x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectele cazului Gorbunov - CSM cere magistraţilor să se abţină

Efectele cazului Gorbunov - CSM cere magistraţilor să se abţină

de Violeta Fotache    |    14 Feb 2009   •   00:00

Declaraţiile făcute în ultimele zile de judecătorul Dan Spânu cu privire la revocarea din funcţiile de conducere a magistraţilor de la Tribunalul Dolj, de la Parchetul de pe lângă această instanţă şi de la Tribunalul Braşov au determinat Consiliul Superior al Magistraturii să atragă atenţia că un asemenea comportament este neconform cu statutul asumat de magistraţi la depunerea jurământului.



"Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor şi a pu­terii judecătoreşti. Consiliul Superior al Magistraturii a semnalat, încă din anul 2008, că doreşte să-şi întărească rolul disciplinar şi reaminteşte domnului judecător că «magistraţii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice, să apere independenţa justiţiei»", a comunicat CSM. Consiliul atrage atenţia magistraţilor asupra misiunii pe care aceştia o au, citând dintr-un verdict al CEDO: "Noi, magistraţii, nu avem dreptul să uităm «misiunea particulară a puterii judiciare în societate. Ca garant al justiţiei, valoare fundamentală într-un stat de drept, acţiunea acestei puteri are nevoie de încre­derea cetăţenilor pentru a-şi atinge scopurile»".

ANCHETA CONTINUĂ
Pe de altă parte, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, înaintea şedinţei de bilanţ a Curţii de Apel Craiova, a precizat că ancheta cu privire la activitatea judecătoarei Maria Nicola şi a procurorului Marius Vlădoianu, implicaţi în eliberarea condamnatului Serghei Gorbunov, va fi finalizată în câteva zile. Săptămâna viitoare vor fi numiţi alţi magistraţi la conducerea instanţelor şi parchetelor unde s-au dispus revocările. Preşedintele CSM s-a arătat şocat de condiţiile în care lucrează magistraţii Curţii de Apel Craiova. "Judecătorii de la această instanţă au obţinut în anul 2008 rezultate foarte bune şi le transmit colegilor mei cuvinte de mulţumire. Am rămas şocat când am văzut condiţiile de lucru. Într-un spaţiu de 4 metri pătraţi îşi au birourile 10-11 judecători. Nu ne putem aştepta la un act de justiţie de calitate dacă magistraţii nu au şi condiţii bune de lucru", a spus şeful CSM.

NOI ŞEFI LA PENITENCIARUL CRAIOVA

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a numit o nouă conducere la Penitenciarul Craiova, după ancheta declanşată de procurori privind infracţiunile de favorizare a infractorului şi abuz în serviciu. Începând de la 12 februarie, potrivit ANP, atribuţiile de director vor fi îndeplinite de comisarul de penitenciare Gheorghe Săvescu. Adjuncţii săi vor fi subcomisarul Alin Nicuşor Popescu şi comisarul-şef Ion Craioveanu. Subcomisarul Adrian Cristian Becheanu îndeplineşte atribuţiile de şef Serviciu Siguranţă Penitenciară, iar subcomisarul Valentina Izabela Neguţ – pe cele de şef Birou Evidenţă persoane private de libertate.

×
Subiecte în articol: observator