrid Deltenre, ii cere sefului statului sa ia masuri pentru desfasurarea activitatii normale a TVR, ale carei conturi au fost blocate de ANAF.

"Desi nu suntem in pozitia de a judeca de ce s-a recurs la aceasta masura drastica, in numele EBU, va indemn in cel mai sincer mod - in scopul prevenirii prejudicierii permanente a TVR si a serviciilor sale - sa inlaturati acest obstacol si sa permiteti acestui important radiodifuzor sa isi reia activitatile normale", scrie Ingrid Deltenre in scrisoarea adresata lui Traian Basescu.

Scrisoarea a fost trimisa si premierului Victor Ponta, dar si presedintilor Comisiilor de cultura din Camera Deputatilor si Senat, Raluca Turcan, respectiv Sergiu Nicolaescu.

Reprezentantul EBU - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa, in care Televiziunea Romana este membru - afirma ca este foarte preocupat de situatia TVR, ale carei conturi au fost blocate pe 21 mai.

"Drept urmare, serviciul public de televiziune din tara dumneavoastra se afla in imposibilitatea de a face orice fel de plati si nu isi mai poate indeplini pe deplin rolul de serviciu public pentru cetatenii romani", sustine Ingrid Deltenre in scrisoare.

Ea precizeaza ca Televiziunea Romana este finantata din fonduri publice "pentru a-si putea indeplini misiunea de serviciu public de televiziune", misiune definita prin Protocolul privind sistemul de radiodifuziune publica din statele membre, din cadrul Tratatului de la Amsterdam.

In plus, Ingrid Deltenre arata ca TVR are datorii de 15 milioane de franci elvetieni la EBU.

"Daca datoriile la EBU nu vor fi platite, vom fi obligati sa lasam Televiziunea Romana fara drepturile de difuzare a unor importante evenimente sportive, inclusiv Jocurile Olimpice de la Londra si Campionatul European de Fotbal din aceasta vara, pentru care EBU a negociat drepturile de difuzare in numele TVR. Ar fi, in mod natural, o enorma pierdere pentru Televiziunea Romana si sunt sigura ca doriti sa evitati aceasta posibilitate", someaza Ingrid Deltenre.

Pe 21 mai ANAF a blocat in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate catre bugetul de stat, din 2005 pana la finalul anului 2011, in valoare de 272 de milioane de lei.

Ulterior, Televiziunea Romana a transmis o solicitare ANAF privind incheierea unui acord de esalonare a platilor catre stat.

×