x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șefii din Poliție nu vor mai putea ocupa funcții de conducere mai mult de șase ani

Șefii din Poliție nu vor mai putea ocupa funcții de conducere mai mult de șase ani

04 Dec 2013   •   19:26
Șefii din Poliție nu vor mai putea ocupa funcții de conducere mai mult de șase ani

Șefii din Poliție nu vor mai putea putea ocupa o funcție de conducere mai mult de două mandate consecutive a câte trei ani, prevede proiectul de lege privind statului polițistului supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, informează agerpres.ro.

"Funcțiile de conducere, care presupun calitatea de ordonator de credite, se ocupă, pe o perioadă de 3 ani, prin concurs sau examen care constă în susținerea unui proiect managerial, prin care sunt propuse obiective și modalități de realizare a acestora (...) În măsura în care se constată realizarea acestor obiective polițistul poate continua activitatea în aceeași funcție, sau altă funcție de conducere ce presupune calitatea de ordonator de credite, pentru încă 3 ani, în condițiile alin. (1) (...) Niciun polițist nu poate exercita aceeași funcție ce presupune calitatea de ordonator de credite decât pentru cel mult două mandate de 3 ani", prevede noul statut al polițistului.

De asemenea, actul normativ prevede că polițistul aflat în activitate va fi pus la dispoziția unității în situația în care a fost pusă în mișcare o acțiune penală.

Totodată, "în cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori achitarea, precum și în cazul încetării urmăririi penale ori a procesului penal, polițistul suspendat sau pus la dispoziție va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziție și suspendării din funcție", completează actul normativ.

Dacă în termen de șase luni de când un polițist a fost pus la dispoziție, din diferite motive prevăzute în statut, cu excepția celei în care s-a pus în mișcare o acțiune penală sau atunci când "nu mai este apt medical să exercite atribuțiile stabilite în fișa postului", unitatea unde este încadrat nu identifică o altă funcție pe care polițistul să fie repus în activitate, raporturile acestuia de serviciu încetează.

"Punerea la dispoziție în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) — e) se face pentru o perioadă de până la 3 luni. În cazuri excepționale, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, perioada poate fi prelungită cu cel mult 3 luni. În această perioadă, unitatea are obligația de a identifica o funcție vacantă în cadrul unității sau în afara acesteia, corespunzătoare pregătirii profesionale și gradului profesional deținut. La expirarea termenului de 3 luni, respectiv 6 luni, raporturile de serviciu ale polițistului încetează în baza actului administrativ emis potrivit normelor de competență", reglementează actul normativ.

În ceea ce privește acordarea gradului profesional următor, "stagiul minim pentru avansarea în gradele profesionale este de 5 ani, cu excepția gradelor profesionale de la chestor de poliție la chestor general de poliție, pentru care nu se stabilesc stagii minime", subliniază noul Statut al Polițistului supus dezbaterii publice.

Proiectul de lege privind statului polițistului va intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. 

×
Subiecte în articol: sef politie statutul politistilor