x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Economia Chinei frânează. PIB-ul celei mai mari puteri a lumii sub așteptări

Economia Chinei frânează. PIB-ul celei mai mari puteri a lumii sub așteptări

25 Oct 2021   •   20:30
Economia Chinei frânează. PIB-ul celei mai mari puteri a lumii sub așteptări

Economia Chinei și-a încetinit ritmul de creștere la 4,9% în perioada iulie-septembrie 2021 din cauza crizei imobiliare și de electricitate, scrie AFP.

PIB-ul a avut un avans de 4,9% în trimestrul al treilea al anului, după ce a crescut cu 7,9% în trimestrul anterior și cu 18,3% în primul trimestru din 2021. 
"Incertitudinile legate de conjunctura mondială se accentuează, în timp ce relansarea internă rămâne instabilă şi inegală", transmite Biroul Naţional de Statistică din China (BNS).

Motivele principale se regăsesc în falimentul gigantului imobiliar Evergrande, criza de electricitate care a dus la scădeerea productivității uzinelor și în lanțurile de aproviziionare.
"Ne aşteptăm ca, în lunile următoar,e factorii de decizie să adopte mai multe măsuri pentru a stimula creşterea, inclusiv asigurarea unor lichidităţi ample pe piaţa interbancară, accelerarea dezvoltării infrastructurii şi relaxarea unor aspecte ale politicilor de pe piaţa de credit şi imobiliară", spuneLouis Kuijs, economist la Oxford Economics.

Guvernul de la Beijing miza pe un avans economic de 6% iar FMI estimează o creștere de 8%.

 


 

×