x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ECO-SĂRBĂTORI/Fantomele ecologiei în bradul de Crăciun

ECO-SĂRBĂTORI/Fantomele ecologiei în bradul de Crăciun

de Atena Groza    |    20 Dec 2008   •   00:00

Brazii artificiali scoşi la vânzare pentru Sărbătorile românilor sunt prezentaţi de comercianţi ca fiind ecologici. În realitate, cei mai mulţi brazi din plastic de pe piaţa autohtonă nu au nici cea mai mică legătură cu ecologia.



Prezentaţi ca alternativă la tăierea brazilor pentru Crăciun, pomii din plastic sunt la fel de dăunători pentru mediu ca şi defrişările masive
Jurnalul foto

Sărbătorile de iarnă sunt cel mai vesel moment al anului. Colindele şi mirosul cozonacului amestecat cu cel al cetinei de brad ne aduc aminte de copilărie şi ne transformă pe toţi în prichindeii care îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun. Fiecare credem că am făcut ceva bun în anul ce se apropie de sfârşit şi pentru care Moşul ne va aduce măcar un zâmbet. Un zâmbet ascuns printre ramurile unui brad, brad ce devine prietenul nostru cel mai bun cât e iarna de lungă.

"RECLAME" MINCINOASE
Dar mrejele ameţitoare ale economiei de piaţă în care totul se vinde şi în care reclama este sufletul comerţului – dacă acesta poate avea un suflet, încearcă să zăpăcească poveştile de Crăciun, schimbându-le sensul şi rostul. Din ce în ce mai mulţi comercianţi de brazi artificiali îşi prezintă produsele ca fiind ecologice. Dar care este sensul în care aceste produse sunt ecologice? În mod normal, ca să spui despre un produs că este ecologic sau nu, îi evaluezi impactul asupra mediului sau aşa cum se spune mai nou, de când schimbările climatice ne-au arătat din plin că există şi că nu sunt simple iluzii, evaluezi amprenta ecologică a produsului. Brazii artificiali nu înseamnă nimic altceva decât plastic. Suntem obsedaţi de cât de greu este să rezolvăm problema deşeurilor de plastic care ne inundă, dar spunem că brazii de plastic sunt ecologici. Suntem disperaţi de epuizarea rezervelor de petrol şi căutăm surse de energie regenerabile pentru a ne asigura necesarul energetic, dar folosim petrolul pentru a face din el brazi de Crăciun. Şi în locul cetinei de brad aducem de Sărbători în case fantomele fosilelor mineralizate. De ce am ajuns să credem că plasticul este ecologic şi lemnul natural nu?

Principalul argument este acela că astfel se salvează brazii naturali. Oare? Brazii naturali de Crăciun sunt crescuţi în pepiniere special create pentru acest scop şi care ar dispărea o dată cu lipsa de cerere pentru ei. Având în vedere faptul că vârsta medie a unui brad pentru apartament este situată între 7 şi 10 ani, putem deduce faptul că cele 60 de milioane de brazi care ajung în casele europenilor anual vor fi produs oxigen şi fixat dioxid de carbon (principalul gaz vinovat pentru efectul de seră) în tot acest timp, ajutând la curăţarea aerului pe care îl respirăm. De asemenea, o parte din ei sunt rezultaţi din tăierile care oricum se fac pentru a asigura un management corespunzător al pădurilor. Ca să nu mai spunem că majoritatea plantaţiilor cu brazi de Crăciun se fac sub liniile electrice de înaltă tensiune, unde altfel nu ar exista nimic. Tăierile nu sunt nici ele defrişări, ci se fac în acord cu riguroasele norme silvice. Există în permanenţă un stoc de 400-500 de milioane de brazi în plantaţii care, prin fotosinteză, îmbunătăţesc calitatea aerului.

Iar povestea brazilor nu se opreşte aici. E adevărat că după trecerea Sărbătorilor se usucă, iar faptul că trebuie să îi aruncăm nu ne face prea veseli, din contră. Asta pentru cei care folosim resursele energetice neregenerabile. Pentru oamenii de la sate, bradul îşi continuă povestea. Nu devine un deşeu de care nu ştii cum să scapi. Se transformă în flacără şi asigură căldura casei în nopţile geroase. De fapt şi brazii ceilalţi îşi continuă povestea, devenind flacără, dar vor fi flacără pentru alte case sărace.
Ca să nu mai vorbim de poveştile brazilor din ghiveci, care ne pot deveni prieteni pe viaţă.

ADEVĂRATELE PERICOLE
Tăierile ilegale sunt adevăratul pericol al tuturor pădurilor. Dar acest lucru nu se rezolvă cu promovarea bradului de plastic la rang de produs ecologic. Pentru asta e nevoie de autorităţi de control şi de lege dură corect aplicată. Când pedepsele pentru astfel de infracţiuni vor însemna ani grei de puşcărie şi când aceste pedepse se vor aplica oricui încalcă legea, pădurile vor scăpa de teroarea securilor ilegale. Până atunci să nu uităm că lemnul este o sursă de energie regenerabilă a cărei utilizare are un impact negativ nesemnificativ asupra mediului, contribuind la diminuarea efectelor climatice, şi să retrăim în fiecare an povestea bradului de Crăciun.

×
Subiecte în articol: craciun verde!