x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ecologistii - Retrocedarea padurilor ridica probleme

Ecologistii - Retrocedarea padurilor ridica probleme

de Alexandru Nastase    |    15 Iun 2005   •   00:00
Ecologistii - Retrocedarea padurilor ridica probleme

Aproape 40 de organizatii ecologiste, membre ale Coalitiei Natura 2000 Romania, atrag atentia Guvernului asupra retrocedarii padurilor. Cele 36 de organizatii "saluta initiativa Guvernului de a restitui integral terenurile forestiere fostilor proprietari", dar "isi exprima ingrijorarea ca modificarile legislative, in forma in care se propun in momentul de fata, pot avea consecinte economice si asupra mediului, care, o data produse, se vor remedia cu greu, cu costuri deosebit de mari si in timp indelungat si vor afecta o mare parte din populatia Romaniei".

PARERI. ONG-urile contesta cadrul legislativ, pe care il considera insuficient pregatit, si capacitatea institutionala "insuficienta pentru a se asigura respectarea regimului silvic in padurile proprietate privata." Respectarea regimului silvic in padurile private lasa mult de dorit, cred ecologistii, cel mai grav aspect fiind cel al taierilor de rase ilegale: 17% din padurile restituite pana in prezent au fost defrisate ilegal. Probleme sunt si cu restituirea padurilor cu rol special de protectie, a padurilor care asigura protectia surselor de apa potabila si a celor ce au ca rol principal prevenirea eroziunii solului, a alunecarilor de teren si a inundatiilor. "Cadrul legislativ nu prevede nici o masura speciala pentru a sprijini viitorii proprietari in gospodarirea acestor paduri care din punct de vedere economic nu reprezinta un castig", acuza ecologistii.

SEMNAL. Acestia mai atrag atentia si asupra restituirii padurilor din rezervatii stiintifice, parcuri nationale si a padurilor virgine unice in Europa, fara stabilirea unor masuri compensatorii legate de managementul viitor al acestor paduri. Aceasta ar putea duce "la pierderi inestimabile pentru capitalul natural al Romaniei. Membrii Coalitiei Natura 2000 solicita dezbateri publice pentru imbunatatirea proiectului de modificare si completare a Legii 1/2000, elaborat fara consultarea tuturor categoriilor de factori interesati si pentru asigurarea unor dezbateri publice pentru elaborarea Normelor metodologice de aplicare a acestui proiect legislativ. Ecologistii spun ca "experienta ultimilor ani a aratat ca punerea in practica a legislatiei privind restituirea proprietatii fara initierea unor procese participative si fara implicarea societatii civile poate genera situatii conflictuale care impiedica aplicarea prevederilor legislative". NEPASARE. Padurile au fost defrisate dupa ureche

×
Subiecte în articol: observator padurilor