Un nou raport al Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE) arată că, în ciuda tentativelor decidenţilor politici din ultimii ani, obţinerea egalităţii de gen este încă lentă, în special în luarea deciziilor.
Ultimele date culese arată că, în medie, femeile ocupă mai puţin de o treime (27% în 2013) dintre poziţiile decizionale în cadrul Parlamentelor naţionale din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene. În Parlamentele regionale, erau 32% în 2013, conform datelor prezentate la reuniunea EIGE de zilele trecute de la Roma. Majoritatea membrilor Guvernelor naţionale sunt, de asemenea, bărbaţi. În UE, femeile reprezintă doar un sfert din numărul miniştrilor/secretarilor de stat în Guvernele naţionale, se arată în documentele EIGE.
Sporirea prezenţei feminine în luarea deciziilor în domeniul economic este înceată, aşa cum este şi reprezentarea lor în board-urile companiilor de stat. Mai puţin de unul din cinci membri ai corpurilor decizionale ale Băncilor Naţionale sunt femei (18%).
Între timp, între 2008 şi 2013, proporţia femeilor judecător la Curţile Supreme a crescut uşor (de la 32%, la 35%), potrivit aceloraşi statistici.
“Din 2007, UE a dezvoltat multe iniţiative politice şi legislative importante”, a declarat Virgijija Langbakk, director al EIGE. “Totuşi, punerea în practică nu abordează suficiente cauze profunde ale inegalităţii sexelor. Stereotipiile de gen şi normele care afectează rolul femeilor în societate trebuie să fie luate în discuţie”, a mai spus aceasta.
Discuţiile de la Roma au avut loc într-un moment aniversar. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Platformei de la Beijing pentru Acţiune (BPfA), în cadrul celei de-a patra Conferinţe ONU privind Femeile.
La reuniunea de Reţelei tematice a Jurnaliştilor (JTN) de la Roma, experţii din partea EIGE au arătat, cu cifre rezultate din statistici, că discriminarea marchează vieţile femeilor încă din fragedă pruncie, până la vârsta a treia.
Platforma afirma că drepturile femeilor şi ale copiilor de sex feminin sunt inalienabile, integrale şi indivizibile. În acelaşi an, Consiliul European a recunoscut susţinerea platformei de către Uniunea Europeană şi şi-a exprimat intenţia de a examina anual aplicarea normelor în statele membre.
Întâmplarea face să fie mai actuale decât niciodată discuţiile de la Roma şi nu numai referitoare la egalitatea de gen. La numai câteva zile după reuniune, un demnitar cu rang înalt dintr-un stat important, care şi-a dorit să adere la Uniunea Europeană, dar acum pare a-şi regândi planurile, făcea o declaraţie care a uimit lumea. Este vorba despre preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia “femeile şi bărbaţii nu pot ocupa aceleaşi tipuri de slujbe, deoarece este împotriva legilor naturii”.
“Nu poţi pune o mamă care alăptează pe o poziţie egală, cu aceleaşi aşteptări, cu un bărbat care nu are astfel de responsabilităţi”, a afirmat Erdogan în cadrul unei conferinţe privind femeile şi justiţia.
El a mai susţinut că “prioritatea” femeilor ar trebui să fie naşterea de copii, adăugând că acesta este modul islamic corect de viaţă. “Religia noastră (islamul) a trasat un loc pentru femei (în societate): naşterea copiilor”, a subliniat şeful statului turc. “Nu poţi pune femeile să ocupe aceleaşi slujbe ca bărbaţii, cum au făcut fostele regimuri comuniste. Să-i dăm o lopată şi să o punem să muncească? Nu poţi face asta. Este împotriva structurii ei delicate”, a afirmat Erdogan.
Preşedintele, care a spus că egalitatea între sexe pe piaţa forţei de muncă este 'împotriva legilor naturii', a mai fost criticat anterior pentru că a spus că fiecare familie din Turcia ar trebui să aibă cel puţin trei copii, ca parte a eforturilor de a promova mai multe valori conservatoare.
În vârstă de 60 de ani, Erogan a făcut parte din Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), cu rădăcini islamice, din care a demisionat pentru a deveni preşedinte în august, un post, teoretic, non-partizan. El a fost premier din partea AKP timp de 11 ani, iar în prezent păstrează legături puternice cu această formaţiune.
Femeile din Turcia suferă în mod special din cauza violenţei domestice. În 2013, 214 femei au fost omorâte de partenerii lor în Turcia, conform portalului independent de ştiri Bianet.
Rata de participare a femeilor pe piaţa muncii din Turcia este relativ scăzută, de doar 29%, conform Băncii Mondiale, comparativ cu 54% în Germania şi 57% în SUA.
Cât priveşte România, Comisia Europeană apreciază că aici sunt necesare eforturi şi măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi situaţia privind egalitatea între femei şi bărbaţi, inclusiv în sensul eliminării diferenţelor în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile.
"Conform raportului anual privind egalitatea între femei şi bărbaţi, în România sunt necesare eforturi şi măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu, inclusiv în sensul eliminării diferenţelor în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, combaterea violenţei, precum şi promovarea egalităţii în procesul de luare a deciziilor", se arată într-un comunicat al Comisiei datând din luna aprilie a acestui an.
Potrivit CE, aceste eforturi sunt necesare deoarece, potrivit fişelor informative pe tema promovării egalităţii şi a echilibrului de gen, România se clasează printre ultimele cinci ţări din UE în ceea ce priveşte procentul reprezentării femeilor în consiliile de conducere ale companiilor listate la bursă şi, în plus, acest procent a înregistrat cea mai accentuată scădere în rândul statelor membre UE.
Citește pe Antena3.ro